Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Nie jestem pewna, ale chyba powodzenie w zimowaniu pełnych niecierpków zależy nie tylko od warunków, ale od odmiany.Ja nie próbowałam, ale koleżanka mojej mamy, starsza pani robiła to kiedyś co roku i obdzielała sadzonkami sąsiadki.Później kupiła inną, inny kolor, bo już jej się tamta znudziła (kolor jasnoróżowy, moja mama też go miała) i już później nie udało się jej przezimować, choć wcześniej to robiła.
O ile się nie mylę, czytałam gdzieś wcześniej, to Amarylis też poprzednio tę odmianę zimowała z powodzeniem, a pokazany na zdjęciu jest 'dzieckiem' wcześniej zimowanego.
O ile się nie mylę, czytałam gdzieś wcześniej, to Amarylis też poprzednio tę odmianę zimowała z powodzeniem, a pokazany na zdjęciu jest 'dzieckiem' wcześniej zimowanego.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak Selli7, bardzo dobrze pamiętasz, to jest dziecko różowej pełnej. Miałam jeszcze dwa lata temu niecierpka dwukolorowego pełnego, kilkakrotnie dobrze zimował, aż się pewnego roku zbuntował. W tym roku zamówiłam u producenta dwa inne kolory, przekonam się jak będzie z zimowaniem, ale do tego czasu niech najpierw pięknie kwitną. Pozdrawiam ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
amarylis384 piękny jest ten niecierpek, a co dopiero mówić jak zakwitnie, pamiętam ze zdjęć że wyglądał fantastycznie. Sama co roku sieję niecierpki do donic ale pełnych z nasion chyba nie ma. To znaczy że kupujesz sadzonki od producenta?
- amarylis384
- 500p
MoniaK, nigdy nie trafiłam nasion niecierpka pełnego, a producenta trafiłam przeglądając internet w poszukiwaniu innych kolorów, niestety nie należą sadzonki do tanich po doliczeniu kosztów przesyłki, ale jak się podobają to trudno sobie odmówić. Mam nadzieję, że będą się tak przechowywać jak różowe które mam. Niecierpki waleriana pojedyncze posieję w marcu.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu , ale masz już duże siewki ! Ja mam dopiero zamiar wysiać po Świętach .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Re: Niecierpek (Impatiens walleriana)
amarylis384 : Czy robisz już sadzonki? Moje niecierpki ledwo zipią, przędziorki je zżerają i zastanawiam się czy coś z tego będzie... Sadzonki robisz w wodzie czy od razu do doniczki?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Aniu , moje są identyczne jak Twoje
.W zeszłym roku miałam lepsze
.
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Ewa-s uszczykiwałaś swoje? Ładnie się krzewią. Jaki kolor?
Ewelkacha88 ja też w zeszłym roku miałam lepsze, trochę podrosły, mają jeszcze miesiąc czasu i mam nadzieję, że będą akurat![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Ewelkacha88 ja też w zeszłym roku miałam lepsze, trochę podrosły, mają jeszcze miesiąc czasu i mam nadzieję, że będą akurat
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ewelkacha88
Aniu liczę na to bo to jedyne kwiatki które radzą sobie przed domem a mam tam półcień . Próbowałam też z fuksjami ale coś im nie pasowało. Nadzieja w niecierpkach
.
Aniu uszczykiwałam większość,niektóre same się rozkrzewiły/to te ładne zwarte krzaczki/.
Uszczykiwane wyraźnie się różnią/te na ostatnim zdjęciu,na samym dole/,nie wyglądają tak ładnie,ale później wszystko się rozrośnie,zagęści
i będzie ok![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ewelina nie martw się niecierpki szybko rosną,najwyżej będą trochę później,zawsze trochę przyhamują po pikowaniu,ale potem ruszą "z kopyta"![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Uszczykiwane wyraźnie się różnią/te na ostatnim zdjęciu,na samym dole/,nie wyglądają tak ładnie,ale później wszystko się rozrośnie,zagęści
i będzie ok
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Ewelina nie martw się niecierpki szybko rosną,najwyżej będą trochę później,zawsze trochę przyhamują po pikowaniu,ale potem ruszą "z kopyta"
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- ewelkacha88
Ewo ja moich jeszcze nie uszczykiwalam bo nie ma jeszcze co. Może za tydzień
. Mogą zakwitnąć nawet i w połowie czerwca byle zakwiatły
. Pozdrawiam
.
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- amarylis384
- 500p
Re: Niecierpek (Impatiens walleriana)
Kluska sadzonki z mojego przezimowanego niecierpka robiłam w marcu (początek), teraz sadzonki są już duże i pojawiły się pierwsze pąki kwiatowe. Sadzonki wsadzam bezpośrednio do ziemi i na kubeczki kładę folię, ale dostęp powietrza musi być. Równie dobrze niecierpki ukorzeniają się w wodzie ok. 12 dni. Powodzenia ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)