Myślę że powinny się pojawić jako ciekawostka w Obi albo Castoramie , natomiast same nasiona możesz kupić u Legutka.martula91 pisze:Witam. Czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie, czy i gdzie mogę kupić szadzonki czarnych bratków Black King?
Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bratki Black King
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
Byłam w piątek w Obi.Lekko przecenione cebulowe i byliny(ususzone już) w torebkach.
Trzy grupy cenowe;3zł,5 i 9 zł.
Trzy grupy cenowe;3zł,5 i 9 zł.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
Wiecie co w Biedronkach tyle teraz stoi tych sadzonek, że aż żal ściska. Myślę, że pójdą na zmarnowanie bo już pewnie przesyt jest od tego samego.
A narcyze orangery znów nie są zgodne odmianowo choć zakwitły piękne.

A narcyze orangery znów nie są zgodne odmianowo choć zakwitły piękne.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Dobrze chociaż, że wyrosły Ci też narcyzy, bo ja tej wiosny kupiłam właśnie w Biedronce kłącza malw a wyrosły...łubiny - pewnie bym się z tego ucieszyła, gdyby nie to, że łubiny posiałam ze dwa tygodnie wcześniej i wzeszło mi ok.60 szt. (ponoć jak posieje się dość wcześnie to niektóre zakwitną w tym samym roku) - no cóż, będzie urodzaj na łubiny a malwy...prócz dwuletnich posiałam też jednoroczne.
- firletka80
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2018, o 11:33
Oj tak, żal patrzeć. Ja w listopadzie kupiłam za grosze cebulki na swoją nową działkę, bo tak strasznie żal mi było, że się zmarnują. Wszystko pięknie wyrosło, ale oczywiście pomyłki są i to w większości. Ale nie narzekam, piękną mam wiosnę w ogródku
W Biedronce kupiłam byliny w pudełkach i świetnie się mają, rośnie wszystko jak na drożdzach, lilie i mieczyki też sie już pokazały. Czekam na wyprzedaże.

Miały być Upstar... w tym przypadku cieszę się z pomyłki. Myślę że to Mystic van eijk

Miały być Upstar... w tym przypadku cieszę się z pomyłki. Myślę że to Mystic van eijk
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Firletko to u mnie takie zakwitły zamiast salmon parrot. Zdążyłam zapomnieć, że co innego kupowałam dopóki nie przeczytałam znacznika. Ech coraz gorzej - początkowo nie było pomyłek w Biedronce, teraz to norma. Ciekawe z czego to tak naprawdę wynika. Czekam jeszcze na kwiaty jednego lilaka - bo jeden już w ubiegłym roku zakwitł - zwykły pospolity - tylko pomieszały mi się etykiety i nie pamiętam czy to miała być Krasavitza Moskwy czy sensation, jeśli w tym roku nie zakwitnie żadem z powyższych tzn., że oba były oszukane. No ale z oceną trzeba jeszcze poczekać.
Pozdrawiam Katarzyna
- firletka80
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2018, o 11:33
LadyK To mój pierwszy sezon z tulipanami, więc cieszę się z każdego wyrośniętego kwiatka. Ale przyznam, że to irytujące jak większość tulipanów jest omyłkowa. Zauważyłam, że tulipany z pierwszej dostawy, w opakowaniach Premium są w większości zgodne. Pięknie wyrosły Purple pion i Exotic Emperor. Ale np. kupiłam na wyprzedażach Exotic Emperory 3 paczki już z innej dostawy, w innych opakowaniach i rosną inne, jakieś biało czerwone. A tak się cieszyłam, marzyła mi się taka biała rabata emperorów. Z paczki Creme Upstar rosną pełne, ale wściekle różowe.

tutaj Purple pion, nie pamiętam żeby miały cebulki przybyszowe. Tu w grupie wsadziłam 8 a wyrosło 18.
Co lepsze z drugiej paczki wyrosło dokładnie 8 i ani jeden więcej.
Na Lilaka Krasawicę Moskwy też choruję. Nie mam na działce żadnego. Szukałam w każdej Biedronce i nie było. Ale jak widzę, chyba nie powinnam lamentować bo i tu zdarzają się pomyłki. Życzę Ci żeby zakwitła Krasavica
jest piękna.
-- 29 kwi 2019, o 09:57 --
Ninia piękna kępa tulipanów. Też chciałabym w swoim ogródku Upstary. Posadziłam i Upstary i Creme Upstary i w obydwu przypadkach lipa

tutaj Purple pion, nie pamiętam żeby miały cebulki przybyszowe. Tu w grupie wsadziłam 8 a wyrosło 18.

Na Lilaka Krasawicę Moskwy też choruję. Nie mam na działce żadnego. Szukałam w każdej Biedronce i nie było. Ale jak widzę, chyba nie powinnam lamentować bo i tu zdarzają się pomyłki. