Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Oliczka, niedobory składników odżywczych wskutek albo nieprawidłowego nawożenia albo od podlewania zbyt twardą wodą, albo wskutek nadmiaru wody w podłożu.
Jakim nawozem podlewasz, obecnie jak często, w jakim rośnie podłożu, kiedy była przesadzana oraz jak twardą wodą podlewasz?
Jakim nawozem podlewasz, obecnie jak często, w jakim rośnie podłożu, kiedy była przesadzana oraz jak twardą wodą podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Przesadzałam ją jeszcze jesienią do mieszanki ziemi z petlirem, czipsami, piasku i keramzytu. Woda jest średniomiekka (9°dH), zawsze min. dwie doby odstana. Nawożę mineralnym nawozem NPK 2:1:3. Teraz podlewam co dwa tygodnie.
- norbert76
Nawóz za słaby. Kup mineralny gdzie NPK jest na poziomie kilku procent, np do roślin zielonych z Florovitu.
Możesz też przez jakiś czas nawozić dolistnie, w stężeniu o połowę mniejszym niż do podlewania. Oprysk robisz w formie mgiełki.
Możesz też przez jakiś czas nawozić dolistnie, w stężeniu o połowę mniejszym niż do podlewania. Oprysk robisz w formie mgiełki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za radę, kupię taki nawóz i będę wyczekiwać poprawy. Czy te już żółte liście wrócą do zielonego koloru? Jak często nawozić dolistnie? Boję się, że przesadzę w drugą stronę.
- norbert76
W takiej odległości od okna, nie sądzę. Raczej bym wskazywał na niedobory składników odżywczych albo może woda do podlewania jest zbyt twarda.
Podlewasz regularnie mineralnym nawozem, a wodę do podlewania masz miękką?
Oliczka
Mogą wrócić do zielonego, ale nie muszą. Grunt, żeby na kolejnych liściach nie pojawiały się przebarwienia, a sama roślina normalnie rosła.
Dolistnie możesz powiedzmy raz na tydzień przez parę tygodni.
Podlewasz regularnie mineralnym nawozem, a wodę do podlewania masz miękką?
Oliczka
Mogą wrócić do zielonego, ale nie muszą. Grunt, żeby na kolejnych liściach nie pojawiały się przebarwienia, a sama roślina normalnie rosła.
Dolistnie możesz powiedzmy raz na tydzień przez parę tygodni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hm, wodę używam z filtra, dodatkowo zawsze jeszcze zostawiam na kilka/kilkanaście godzin w konewce. Nawóz na razie dawałam raz i raz biohumus, bo mam ją krótko i po przesadzeniu nie nawozilam od razu.
Z tym liściem przyjechała, nowe są ok. Żywe i zielone.
Z tym liściem przyjechała, nowe są ok. Żywe i zielone.
- norbert76
No to jeśli taka przyjechała, to nie ma czym się martwić. Moja od zakupu straciła w sumie gdzieś z 4 czy 5 (aklimatyzacja, przędziorki oraz pewnie przelanie), ale wypuszcza nowe. Nie zawsze wszystkie liście będą tak samo wyglądać, czasami mogą być niewielkie przebarwienia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za odpowiedzi.
Szukam dla niej odpowiedniego miejsca i gdy już myślałam, że znalazłam to pojawiły się te suche miejsca
No nic, wróci na stare śmieci, bo póki co przedstawiłam ją na drugi koniec komody.
Szukam dla niej odpowiedniego miejsca i gdy już myślałam, że znalazłam to pojawiły się te suche miejsca
No nic, wróci na stare śmieci, bo póki co przedstawiłam ją na drugi koniec komody.
- norbert76
Monstera adansonii w przeciwieństwie do zwykłej Monstery deliciosa potrzebuje więcej światła, lekka dawka porannego słońca nie zaszkodzi. Jedynie latem jeśli zdecydujesz się na parapet to polecał bym obserwację, w innym przypadku powinna dobrze rosnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 mar 2021, o 08:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Nie każda plamka musi coś oznaczać, może być to zmiana jedynie powierzchniowa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 kwie 2021, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grzyb czy szkodnik? Jestem laikiem, to moja pierwsza monstera. Od zakupu nic jej nie było. Teraz zaczęła jakby zwijać liscie, zrobiły się niektóre jakby falowane. Nie przelałem jej raczej, liście nie żółkną. Z obecnych objawów tylko to na ten moment. Jeżeli chodzi o słońce to nie ma go za dużo by liście były poparzone. Dziękuje z góry za pomoc