Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszko, pozwól, że zacznę od końca. Hosty rzeczywiście mają śliczne kwiaty ;:333 , tylko szybko gubią płatki od dołu. W takim stadium swoje ścinam bez litości. Zostawiam jedynie kwiatki na krótkich łodygach.
Tułacz pstry fantastycznie zdobi kolorowymi listeczkami. ;:215 Długo walczyłam z tą roślinką na mojej działce, którą opanował niemal całkowicie, tak się rozlazł. ;:134 Było to tuż po zakupie działki. Ostatecznie pogoniłam natręta i już się z nim nie zaprzyjaźnię. ;:185
Tak samo zresztą jak z ratibidą, która ogromnie mi się podoba i dwa razy ją siałam, a ona dwa razy pokazała mi środkowy palec. ;:7
Niemal hybrydowy kwiat dalii jest niezwykle ciekawy ;:303 . Lubię takie niespodzianki.
Liliowce ciągle zdobią ogród, a floksy sieją słodki aromat, różyczki jeszcze dają pokaz, a jednocześnie już kombinują, jak się przygotować do powtórki z rozrywki. ;:63 Moje też ciągle jeszcze budują i rozwijają nowe pąki i tylko pnące odpoczywają przed kolejnym popisem. :lol:
Życzę Tobie tego samego, czego nam życzysz. ;:167 Nie będę powtarzała, dodam tylko, by dobry nastrój nawet na chwilę Cię nie opuszczał. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oczywiście, że kwiaty host są ładne. Mnie od zawsze się podobały, choć wiem, że niektórzy specjalnie je wycinają, żeby "nie szpeciły". Podobnie zresztą z żurawkami.
Ja poza tym zostawiam pędy po hostach na zimę i dzięki temu wiosną mam pojęcie, że w danym miejscu jest pod ziemią hosta i staram się tego miejsca nie deptać, na przykład kiedy formuję iglaki.
Ogródek masz ślicznie ukwiecony, przyjemnie popatrzeć. Na pewno z wielką radością spędzasz w nim czas, chociaż i popracować w nim przecież trzeba. ;:108
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie :wit
Dzisiejszy dzień zaczął się bardzo wcześnie - wczesnym rankiem wyszłam opryskać rodka Nova Zembla i hortensje ogrodowe nawozem przeciw chlorozie liści. Trzeba to było zrobić tak wcześnie żeby krzewy zdążyły obeschnąć zanim słońce dosięgło je swymi promieniami. Jak już byłam w ogrodzie to poszłam do warzywnika oberwać ogórki, które zaczęły owocować pełną parą. Zaraz zostały umieszczone w słoikach z koprem i czosnkiem i zalane gorącą solanką do zakiszenia.
Potem podlewanie doniczek i zabidzonych roślin, oberwanie co większych chwastów :D małych udaję, że nie widzę :;230
A po południu przyszła paczka od Lucynki i ... ;:oj
A mówi się, że od przybytku głowa nie boli ;:306
Lucynko jeszcze raz dziękuję za tyle dobra ;:180
Kwiaty host też obcinam jak przekwitają, ale niektóre są wyjątkowo trwałe i ładne w zbliżeniu.
Ratibidę dostałam w liczbie dwóch sadzonek i tak sobie rośnie.
Dziękuję za dobre życzenia i pochwały moich kwiatków ;:196 odpoczywaj w swoim ogródku i ciesz się jego odgłosami, obrazami i zapachami.
;:167 ;:167 ;:167
Jabłka na mojej jedynej jabłoni zaczynają się rumienić
Obrazek

Kolejny liliowiec
Obrazek

Wandziu, dobry pomysł z tym zostawianiem pędów kwiatowych host na zimę ;:333
Dziękuję za dobre słowo o moim ogródku i faktycznie masz rację że z wielką przyjemnością tu przebywam niezaleznie od tego czy pracuję czy odpoczywam. Zresztą mam sporo czasu na emeryturze, więc nic mnie nie goni, staram się nie przemęczać zbyt, wychodzę z założenia, że robota nie zając, nie ucieknie. Tak jak wyżej napisałam, chwasty wyrywam jak już dostatecznie urosną ;:306 bo wiem, że i tak z nimi nie wygram :lol:

