Kasia - naprawdę nie mogę narzekać na zdrowie moich róż, a biorąc pod uwagę, że nie znają żadnej chemii jest to szczególnie cenne. Oczywiście czarna plamistość jest w ogrodzie i niektóre krzaczki muszę pozbawiać części listków, ale żadna róża nie stoi goła. A nie, jedna stoi, ale ona jest mocno niedorozwinięta ogólnie i raczej w przyszłym roku już jej nie będzie

Ha! Czyli potwierdzasz, że Chippendale nie pachnie! We wszystkich opisach mówi się o silnym zapachu, moja przyjaciółka skwitowała "Ty jakaś nienormalna jesteś, oczywiście, że mocno pachnie" a ja czuję tylko ledwo wyczuwalny zapach... jabłka?

Ale Chippendale jak dla mnie nie musi pachnieć. Właśnie zaczyna powtarzać naprawdę elektyzującym kolorem

Daysy - wiedziałam, że zrozumiecie co chcę powiedzieć pokazując krzew bez kwiatów, ktoś kto nie ma lub nie lubi róż tylko popukałby się w głowę

Irenko - o roli korzeni dobrze wiesz, może faktycznie trzeba ją wykopać i obejrzeć, może coś ą podjadło/podkopało? Ale miejscówka to też niesamowicie ważna sprawa. Pisałam powyżej Dorotce, że mam taką rabatę, która ogólnie jest bardzo "płodna", ale im bliżej wielkiej brzozy, tym gorzej sobie róże na niej radzą. I tak jak Ty dokarmiasz Princess, tak ja skaczę obok Eglantyne, która przyjechała jako dorodny krzew a u mnie od dwóch sezonów jest patykiem z kilkoma gałązkami. I owszem, też kwitnie, ale co z tego, skoro jest ogólnie słabiutka? To samo dotyczy Young Lycidas i Lavender Flower Circus, które rosną obok. Jedynie Chippendale i teraz Bathsheba wydają się być silne na tyle, że nie przeszkadzają im trudniejsze warunki, czyli jeszcze bardziej sucho i mniej słońca. Trzymam kciuki za Twoją Alexandrę, a jeżeli z tą Ci się nie uda, to warto kupić drugą, bo to cudowna róża, dzisiaj ją właśnie obfotografowałam, chociaż zdjęcia nie oddają jej uroku

Czy Wy też tak macie, że im bliżej jesieni to tym bardziej myślicie o kolejnej wiośnie? Ja patrzę na niektóre krzewy i myślę sobie, że skoro teraz jest nieźle, to w przyszłym sezonie odrodzi się jako prawdziwa piękność. Co oczywiście nie musi się spełnić i wiem, że taki Marc Chagall na pewno znowu odrodzi się z czarnych patyków, jak Feniks z popiołów, bo robi tak co roku. Ale co sobie pomarzę to moje. Lato się kończy, to widać i czuć. Skowronki ucichły, na polach żniwa się kończą a róże... kwitną

Przeprowadziłam śledztwo i wyszło mi, że to odmiana Glitter. Dokupiłam więc jeszcze trzy i te też od razu wzięły się do roboty, pięknie otulając róże swoimi dzwoneczkami i cały czas tworzą nowe kwiatostany. Cudo, które towarzyszy pierwszemu i drugiemu kwitnieniu róż

Pink Paradise, czyli panna z pięknymi liśćmi zaczyna powtarzać. Cóż jeszcze mogę napisać o tej róży, poza tym, że jest obłędnie zdrowa? Rośnie wyżej niż było zaplanowane i myślałam o przesadzeniu jej do drugiego rzędu rabaty. Kwiaty ma aż kiczowate z tym żółtym podcieniem. Nie ma w sobie za grosz elegancji, to taki cukierek w czekoladowej polewie. Ale z odległości, bez skupiania się na jej jarmarcznym image, jest prawdziwą ozdobą rabaty. Chyba jednak zostawię ją z przodu, zdjęcia nie oddają jej żarówiastego różu

Princess Alexandra of Kent rozwinęła bukiet, ale widać, że jeszcze ostatniego słowa nie powiedziała. I chociaż to też jest kwitnięcie na raty to dzięki takim bukietom jest bardziej efektownie, wiadomo. To między innymi o niej myślę sobie, że w kolejnych sezonach będzie jeszcze bardziej boska

Kolejny bukiet dostałam od Ghity Renaissance. Mam ją trzy lata. Jej starsza siostra padła po kilku latach, ta się trzyma i choruje do wytrzymania, nie skłania mnie do przemyśleń na temat łopaty, a zapach Ghity uwielbiam, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie i nadal będzie taka sympatyczna

A teraz dwie, niemal bezobsługowe panny. Garden of Roses oczywiście wymaga wycięcia przekwitłych kwiatów, ale co to za poświęcenie przy tak zdrowej i chętnie kwitnącej róży? Jubile du Prince de Monaco niczego nie wymaga. Jest przekochany i sam sobie świetnie radzi przy minimalnej opiece

W tym roku zaczynam urlop później niż zwykle. W połowie sierpnia na ogół byłam już po, a w tym roku dopiero zaczynam kilka tygodni wolności i całych dni spędzonych w ogrodzie