Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Wando
Myślę ,że uprawa pomidorów aż tak trudna nie jest ,dużo zależy od aury.
Super pomysł z tą skrzynią ,tylko dajcie porządne paliki bo owoce ciężkie.
O dziwo te rośliny potrafią dać spory plon w donicy. :)
Cieszę się ,że macie tyle pomysłów ,energii i sił do zagospodarowania nowej ziemi. :D
Przecież tam trzeba będzie wykopać dziurę w rodzimej darni pod każdą roślinkę. :?
U nas sąsiad orze warzywnik traktorem ,może tak sobie ułatwić pracę u Was :?:
Zastanawiam się też nad tym ,czy zwierzaki nie będą Wam niszczyć ,ogrodzenie przydało by się.
U nas nawet w obrębie wsi jest mnóstwo dzikich zwierząt ,które ciągle szkody wyrządzają.
''Baron Solemacher'' wcale nie jest trudny ,duże owoce daje. :D
Tylko musicie się drutowców pozbyć ,których zatrzęsienie będzie w nowo uprawionej ziemi.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanduś :wit ale piękne te narcyzy ;:303 ja jakoś nie bardzo mam do nich rękę. Często kupuję nowe cebulki, ale kwitną tylko w pierwszym roku, a później to loteria. Czytam, że u Ciebie jest podobnie, ale zdjęcia tego nie potwierdzają :D masz niezłą kolekcję. Zresztą innych cebulowych też :D
Miłego wieczorku ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem ciekawa, Wando jak udadzą Ci się pomidory. Ja "produkuję" wyłącznie koktajlowe a najchętniej odmiany Koralik. Są niezawodne i super smakują. Z tymi większymi rosnącymi w gruncie nie miałam sukcesów. A w rym roku zamierzam uprawiać ziemniaki w workach i to będzie dla mnie nowość.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

korzo, z wodą Dorotko nie ma żadnego problemu, bo jest tam już wodociąg miejski, który biegnie na naszej działce. Wystarczy tylko podłączyć do domku. :D A prąd mamy mieć w lutym. ;:108
Co do narcyzów to nie mam pojęcia, dlaczego u nas rosną tak słabo. W Anglii żonkile plenią się jak chwasty. Pod niemal każdym drzewem widać wielkie kępy, a ludzie zrywają ich całe naręcza. W Polsce nawet te zwykłe żółte są mizerne, nie mówiąc już w ogole o odmianowych.

pelagia, widzę, że nieobce są Ci wszelkie problemy związane z taką działką. Ogrodzenie właśnie się robi. Gdybygo nie było, to na pewno zwierzęta ściągałyby do moich warzyw z całej okolicy, chrupiąc sobie szpinak, roszponkę, sałatę, poziomki i inne smakołyki.
Ziemia faktycznie jest ciężka. Latem, kiedy chciałam wbić łopatę, musiałam na niej stanąć dwiema nogami, bo inaczej nie dało rady. Ale powolutku, powolutku udało mi się skopać kilka rabat wyspowych. Resztę będziemy na razie kosić, a na kawałku zostawię naturalną łąkę.
Drutowców do tej pory nie spotkałam, natomiast w czasie kopania trafiały mi się pędraki. Liczę jednak, że krety mi pomogą je unicestwić. Ale dzięki za ostrzeżenie. ;:180

jarha, no właśnie, tak jak pisałam dla korzo, narcyzy jednak nie bardzo lubią nasze klimaty. Należałoby je traktować w sumie jak jednoroczne, gdyby tylko trochę tańsze były, bo w tym roku to powariowali z cenami.

kania, oj to dobrze, że piszesz o tych koktailowych pomidorkach, muszę w takim razie spróbować. A z tymi ziemniakami w workach, to bardzo mnie zaciekawiłaś i mam nadzieję, że jak przyjdzie czas, to podzielisz się informacjami na ten temat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Przepiękne wiosenne obrazki, Wandziu! ;:138 ;:138
Z narcyzami też mam na bakier. ;:222 Wprawdzie zawsze trochę ich mam, ale tak naprawdę to dzięki temu, że każdej jesieni sadzę nowe cebulki. ;:108
Twoje bardzo ładnie się prezentują. ;:215 Może w nowej ziemi będzie im lepiej, czego życzę Tobie, byś mogła się nimi każdej wiosny cieszyć. ;:303
Tulipanów też ładną kolekcję uzbierałaś. ;:333 Niech ucieszą Twoje oczy podczas zbliżającej się - to nic, że powoli - wiosny. ;:63

Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oczywiście, opiszę moje ziemniaczane zmagania a zacznę już od wiosny :) .
Ale co tam moje worki z ziemniakami, jak w Twoim wątku szykuje się prawdziwy hit z nową działką w roli głównej. Zakładanie nowych rabat, stawianie domku, te wszystko co powstaje ma ten swój szczególny urok. Podziwiam, że udaje Ci się utrzymać ogród przydomowy tak wypielęgnowany w każdym calu i jednocześnie działać już z takim rozmachem na nowym terenie. Ja na swojej niewielkiej działce mam tyle zajęcia, że w miejskim mieszkaniu na balkonie sadzę już tyko niewymagające pelargonie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Taka działeczka, to prawdziwe wyzwanieObrazek Ale kipisz taką energią, że nie wątpię, że ze wszystkim sobie poradzisz. Aż ci zazdroszczę chwil o poranku, gdzie cisza będzie dzwonić w uszach, albo wręcz odwrotnie będzie pełna ptasiego gwaru. No i już widzę te sarny, żurawie i co tam tylko podejdzie pod siatkę..... Ech, rozmarzyłam sięObrazek
Mam nadzieje, że nie będziesz nam szczędzić widoków i raportów z postępów? A uprawa pomidorów wcale nie jest taka straszna. Co prawda dużo lepiej udają mi się te uprawiane na balkonie, ale i te gruncie sobie radzą. Ostatni rok był dla nich bardzo zły, ale na to nie miałam wpływu. Jak na razie tylko zaraza ziemniaczana spędza mi sen z powiek i w tym przypadku niestety stosuje chemię. A te na balkonie zupełnie nie chorują, nic się ich nie ima.
Życzę powodzenia na nowych włościach, masz ogromne pole do popisu ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando czyli najważniejsze na działce już jest, albo będzie w najbliższym czasie.
U nas żonkile, tulipany krótkowieczne, może mamy słabe cebulki, albo klimat nie ten :lol:
Dziękuję za przepiękne energetyczne zdjęcia, kwiaty cebulowe bardzo lubię, proszę o więcej.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trafiłam na foteczki nowej działki Wando super móc tworzyć coś nowego ,mając już doświadczenie ;:108 .Będe z przyjemnoscią podglądać prace i piekne efekty .A mówią ,że daleko mamy działkę bo ok 20 km.Pozdrawiam serdeczni e :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu oszczędzam oczy, ale co nieco poczytałam. :) Nowa działka i zatrzęsienie kolorowych torebek. ;:215 Też będę siała poziomki. ;:173
Wiosenne, słoneczne wspomnienie cebulowych zdecydowanie poprawiło mi nastrój. ;:168
Śnieżnej okrywy dla ogrodu na zbliżające się mrozy.
Dużo zdrowia. ;:168
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witaj Wandziu ,dawno nic u Ciebie nie pisałam ale podglądam i nadal podziwiam ;:215 ,jestem ciekawa co wyczarujesz na nowej działce.Wiesz Wandziu że ilekroć patrzę na Twój wątek to zaraz przychodzi mi na myśl róża Laguna ,po rza pierwszy właśnie w Twoim ogrodzie ją zobaczyłam i było po mnie :;230 .Mam ją ale coś mi chorowała w tamtym roku ,chyba będę musiała kupić nowa ;:145 ;:223 .
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

plocczanka, kania, Iwonka, korzo, Bobka, cyma, tencia - dziękuję za odwiedziny ;:196 ;:196

Skoro tencia wywołała tu Lagunę do tablicy, to niechaj będzie chwila wspomnienia o niej.

Obrazek

W towarzystwie jasnoróżowej New Dawn
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Przeczytałam co napisałaś o działce i rozpływam się. Czuję ten klimat i jak czytam jak nad tym miejscem piejesz to mam ochotę zacząć piać razem z Tobą. W dzisiejszych czasach kiedy nawet oddychanie nie jest zdrowe takie miejsce to skarb.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”