Ostatnia z odmianowych jeżowek Hot Papaya
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rudbekia błyskotliwa w pąku
Obrazek

Chryzantema solar
Obrazek

Dobrej nocki dla wszystkich ;:19
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie jeżówki wyglądają przepięknie. Uwielbiam te kwiaty, a z jakiegoś powodu ich nie mam.
Cały "spacer" po ostatnich zdjęciach jest piękny :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko jako emerytki mamy więcej czasu, więc możemy sobie dawkować prace w ogrodzie. ;:215
Ratibida ma egzotyczny, śliczny kwiat. ;:oj
Jeżówki nieważne, odmianowe, czy nie, zawsze są piękne. ;:108
Jednak doczekałaś się Cherry Brandy. ;:215
Bataluksy cudnie czerwone, smacznego. ;:152
U mnie też opuchlaki podgryzają liście hortensji i rododendronów. Wrotycz nie pomagał na larwy. Dwa razy zaaplikowałam niecienie, chyba trochę zmniejszyłam populację. Pozbyłam się niestety większości rozchodników, które kocham, ale były wylęgarnią tych paskud. Nie lubię chemii, ale chyba Mospilan zaaplikuję swoim dorosłym opuchlakom. ;:134
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorkiem :wit
Po upalnym dniu wieczór okazał sie znośny, mogłam podlać rośliny w doniczkach i co bardziej wrażliwe w gruncie.
Ewo-Efkakam, dzięki za odwiedziny i za dobre słowo ;:167 Miałam dużo więcej jeżowek, ale stopniowo się wykruszyły i już nie mam ochoty dokupywać odmianowych o pełnych kwiatach, chociaż bardzo mi się podobają. Niestety im nie podoba się u mnie ;:185

Tymczasem następne zakwitają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu, ratibidę mam po raz pierwszy, dostałam wiosną dwie sadzonki. Kwiat jest oryginalny ale niewielki, może jak rozwinie się ich więcej (na razie są dwa), to będzie lepszy efekt.
Jak to się stało, że z połowy paczki nasion rudbekii ChB tylko jedna roślina przypomina odmianę z obrazka na torebce ;:7 Nie mam pojęcia.
Czy masz na myśli rozchodniki okazałe pisząc, że są wylęgarnią opuchlaków? Nie zauważyłam dotąd śladów tych szkodników na rozchodnikach.

Obrazek

Dziwoląg, którego pokazałam parę dni temu tak się zmienił
Obrazek

Pomimo upałów anabelka jeszcze nie przypalona
Obrazek

Obrazek

Zrobiło się późno :wink: Dobrej nocy wszystkim ;:19 a jutro pięknego dnia ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko języczka piękna, wyjątkowo widowiskowa na rabacie. Miałam, ale ślimaki rozprawiały się z nią każdej wiosny i w końcu przepadła.
Produkcja nasion roślin jest bardzo skomplikowana. Wystarczy jedna roślina innej barwy, żeby materiał siewny był niepełnowartościowy. Dzisiaj najważniejsza kasa, wszystko można sprzedać, tylko jak długo klienci to będą tolerować. ;:131
Dorosłe opuchlaki nie robią szkód w liściach rozchodników, ale larwy żerują w korzeniach. Przez kilka lat kwitły, z czasem skarlały, a po czterech pięciu latach korzenie były szczątkowe. ;:174
Miłego weekendu. ;:168
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko
Ratibida meksykańska spodobała mi się bardzo. ;:333
Rudbekie, jeżówki i bodziszek ;:215
Pomidorki i czerwona porzeczka powodują u mnie ślinotok. ;:306
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w nowym tygodniu :wit
Upały nie ustają, po ostatnich opadach już nie ma śladu - trzeba podlewać, ale że sezon chorób grzybowych w pełni staram się nie moczyć liści więc korzystanie z węża raczej nie wchodzi w grę.
Pozostaje podlewanie dzbankiem z wiaderka :wink:

Soniu, języczka ma trochę dziur w liściach, ale niewiele. W tym roku trochę mniej ślimaków grasuje w moim ogrodzie. Te co są systematycznie zbieram co rano. Trochę granulek w śladowej ilości też posypałam w newralgicznych miejscach.
Ponieważ moja jedyna rudbekia ChB jest okazałą sadzonką, mam nadzieje, że uda mi się ją przezimować. Czytałam, że warto ją okryć.
Będę się przyglądać moim rozchodnikom.
Dziękuję za miłe słowa i życzenia, weekend był całkiem miły ;:108

