Moje storczyki / Kwitnienia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p
Od: 5 gru 2018, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki / Kwitnienia

Post »

Cieszę się, że Ci się podoba ;:168. Tak naprawdę to mój pierwszy storczyk "ozdoba" z samej zieleninki :;230.

Teraz mam taką mega mega mega super hiper fazę na mini i midi, no zakochałem się ;:224. Zacząłem przeglądać twój wątek, no i bardzo ciekawe okazy tam masz, co do tego Phal. Black Swan, to jeżeli dalej choruje ja bym nie zważał na to czy kwitnie, i bym go przesadził ;:215

No i muszę się pochwalić no.. ;:134 W tygodniu (lub następnym) dojedzie do mnie Liodoro ;:172 ;:172 ;:172 ;:172
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Ha ha! Znalazłem pierwszy na twoim wątku, i chyba to Phalaenopsis Mukalla! Tylko te na "guglach" nie mają takich liści ;:170... Czyżby mój to mieszaniec wyjątek? ;:306 No i po za tym, chyba wybiorę się z powrotem do Auchan i kupie kolejną Piacenza bo normalnie zakochałem się w tych kwiatkach, a moja pierwsza ma takie dziwne przygniwające korzenie no i... No po prostu chcę na zapas mieć tą drugą ;:145

Piacenza (moja):
Obrazek

Chyba jednak pożegnam się z moją Piacenzą :( :( :( :( :( :( :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawcie dla niej zniczyk (proszę), ponieważ chyba nie uda mi się jej uratować, podłoże drogie w mojej okolicy, a roślina ma gorsze korzenie z dnia na dzień... [*] Jeszcze kwitnie, ale to już nie długo, chociaż może nacieszy mnie do końca swoim kwieciem (woskowy)

No i powiedzcie mi czy TYLKO woskowe falki nie mają nitkowatych wyrostków na warżce, bo mój Monza ma takie średnie wyrostki ale ma takie grube i mięsiste płatki, że aż jestem rozkojarzony...
Tu można je zauważyć:

Obrazek

Obrazek
DZIĘKUJE WAM PRZESĄDY BO PRZEZ "TESTY" ZŁAMAŁEM PŁATEK
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie Mukalla cały czas zapominam jej nazwy, albo ją przekręcam :lol: one wszystkie mają liście takie, jak takich nie mają to nie jest Mukalla.

Mój Black Swan już dawno przesadzony i znów kwitnie ;:306 to jest niezmordowana bestia ;:306

Piacenza - no to będzie mały OPR. Ja wiem, że jesteś młody, fundusze skromne, ale pasja i dzieci zawsze kosztują. ;:306 zapamiętaj to zanim się wpakujesz w którąś z tych rzeczy ;:306
Liodoro kupiłeś a na korę Cię nie stać :wink: to tak jakbyś kupił auto a nie miał kasy na obowiązkowe OC, więc po co Ci auto jak i tak nie możesz nim jeździć ;:219 musisz go przesadzić i to szybko, prawdopodobnie zostanie mało korzeni to wal w keramzyt na reanimacja. Dupe zaraz Ci zleje ;:182 ;:182 za podejście "ten kopie w kalendarz to sobie kupię nowego" ; :pogon
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupujesz co rusz nowe storczyki, a chcesz oszczędzać na podłożu :?: :?: :?:
Marta dobrze napisała. Jeśli z takim podejściem chcesz uprawiać storczyki, to sorry ale nie oto w tym chodzi.
W wątku Marty chcesz dalej iść w keramzyt, choć nie masz w ogóle doświadczenia w uprawie storczyków, ba! Nie jesteś w stanie utrzymać w dłuższej perspektywie czasu storczyka w zdrowej kondycji w standardowym podłożu.
Dla mnie to w ogóle jest bez sensu. Chcesz mieć wszystko na już, a w uprawie roślin trzeba mieć dużo cierpliwości i do wszystkiego podchodzić stopniowo. Inaczej będziesz ubijał kolejne storczyki, szkoda tylko roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

... :oops: Rozumiem, lecz to, że podłoże drogie to takie "mini żarcik" ;:185... Piacenza ZDYCHA, ponieważ to podłoże jest takie "sobie"... Reszta storczyków trzyma się dobrze... Za tydzień zamawiam keramzyt, żeby chociaż go zreanimować... To już nie mój problem, bo po za tym mamcia zrobiła mi taki prezent i kupiła tą Piacenzę... Nie ja wybierałem, nie ja oglądałem, korzenie nie były i nie są w dobrym stanie... Ehh... :( Może najlepiej odejść stąd, wyrzucić lub oddać komuś kwiaty, rozumiem, że, nie które rzeczy nie są jeszcze dla mnie i chcecie dla mnie dobrze, ale dajcie chociaż spróbować... :cry:
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nikt Ci nie broni probować :wink: , po prostu próbuj ucząc się i uratuj swojego storczyka. Weź się w garść i do roboty. To jest właśnie ten moment w którym się najwięcej nauczysz, ale nie poprzez czekanie na zgon storczyka i wzdychanie do opadających kwiatów, ale poprzez działanie. Jak padnie podczas reanimacji, to chociaż będziesz mógł powiedzieć że coś robiłeś, więc wywalaj dziada z doniczki, czyść korzenie i reanimuje... ;:215
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Wywalać dziadziusia z doniczki, no i co teraz ._.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyść korzenie, zgnite wywal, miejsca cięć i chore posyp węglem. I reanimacja. Wszystko masz opisane w poszczególnych wątkach tematycznych...
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Rozumiem.. Ale w czym ^^
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

W doniczce ;:14 ;:215
Grzegorz
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Znaczy w co, w jakie podłoże :D
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sunrise - poczytaj wątki na głównej stronie, nikt Cię nie będzie cały czas prowadził za rączkę..., sam musisz wszystko robić - tylko trzeba czytać, czytać i robić.
Jeśli będziesz miał więcej niż jakieś trzy korzenie sadź do kory, jak mniej to do keramzytu: tutaj viewtopic.php?f=29&t=61759 lub tutaj viewtopic.php?f=29&t=35814 .
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Dobra, Piacenza przesadzona z 9-11 korzeniami do świeżej kory piniowej 9-12mm.
Obrazek
Obrazek

Kupiłem sobie ładną miniaturkę, siedziała w doniczce 12cm, kosztowała 22zł, przesadzona do mieszanki drobnej i grubej kory.
Obrazek
Obrazek

Kwiaty (takie metaliczne pod światło są, woskowe chyba też są, bo nie ma nitkowatych wyrostków na warżce. )
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miłego wieczoru/dnia :wink:.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piacenza super. Teraz pilnuj wilgotności podłoża bo to będzie dość szybko przesychać.

Mini też ładna, widzę że nie odpuszczasz z zakupami ;:306
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Piacenzie (wiem, wiem nie odmienia się ;:219) zwilżam lekko podłoże.

Z zakupami nigdy sobie nie poradzę ;:306
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”