Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

W zakładce profil są miejsca na imię, miejscowość, takie tam drobne informacje... :wink:
Sprzedawać na Mazowszu to tylko pogratulować, u nas na Śląsku ceny są znacznie niższe no i zbyt trochę mniejszy, za to dużo nawozów mamy w powietrzu :wink:
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p
Od: 4 lip 2016, o 23:26

Post »

Kochani. Chciałabym zamówić z Vitroflory trochę dwuletnich -wiosennych: bratki, stokrotki, prymulki.
Na który tydzień najlepiej zamówić? Po dostarczeniu siewek jak o nie dbać?
Pod chmurką czy w tunelu?
Jak zimować? dołować? przykrywać włókniną?
Angelika / Żelka:)

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Angeliko, masz stosunkowo mały areał, więc musisz z niego wycisnąć ile się da. Bratka i stokrotkę zrobisz z nasion ze znacznie lepszym zyskiem. Przykładowo koszt nasiona otoczkowanego dobrej jakości (USA) to 10gr a sadzonka 30-40gr zależnie od dostawcy. Prymulkę lepiej kupić jako siewkę :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Stokrotkę i bratka wrzuciłam w koszyk jako nasiona.
Prymulkę wybrałam siewkę.

Euzebiuszu :)
Pytanie teraz czy to może być pod chmurką? Jeżeli tak to po zimie kiedy zacząć "tunelować"?

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz często zimuje pod chmurką, ja zimowałem dwa razy i wszystko było Ok. Gorzej z prymulką, trzeba naprawde mocno okryć i o to musisz zapytać Mariusza. Co do bratka i stokrotki to wystarczy ciasno ustawić doniczki i okryć agrowłóknina licząc 1 warstwę na każde -5stopni i będzie dobrze. Wyliczenie początku produkicji to największy problem, u na s w tym roku brakuje bratka bo nikt nie spodziewał sie tak wczesnej wiosny. W efekcie jest bratek nieokwitnięty a klienci szukają. Myślę że po tym sezonie będziemy mądrzejsi :uszy
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Z pogodą jeszcze chyba nikt nie trafił.
Tym bardziej że mamy klimat ocieplający.
Nasionka powinny dotrzeć do mnie do końca kwietnia. Kiedy wysiewać stokrotkę i bratka?

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dobrze kojarzę (muszę poszukać w notatkach) to siałem je pod koniec sierpnia i początkiem września :roll: Zbyt wcześnie posiane kwitły już jesienią, a u nas jesienią nie specjalnie się sprzedają :(
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Czytałam że często zakwitają w tym samym roku a dopiero na drugi rok kwiaty są piękniejsze.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli zakwitną to mamy dodatkową robotę, trzeba je ogłowić. Późno siane nie zdążą zakwitnąć, ale za późno też źle bo nie zdążą się wzmocnić i przezimować. Na szczęście mamy ostatnio dłuuugie piękne jesienie :roll:
Lukasz1910
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zibi_41 pisze:W zakładce profil są miejsca na imię, miejscowość, takie tam drobne informacje... :wink:
Sprzedawać na Mazowszu to tylko pogratulować, u nas na Śląsku ceny są znacznie niższe no i zbyt trochę mniejszy, za to dużo nawozów mamy w powietrzu :wink:

Nooo co do ten to się zgadza, pelargonie stojąca golepo 6-5zł a hybryde 8. zwisające 4-5zł. Surfinia 4zł, begonia stale kwitnąca 2zł :)
Awatar użytkownika
drakka
500p
500p

Post »

Czyli wszystko na wyczucie.
Taka zła jestem na siebie że te nasiona kiepskiej jakości wysiałam.. ah ! :cry:
Będę mądrzejsza na następny sezon.

Kwiatowisko
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukaszu, to ceny hurtowe czy detal ? U mnie na dziś na stoisku stoi bratek po 1,50zł i podobno jeszcze za drogo :( Begonia za dwa złote? musiałbym ją ozłocić :wink:

Dziewczyno, ja też zaczynałem od nasion z ogrodniczego, myślałem że to co na zdjęciu to w środku :roll: Teraz nawet nie patrzę na opakowania ze zdjęciami, to dla ogródkowiczów. Dobre nasiona są tylko z importu niestety :(
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie chce tu wyjść na malkontenta jakiegoś ale Polacy to nie potrafią zrobić nasion nie to że nie jestem patriotką bo jestem :D ale robię tez sadzonki warzyw na przykład i najlepsze jak to zibi mówi z ogrodniczego nie dorównają zbieranym w pierwszym roku ze średniej jakości holenderskich ;:145 ;:145 ;:145 co do cen to tak jak Łukasz pisze ale za to u Was zimy łagodniejsze ;:180 ;:180

Angelika nie przejmój się ,każdy kto zaczynał od zera zahaczył :D o : Zybi pozwól że zacytuję o"ogrodniczy" teraz jest o tyle łatwiej że możesz trafić na takie przyjazne forum w internecie ja mam zgoła inne wyksztalcenie moja wiedza w tym względzie była zerowa o pomocy sąsiadów można zapomnieć no bo konkurencja więc żródłem wiedzy własne porażki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”