Te siewki są u mnie już trzeci sezon.
Obrazek
Obrazek

Dziś odkryłam, że niektóre jeżowki pachną.
Obrazek
Obrazek

Ewuniu, dziękuję :D przyznam, że choć pojedyńczy kwiatek ratibidy jest bardzo ciekawy i oryginalny, to w całości nie wygląda to jakoś spektakularnie. Może jak rozwinie się ich więcej...

Pnąca róża Compassion ma jeszcze trochę kwiatów, choć wiosną musiałam wyciąć kilka przemarzniętych gałęzi.
Obrazek

Obrazek

Pomponella
Obrazek

Zakwitły ostatnie lilie.

Brasilia jakaś w tym roku dziwnie gładka, wcześniej miała na brzegach płatków falbanki i ciemnoróżową obwódkę.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Conca d'Or

Liliowce ciągle kwitną
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten duży hortensjowy krzew składa się z czterech mniejszych posadzonych na okręgu. Trochę kwiatków jest, ale mnóstwo wierzchołkowych pąków przemarzło i odpadło wiosną.
Obrazek
Obrazek

Bukietowe jak zwykle niezawodne.
Obrazek
Magical Moonlight.

Pozdrawiam cieplutko i życzę Wam dobrego tygodnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Uwielbiam czas kwitnących hortensji w ogrodzie. Tak z daleka pięknie.Miło.
No cudnie i u ciebie Halinko ;:196
Liliowce też masz śliczne ;:167
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ratibida bardzo egzotyczna a liliowwce masz świetne i ciekawe; ja mam 1 a ostatnio dostałam kilka w prezencie od Lucynki i mam nadzieje że sie przyjmą bo chciałabym ich więcej. To wyobrażam sobie jak ogromny będzie twój krzak hortensji po latach jeżeli 4 sadzonki urosną... ale prezentuje sie pięknie.
Co to są te drobne białe krzewy które tworza tło dla jeżówki; śliczne są :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fakt, że czasami zdarzą się w kupnych nasionach wpadki – na przykład mam z siewu bardzo piękną mieszankę kolorów rozwaru – białe, białe oraz białe. Ale najczęściej jednak kupne nasiona spełniają oczekiwania.

Pięknie u Ciebie i kwitnąco!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorem :wit
Wczoraj była świeża dostawa wody z góry ;:138
Popadał grzeczny deszczyk przez kilka godzin, zwilżył ziemię, zapas wody w beczkach uzupełniony :tan roślinki się cieszą ;:4 Dziś wreszcie można było skosić tzw. trawnik ;:306 bez strachu, że całkiem wyschnie. Trochę też poplewiłam, korzystając z wilgotnej gleby.

Aniu, dziękuję, też uważam, że teraz jest wspaniały czas dla naszych ogrodów, kwitną okazałe byliny i przede wszystkim hortensje. I te zapachy ;:138 lilie, floksy, niektóre róże pachną nieziemsko ;:333

Iguś, dziękuję za tyle pochwał ;:180 Liliowce na pewno się przyjmą, one są bardzo łatwe w uprawie. Ja mam same bezimienne, niektóre już w miarę rozrośnięte, a niektóre młodziutkie 2,3-pędowe.
Te hortensje wsadziłam tak 'w kupie' właściwie z braku miejsca. Dostałam od sąsiadki 4 sadzonki z podziału starszych krzaków i długo zastanawiałam się gdzie tyle dobra 'upchnąć', aż wpadłam na taki pomysł :D
Biała roślina, o którą pytasz to nie krzew lecz bylina - tojeść orszelinowa. Bardzo ją lubię, choć rozrasta się w szybkim tempie. Jeśli Ci się podoba to mogę się podzielić.

Loki, uśmiałam się z Twojej mieszanki rozwarów :;230 Najgorsze, że nawet znanym firmom nasiennym zdarzają się wpadki ;:124
Dziękuję za dobre słowo ;:180

Parę fotek :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc, jutro odwiedzę Wasze ogrody, bo już późno.
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”