Wszystko o pomidorach cz. 17
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
@ogrodnik2
Agrotkaniny czarne odcinają dostęp światła w 100% i najlepiej nadają się do głuszenia chwastów.
Agrotkaniny w kolorze innym niż czarnym, nie powodują 100% odcięcia dopływu światła, które jest pożywką dla roślin (chwastów).
Oznacza to, że światło dostaje się do gleby, a to wystarczy aby chwasty pod taką agrotkaniną rosły.
Agrotkaniny czarne odcinają dostęp światła w 100% i najlepiej nadają się do głuszenia chwastów.
Agrotkaniny w kolorze innym niż czarnym, nie powodują 100% odcięcia dopływu światła, które jest pożywką dla roślin (chwastów).
Oznacza to, że światło dostaje się do gleby, a to wystarczy aby chwasty pod taką agrotkaniną rosły.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Sadzonki ładne , zadbane . To wszystkie ?
- Robertkicia25 +
Anulab nie to nie wszystkie część podarowałem znajomym, mam też jednego eksperymentalnego koktajlowego o nazwie papryczkowy kupiony w biedronce w tych pojemniczkach pod nazwą warzywnik wysiany pod koniec stycznia raz go ogłowiłem nad liscieniami było to pierwszego marca jak pikowałem paprykę ogólnie z papryką zaczynam kiedyś miałem wydłubane ze sklepowej nasiono i mi przezimowała na parapecie i kwitła w marcu ładnie to w domu wyglądało szkoda że nie miałem zrobione zdjęcia na pamiątkę to były moje początki zamiłowania do ogrodnictwa najpierw były kwiaty domowe.
A to zdjęcie tego eksperymentu pomidora:
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/a88e947a9e3b7f16
A tego :
chcę jeszcze spróbować wysiać wczoraj kupiony koktajlowy ale taki większy 40g średnio jeden warzy dobry nie ma twardej skurki, miałem w zeszłym roku zachwalane black szery za twardą skure miały ale słodkie to fakt były. A czy ty mi nie radziłaś gleboko pikować pomidora cornabel on i tak rośnie wyraźniej szybciej bardzo się wyróżnia na cztery moje odmiany bardzo wegetatywny może go puścić na dwa pędy sadzony będzie w gruncie co 75 cm. Trochę się rozpisałem u mnie wczoraj była pierwsza burza ładnie podłało truskawki.
A to zdjęcie tego eksperymentu pomidora:
[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/a88e947a9e3b7f16
A tego :
chcę jeszcze spróbować wysiać wczoraj kupiony koktajlowy ale taki większy 40g średnio jeden warzy dobry nie ma twardej skurki, miałem w zeszłym roku zachwalane black szery za twardą skure miały ale słodkie to fakt były. A czy ty mi nie radziłaś gleboko pikować pomidora cornabel on i tak rośnie wyraźniej szybciej bardzo się wyróżnia na cztery moje odmiany bardzo wegetatywny może go puścić na dwa pędy sadzony będzie w gruncie co 75 cm. Trochę się rozpisałem u mnie wczoraj była pierwsza burza ładnie podłało truskawki.
-
U mnie też rośnie eksperymentalny koktajlowy od stycznia . Przy wynoszeniu muszę się natrudzić . Ma już
owoce i też raz go przycięłam .
Cornabel możesz spróbować na dwa pędy , przyciąć za liścieniami . Mam kilka takich . Szybko rosnące spowalnia .
Twój eksperyment wygląda cudo . Mój to krzaczor , póżniej zrobię fotkę .
Zabiedzona dwupędowa .
Koktajlowy eksperymentalny .
owoce i też raz go przycięłam .
Cornabel możesz spróbować na dwa pędy , przyciąć za liścieniami . Mam kilka takich . Szybko rosnące spowalnia .
Twój eksperyment wygląda cudo . Mój to krzaczor , póżniej zrobię fotkę .
Zabiedzona dwupędowa .
Koktajlowy eksperymentalny .
- Robertkicia25 +
Widzę że też lubisz eksperymentować, a zdjęcie twojego z miłą chęciom bym zobaczył mówisz że masz już zawiązane owoce jesteś lepsza niż ja, ogólnie to mam stelaż na 150cm i będę sadził co 75cm mam dylemat czy nie puścić wszystkich pomidorów na dwa pędy i na wysokości 150cm ogłowić to by je przychamowało na jeden to mogą z 2 metry śmiało wystrzelić do góry szczególnie koktajlowe w zeszłym roku pędy miały około pięć metrów nie dojrzały przez zaraze, jak myślisz dobrze kombinuje?
Anulab ten na pierwszym zdjęciu ma ładne soczyste wierzchołki dolne liście już swoje oddały co miały dać na pewno go posądzisz głębiej i pokarze swoją moc.
A ten na drugim zdjęciu to ładny kszaczor widać że prowadzisz go na kilka pędów mojego chciałem na dwa puścić i go zostawić na parapecie na całe lato podwiązać go w razie czego do karniszy i dać dwie listewki.
Anulab ten na pierwszym zdjęciu ma ładne soczyste wierzchołki dolne liście już swoje oddały co miały dać na pewno go posądzisz głębiej i pokarze swoją moc.
