Storczyki Storczykowej
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u Vand tak jak zawsze. stoją sobie w wazonach na oknie, co jakiś czas ich korzenie są moczone. nie kwitną, pędziki powinny ukazać się wiosną. pęd żółtej uschnie.
a Phalaenopsisy są piękne. ten biały ciągle ma tylko 4 kwiaty, ale niedługo powinien otworzyć się następny. różowy z olbrzymimi kwiatami otworzył dzisiaj pąk, który wyrósł mu na odgałęzieniu. kwiatuszek jest jeszcze maleńki, ma tylko 7 cm, ale powinien się jeszcze powiększyć. jak go kupiłam to jego kwiaty miały 12 cm, ale już jakiś czas temu przekwitł i puścił odgałęzienie z 2 pąkami, 1 się dzisiaj rozwinął. ale jest cudny, bardzo ciemnoróżowo-fioletowy. inne Phal. mają pędy/pąki.
a ten Phal. z mazami dokładnie taki o jakim marzę! chciałabym takiego mieć, ale nie będę miała, bo nie mam skąd wziąść. ale wy macie fajnie, że spotykacie takie piękne, wymarzone storczyki, których ja nie umiem znaleźć, a bardzo bym je chciała mieć...
a Phalaenopsisy są piękne. ten biały ciągle ma tylko 4 kwiaty, ale niedługo powinien otworzyć się następny. różowy z olbrzymimi kwiatami otworzył dzisiaj pąk, który wyrósł mu na odgałęzieniu. kwiatuszek jest jeszcze maleńki, ma tylko 7 cm, ale powinien się jeszcze powiększyć. jak go kupiłam to jego kwiaty miały 12 cm, ale już jakiś czas temu przekwitł i puścił odgałęzienie z 2 pąkami, 1 się dzisiaj rozwinął. ale jest cudny, bardzo ciemnoróżowo-fioletowy. inne Phal. mają pędy/pąki.
a ten Phal. z mazami dokładnie taki o jakim marzę! chciałabym takiego mieć, ale nie będę miała, bo nie mam skąd wziąść. ale wy macie fajnie, że spotykacie takie piękne, wymarzone storczyki, których ja nie umiem znaleźć, a bardzo bym je chciała mieć...
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja chciałem sie tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
u mnie w domu są tylko 2 pokoje (mój i rodziców), korytarz i kuchnia. rodzice mają tylko 1 okno i nie trzymają kwiatków. są tam tylko te 2 Phalaenopsisy (tymczasowo, potem do mnie wrócą), a ze swoich roślin mają tylko Skrzydłokwiat i Ficus beniamina (duży, ponad 1 m wysokości). na oknie na korytarzu stoi trochę zwykłych kwiatków. storczyki mogę więc trzymać tylko w moim pokoju... jeszcze tyle bym chciała mieć a miejsca nie ma (( uważam, że w moim pokoju jest bardzo mało roślin. w sumie tylko 50... (storczyki, fiołki).Tulipan998 pisze:Ja chciałem się tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...
biały Phalaenopsis zaczyna otwierać 5. kwiatek. inne Phalaenopsisy mają się dobrze.
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Chyba że tak... ale ty zdaje sie mieszkasz w domu piętrowym , czy w bloku.... . 50 wspaniałych storczyków w jednym pokoju jeszcze fiołki i chyba pisałaś o skrętniku.. to bardzo duzo... , u mnie na parapecie misści sie zaledwie 5 storczyków i 1 na biurku.. , mały mam pokój... Na wiosne zabieram się za przerabianie okna... na bocznych sciankach trzeba nędzie zrobic kilka chaków , tak żeby storczyki wisiały... Bo u nas to jest tak , że moi dziadkowie mieszkaja na dole domu a my na górze... , mamy 3 pokoje korytarz , łazienke i kuchnie... , w moim pokoju jest mały parapet i nie pali do niego słonce , w kuchni tez jest krutki parapet i mało miejsca.. , w łazience za ciemno... , a w pozostałych 2 pokojach i goscinnym i rodziców sa 2 długie parapety , ale cholernie do nich słonce pali... : hoje , storczyki , fiołki , skrętniki by upaliło ( doswiadczenie na fiołkach zakończone porażka... ) Nie wiem jak osłonic od dołu okna zeby słonce nie paliło.... , mógłbym zmiescic duzo storczyków na nich... A tak to mam 8 i nie mam miejsca... Widziałem u ciebie takie cos co cie na szyby w samochodzie nakleja.. , zdaje to 100 % egzamin ?
- Storczykowa
tak, u mnie w lato są takie zasłonki przyklejone i dobrze cieniują. teraz je zdjęłam, bo już nie ma tak palącego słońca. na drugim oknie mam roletę, która jest za mała, by przysłonić całą połówkę okna. mieszkam w piętrowym domu, ale na dole mieszka B., która bardzo nie lubi storczyków. u mnie na 1 oknie mieści się 15-20 storczyków, trochę stoi na stole pod wsch. oknem. fiołków obecnie mam tylko 3, kiedyś miałam wiecej, ale latem T. je zaniósł do szklarni i pomarniały. a miałam bardzo ładne: bordowe, fioletowe, rózowe, biało-rózowe z falbanką, niebiesko-białe (dwubarwne).
- Tulipan998
- Kontakt:
Tylko na pół okna by musiały być te zasłonki , na falki o sługich pędach... , a roleta cały dzień zasłonięta.. za ciemno... , tu trzeba od dołu zasłonic... , kurcze nie mam pomysłu a storczyków chce miec duzo... Fiołki mam tylko 2 duże... i ze 20 dzdziusiów , ale zaczynam je rozdawać.. Teraz dostałem takiej mani , że wszystkie kwiatki w domu wymienił bym na storczyki .
- Storczykowa
- Tulipan998
- Kontakt:
U mnie mama powiedziała , że sie nie zgadza , bo idac z daleka na ulicy i ze bedzie szpecic i storczyki nie będa tam stały... , ale kupic mi porządny kwietnik do pokoju , czy zamówic u sąsiada regał z duzymi odstepami półek , albo przykręcic półki do sciany to nie łaska... ... , gdzie ja teraz storczyki będę stawiał... .