Witam,
Dziękuje,że mimo ostatnio małej aktywności z mojej strony do mnie zaglądacie. No cóż w ogrodzie dużo pracy i już jesiennie.
Soniu nie wszystkie jeżówki jeszcze kwitną. Niektóre już ścięłam . Parę jeszcze kwitnie i nawet są nowe pąki,ale już nie zakwitną.
Ewuniu dziękuję za pochwały cyklamenów i zimowitów. Lubię je za późne kwitnienie.
Jolu u mnie wszystkie zimowity są prawie na wierzchu i kwitną. Cyklameny mam parę lat i rosną w półcieniu.W okresie suszy delikatnie podlewam.Na zimę okrywam gałązkami świerkowymi. Pierwsze moje cyklameny rosły w innym miejscu i zgniły.Tym jest dobrze,bo kwitną. Kwitną długo,bo od lata.Wtedy mają sam kwiat a potem wypuszczają liście.
A potem mają ciekawe spiralki z nasionkami. Domowe nigdy mi się nie udało doprowadzić do powtórnego kwitnienia.Zawsze były jednorazowym zakupem.
Marysiu już nie długo i Twoje wypuszczą listki. Moje wcześniej kwitły to szybciej pojawiły się listki. Kępki są z każdym rokiem ładniejsze,ale wolno przyrastają.Dla mnie ważne,by nie zginęły i kwitły co roku.
Chciałam je wykopać a one zakwitły.
W lecie były niebieskie.