A ten na drugim zdjęciu to ładny kszaczor widać że prowadzisz go na kilka pędów mojego chciałem na dwa puścić i go zostawić na parapecie na całe lato podwiązać go w razie czego do karniszy i dać dwie listewki.
- Mirek19
- 1000p
Robertkicia25 + pisze: ↑25 kwie 2023, o 10:24 (...) dolne liście już swoje oddały co miały dać (...)
@Robertkicia25 +
Zaintrygowało mnie to stwierdzenie. Co masz na myśli ?
Pozdrawiam, Mirek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też nie rozumiem tego tłumaczenia na przygłodzone pomidory.
- Mirek19
- 1000p
Błażej,
mam nadzieję, że otrzymamy merytoryczne wyjaśnienie.
Już ładnych parę lat "siedzę" w temacie uprawy pomidorów, ale...jestem otwarty na wiedzę i może nauczę się czegoś nowego...
mam nadzieję, że otrzymamy merytoryczne wyjaśnienie.
Już ładnych parę lat "siedzę" w temacie uprawy pomidorów, ale...jestem otwarty na wiedzę i może nauczę się czegoś nowego...
Pozdrawiam, Mirek
- Robertkicia25 +
Stwierdziłem na podstawie zdjęcia że składniki odżywcze zaczęła czerpać góra pomidora z tych liści dolnych bo w tym małym kubku zaczęło jej brakować na budowę całego pomidora, nie wiadomo kiedy te liście dolne się wykształciły może z dwa miesiące temu lub trzy to wie właścicielka wnioski wyciągnąłem według swojej praktyki i obserwacji nie jestem znachorem a ogrodnik ze mnie taki jak ksiądz murarz . Moje papryki czy pomidory stoją w ogrzewanych i nieogrzewanych pomieszczeniach gdzie mam okna wschód zachód, i północ południe z każdej strony robię sobie eksperymenty jak rosną mogę przenosić z parapetu na parapet i porównywać wzrost zachowanie liści zmiane koloru itd. Dzisiaj wysiałem pomidora dla porównania gdzie będzie doświetlany ile tylko się da mam do dyspozycji jeszcze tunel oprócz okiennych parapetów ciekawe czy dogoni te wcześniej wysiane pomidory.
-
To może ja powiem . Dolne liście mają prawo być w gorszej kondycji i tak się dzieje .
Kondycję rośliny oceniamy rano po wyglądzie górnych liści . To stara sadzonka , eksperymentalna ,
nie przesadzona w porę . Nie krytykujcie mnie za wygląd tej rozsady bo wiem jak wygląda i nie o to chodziło .
Wstawiłam jej zdjęcie bo chciałam pokazać jak wygląda sadzonka dwupędowa wyprowadzona już
na etapie liścieni . Inne dwupędowe już wysadziłam tylko ta mi została .
Miałam wątpliwości bo wiedziałam , że zacznie się krytykanctwo .
Oczekujecie merytorycznego wyjaśnienia , z pewnością nie o to Wam chodzi .
Zwróćcie uwagę , że ta biedna sadzonka ma już pączki kwiatowe i to na obu pędach.
Kondycję rośliny oceniamy rano po wyglądzie górnych liści . To stara sadzonka , eksperymentalna ,
nie przesadzona w porę . Nie krytykujcie mnie za wygląd tej rozsady bo wiem jak wygląda i nie o to chodziło .
Wstawiłam jej zdjęcie bo chciałam pokazać jak wygląda sadzonka dwupędowa wyprowadzona już
na etapie liścieni . Inne dwupędowe już wysadziłam tylko ta mi została .
Miałam wątpliwości bo wiedziałam , że zacznie się krytykanctwo .
Oczekujecie merytorycznego wyjaśnienia , z pewnością nie o to Wam chodzi .
Zwróćcie uwagę , że ta biedna sadzonka ma już pączki kwiatowe i to na obu pędach.
-
Słuchajcie , pokazałam sadzonkę dwupędową , która wytworzyła już na obu pędach pączki kwiatowe i
to było przedmiotem naszej rozmowy z Robertem .
Nie stan sadzonki , bo sadzonce tak po prawdzie nic nie dolega . Jest to odmiana generatywna , z natury
wyglądająca na omdlewającą . Ja nie pasę pomidorów tym bardziej odmian generatywnych .
Po co te złośliwości tego nie mogę zrozumieć .
Wiadomo , że starsze liście marnieją zwyczajnie się starzeją i nie ma w tym nic co trzeba tłumaczyć tym bardziej
takiemu ogrodnikowi , który jak sam pisze , ładnych parę lat siedzi w uprawie pomidorów .
to było przedmiotem naszej rozmowy z Robertem .
Nie stan sadzonki , bo sadzonce tak po prawdzie nic nie dolega . Jest to odmiana generatywna , z natury
wyglądająca na omdlewającą . Ja nie pasę pomidorów tym bardziej odmian generatywnych .
Po co te złośliwości tego nie mogę zrozumieć .
Wiadomo , że starsze liście marnieją zwyczajnie się starzeją i nie ma w tym nic co trzeba tłumaczyć tym bardziej
takiemu ogrodnikowi , który jak sam pisze , ładnych parę lat siedzi w uprawie pomidorów .