Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Geniodekt bardzo ładna rozsada,ja do strat które podałeś dodam jeszcze psa który wyciągał posadzoną rozsadę,pomidor pewnie by to przeżył ale nie arbuzy i melony.Na system korzeniowy dobry jest bio algeen,dzięki temu korzenie są dobrze rozrośnięte i łatwo wychodzą z doniczki,bryła korzeniowa się nie rozpada.W puste dołki po padniętej rozsadzie wsiałam przeszło tydzień temu nasiona i widzę,że już wykiełkowały melony,arbuzów nie widać,czy dorosną czas pokaże.
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój mąż zapragnął mieć melony .Wysiał ,wyszły nawet ładnie i na tym by było można zakończyć ta uprawę bo jak je przepikował do doniczek to po czasie dużo padło.Zostały 2 szt ale one w ogóle nie rosną.Inne dyniowate dawno wysadzone ,np:ogórki szklarniowe maja już nawet małe owoce ,a melony nadal malutkie:(
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Bo melonów tak jak i innych dyniowatych się nie przepikowuje ;:oj . Trzeba siać do docelowych doniczek 0,4-0,5l. Po uszkodzeniu korzeni regenerują je i dlatego nie rosną.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Jeśli regenerują to wielkie szczęście, często padają po uszkodzeniu korzeni. Moje póki co żyją sobie, zobaczymy co dalej.
Jeszcze kilka do tunelu niskiego wcisnę, bo zostało mi rozsady. Za duże ilości mi wyszły.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Zaczynacie już ochronę fungicydami przeciwko mączniakowi rzekomemu i antraknozie dyniowatych? U mnie Topsin i Amistar w pełnej gotowości bojowej, tylko czekam na dobrą pogodę, by nie sparzyć liści.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Ja nic nie pryskam póki co, nie wiem nawet czy trzeba. Melony pod osłonami, przewiew jest.
Dynie na agrotkaninie w gruncie, nie wykazują żadnych objawów.
Mam miedzian, coś jeszcze do tunelu kupiłam ale zazwyczaj bez oprysków się obchodziłam, miałam jakieś proste pomidory dopóki były to były a kończyły się późną jesienią.
Wolałabym uniknąć oprysków ale przy tej ilości odmian w tym melonów i dyń może to być nieuniknione.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

U mnie w zeszłym roku w gruncie wyglądało to tak: :?

Obrazek

Owoce nie dojrzały, były paskudne w smaku- jak mydlasty ogórek. Przyczyną była utrata liści spowodowana antraknozą dyniowatych, spotęgowana niską temperaturą i wysoką wilgotnością.. No koszmar był w zeszłym roku. Teraz pod folią musi być lepiej, ale wolę dmuchać na zimne. Może jeszcze się wstrzymam do pierwszych zawiązków, ale nie chcę stracić tego co mam. A mam nasadzone dość gęsto, więc opryski będą prędzej czy później nieuniknione.
goha9229
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2014, o 15:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Konieczne jest przycinanie melonów? I czy można je nawozić tak jak arbuzy czy może mają inne wymagania?
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Należy uszczknąć wierzchołek, aby roślina się rozgałęziła. W moim przypadku melony rozgałęziły się same, więc nie było to konieczne.
Arbuzy i melony są ze sobą blisko spokrewnione, więc pewnie wymagania mają dość podobne. Nawożenie jest ściśle uzależnione od gleby. Ja np. nie będę nawoził azotem wcale, bo i bez nawożenia pomidory rosnące obok wykazują oznaki nadmiaru papu. Co do pozostałych składników mineralnych, należy obserwować i na bieżąco diagnozować oraz uzupełniać ewentualne niedobory.

A u mnie pojawiają się już pierwsze kwiaty żeńskie :D

Obrazek

A tu ten sam św. Mikołaj, którego prezentował kilka postów temu.

Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Arbuzom chyba nie uszczykuje się wierzchołków. Nie czytałam o takiej praktyce.

Super masz rośliny. Moje w cieniu ( na próbę) idą znacznie słabiej.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ale ten "Mikołaj" ma się fajnie, rośnie jak głupi ;:224 .
Tak arbuzom nic się nie uszczykuje (jedynie za zawiązanym już arbuzem gdy osiągnie wielkość ok pięści), melony trzeba ponieważ dopiero na kolejnych pędach pojawiają się kwiaty żeńskie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ach tak, czyli jak u mnie melon ma już kwiaty a jeszcze nie uszczyknęłam, to muszę to szybko zrobić? Nie zdązyłam się jeszcze dokształcić na FO z melonów, cały czas czytam o pomidorach.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

ela151 a kwiat ma zaczątek owocu? na głównym pędzie (na tym który trzeba ściąć aby się rozgałęził) kwitną tylko męskie, ucinanie przyspiesza pojawienie się żeńskich kwiatów (oczywiście jeśli nie będą obcięte również wydadzą żeńskie i nawet będą rosnąć, ale marne szanse że owoc dojrzeje i będzie go tyle jak przy wymuszonym rozkrzewianiu, będzie to taki "dziczek").
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Nie ma zaczątku owoców, tylko kwiaty, które po przekwitnięciu opadają. Melony rosną w foliaku pod pomidorami.

Obrazek Obrazek

Takie udało mi sie zrobić dwie fotki zanim padła bateria. Widać boczne pedy, które zaczynają wyrastać. Teraz mam ciachnąć stożek wzrostu ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Moje są sporo mniejsze, bo siałam później. Ale już mają przycięte główne pędy.

Nie pamiętam czy te drugiego rzędu pędy też się przycina?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”