Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Swoją drogą jeden z Twoich Phalaenopsisów jest bardzo podobny do mojego Floriana. Mam nadzieję, że będzie kwitł Ci tak długo jak mój ;)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu bardzo ładną masz kolekcję!!! Biały jak dużo ma pączków, pięknie będzie wyglądał gdy już one rozkwitną!!! A co słychać u Twoich Vand???
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, dopiero teraz wklejam zdjęcia, bo wcześniej nie miałam czasu. A oto biały Phalaenopsis z fioletowymi mazami: :)

Obrazek

W sklepie spotkałam jeszcze takie cudo :shock: : (nie kupiłam, bo uznałam że jeden storczyk w ciągu dnia mi wystarczy :lol: )

Obrazek
Toffy
100p
100p
Od: 14 paź 2008, o 17:21

Post »

Patrzę na te parapety i patrzę i co ????
I napatrzeć się nie mogę :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Piękne wszystkie bez wyjątku :D , a ilość zadziwiająca :) i warta pogratulowania :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u Vand tak jak zawsze. stoją sobie w wazonach na oknie, co jakiś czas ich korzenie są moczone. nie kwitną, pędziki powinny ukazać się wiosną. pęd żółtej uschnie.

a Phalaenopsisy są piękne. ten biały ciągle ma tylko 4 kwiaty, ale niedługo powinien otworzyć się następny. różowy z olbrzymimi kwiatami otworzył dzisiaj pąk, który wyrósł mu na odgałęzieniu. kwiatuszek jest jeszcze maleńki, ma tylko 7 cm, ale powinien się jeszcze powiększyć. jak go kupiłam to jego kwiaty miały 12 cm, ale już jakiś czas temu przekwitł i puścił odgałęzienie z 2 pąkami, 1 się dzisiaj rozwinął. ale jest cudny, bardzo ciemnoróżowo-fioletowy. inne Phal. mają pędy/pąki.

a ten Phal. z mazami dokładnie taki o jakim marzę! chciałabym takiego mieć, ale nie będę miała, bo nie mam skąd wziąść. ale wy macie fajnie, że spotykacie takie piękne, wymarzone storczyki, których ja nie umiem znaleźć, a bardzo bym je chciała mieć...
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja chciałem sie tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Ja chciałem się tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...
u mnie w domu są tylko 2 pokoje (mój i rodziców), korytarz i kuchnia. rodzice mają tylko 1 okno i nie trzymają kwiatków. są tam tylko te 2 Phalaenopsisy (tymczasowo, potem do mnie wrócą), a ze swoich roślin mają tylko Skrzydłokwiat i Ficus beniamina (duży, ponad 1 m wysokości). na oknie na korytarzu stoi trochę zwykłych kwiatków. storczyki mogę więc trzymać tylko w moim pokoju... jeszcze tyle bym chciała mieć a miejsca nie ma :((( uważam, że w moim pokoju jest bardzo mało roślin. w sumie tylko 50... (storczyki, fiołki).

biały Phalaenopsis zaczyna otwierać 5. kwiatek. inne Phalaenopsisy mają się dobrze.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Chyba że tak... ale ty zdaje sie mieszkasz w domu piętrowym , czy w bloku.... ;:24 . 50 wspaniałych storczyków w jednym pokoju jeszcze fiołki i chyba pisałaś o skrętniku.. to bardzo duzo... , u mnie na parapecie misści sie zaledwie 5 storczyków i 1 na biurku.. , mały mam pokój... Na wiosne zabieram się za przerabianie okna... na bocznych sciankach trzeba nędzie zrobic kilka chaków , tak żeby storczyki wisiały... Bo u nas to jest tak , że moi dziadkowie mieszkaja na dole domu a my na górze... , mamy 3 pokoje korytarz , łazienke i kuchnie... , w moim pokoju jest mały parapet i nie pali do niego słonce , w kuchni tez jest krutki parapet i mało miejsca.. , w łazience za ciemno... , a w pozostałych 2 pokojach i goscinnym i rodziców sa 2 długie parapety , ale cholernie do nich słonce pali... :cry: : hoje , storczyki , fiołki , skrętniki by upaliło ( doswiadczenie na fiołkach zakończone porażka... :cry: ) Nie wiem jak osłonic od dołu okna zeby słonce nie paliło.... :cry: , mógłbym zmiescic duzo storczyków na nich... A tak to mam 8 i nie mam miejsca... Widziałem u ciebie takie cos co cie na szyby w samochodzie nakleja.. , zdaje to 100 % egzamin ? ;:24
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak, u mnie w lato są takie zasłonki przyklejone i dobrze cieniują. teraz je zdjęłam, bo już nie ma tak palącego słońca. na drugim oknie mam roletę, która jest za mała, by przysłonić całą połówkę okna. mieszkam w piętrowym domu, ale na dole mieszka B., która bardzo nie lubi storczyków. u mnie na 1 oknie mieści się 15-20 storczyków, trochę stoi na stole pod wsch. oknem. fiołków obecnie mam tylko 3, kiedyś miałam wiecej, ale latem T. je zaniósł do szklarni i pomarniały. a miałam bardzo ładne: bordowe, fioletowe, rózowe, biało-rózowe z falbanką, niebiesko-białe (dwubarwne).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko na pół okna by musiały być te zasłonki , na falki o sługich pędach... :? , a roleta cały dzień zasłonięta.. za ciemno... , tu trzeba od dołu zasłonic... , kurcze nie mam pomysłu a storczyków chce miec duzo... Fiołki mam tylko 2 duże... i ze 20 dzdziusiów :D , ale zaczynam je rozdawać.. Teraz dostałem takiej mani , że wszystkie kwiatki w domu wymienił bym na storczyki :twisted: :lol: .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja już dawno pozbyłam się innych kwiatków, by zrobić miejsce storczykom. nie mam aż tak wysokich storczyków, żeby zasłaniać pół okna, wystarczą te zasłonki z auta.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie mama powiedziała , że sie nie zgadza , bo idac z daleka na ulicy i ze bedzie szpecic i storczyki nie będa tam stały... :cry: :evil: :evil: :evil: , ale kupic mi porządny kwietnik do pokoju , czy zamówic u sąsiada regał z duzymi odstepami półek , albo przykręcic półki do sciany to nie łaska... :evil: ... , gdzie ja teraz storczyki będę stawiał... :evil: . :cry:
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

U nas mozna kupic takie zaluzje ktore opuszczaja sie w obydwie strony czyli albo od gory do dolu sie opuszczaja albo odwrotnie i masz np. zasloniete okan od dolu a gora wpada sloneczko.jedyny mankament to ze sa papierowe chyba ale do zasloniecia kwiatow mysle ze dobrze by zadaly swoj egzamin
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”