Cierniste początki Grześka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cierniste początki Grześka

Post »

Na skrzynkę 50 x 100 cm wysoką na 50 cm wystarczą Ci dwa zestawy 2 x 18 W razy 2 czyli łącznie 4 świetlówki. Weź 4x Fluora i starczy. Fotoperiod 10-12 h przy jakimś prostym programatorze czasowym. Nie ma sensu dawać dużej mocy pod siewki. Nie zależy Ci raczej żeby miały mocne ciernie bo nie będą pewnie pod tym cały rok. Kiełkowanie potem pierwsze kilka miesięcy. Dawniej używałem białych świetlówek i też było ok. Ostatnio przesiadłem się na Ledy ale mam mieszane uczucia. Miały mieć w teorii żywotność 50tys h a wychodzi co innego miesiąc i padają. Nie wszystkie ale pewne marki się nie nadają. Jakie rodzaje zamierzasz wysiewać?
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p
Od: 12 mar 2016, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejny mój cierniuch

Obrazek

Obrazek
Notocactus buiningii
barbra13 pisze:Świetną czuprynkę, ma Twoja matukana, moja to straszny łysol. Liczysz na kwiaty w tym sezonie?
Moja matukanka też była łysolek ale odkąd zaczęła dostawać dużo bezpośredniego słonka na dworku to zaczęła tworzyć ciernistą czuprynkę :D a kwiaty to może w przyszłym sezonie na razie nie widać żeby miała ochotę tworzyć pąki
peter86 pisze:Jakie rodzaje zamierzasz wysiewać?
od jakiegoś czasu wysiewam prawie cały czas i to dużo rodzai, w najbliższym czasie będę siał po kilka gatunków rodzai Coryphantha, Echinocereus, Frailea, Gymnocalycium, Neoporteria, Sulcorebutia, Thelocactus i pewnie jeszcze coś tam dojdzie
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Nie widzę nic trudnego w tych co siejesz. Kwestia jakości nasion tylko może zrobić psikusa. Jak skiełkują i padną to pretensje będziesz miał tylko do siebie :wink: . Tylko się nie zrażaj niepowodzeniami. To część tej zabawy. Zakup też jakiś termometr żebyś wiedział jakie masz skoki temperatury i wilgotności. Np u mnie jest 30/20C dzień/noc wilgotność jakieś 50-60%. Ja mam taką zabawkę jak do terrarium i sporo ułatwia zabawę.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Kolejny fajny cierniuch :) Sam na niego polowałem ale widziałem tylko większe o średnicy 10 cm to sobie darowałem. Ale jak spotkam jakiegoś mniejszego to na pewno się skuszę :wink:
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Piękny notek ! Mój wiosną odszedł, ale problemy już na jesieni się zaczęły, muszę uzupełnić zbiór o ten okaz :)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Fajny notek ;:215 Też mam takiego, ale skubaniec nie chce ze mną współpracować ;:224
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Dziękuję za pochwały mojego notka ;:180
peter86 pisze:Nie widzę nic trudnego w tych co siejesz. Kwestia jakości nasion tylko może zrobić psikusa. Jak skiełkują i padną to pretensje będziesz miał tylko do siebie . Tylko się nie zrażaj niepowodzeniami. To część tej zabawy. Zakup też jakiś termometr
Zacząłem wysiewy od łatwiejszych gatunków, można trochę poeksperymentować a nawet jak pójdzie coś nie tak to mniejsza strata, te trudniejsze zostawiam sobie na deser :tan
I chyba każdy na początku swej przygody z wysiewami przeżył jakieś niepowodzenia ale taki już urok tej zabawy jak to ująłeś, z drugiej strony jakby było to zupełnie bezproblemowe to nie cieszyłoby tak bardzo jak nasionka skiełkują i siewki zdrowo rosną.
U mnie skiełkowało i rośnie trochę w sumie tych łatwiejszych w wysiewach gatunków ale dzięki temu poznałem jak to się mówi "z czym się to je" i mogę dalej się w to bawić tym barzdziej że u mnie jak na razie wszystko ok. Temperaturę kontrolują mi nawet 2 termometry a z wilgotnościomierzem to dobry pomysł ;:333 będę musiał o tym pomyśleć
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

A dziś kolejny cierniuch z mojej powiększającej się kolekcji, w sumie to jest już ponad 150 roślin :D

Obrazek

Obrazek
Ferocactus gracilis
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo lubię Ferocactys-y jest piękny ;:215
Matucana cudna -też moja ulubiona ,ale niestety moja mi padła :wink:
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

nolina pisze:Matucana cudna -też moja ulubiona ,ale niestety moja mi padła
To wielka szkoda Twojej matucanki ;:145 u mnie natomiast pojawiła się ostatnio jeszcze jedna Matucana

Obrazek

Obrazek
Matucana crinifera
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Tym razem nie pokazywana jeszcze Mammillaria polythele v.nudum

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna, podoba mi się połaczenie białego puchu z karminowym kolorem kwiatów. Urocza.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jedna z tych które i mnie się podobają. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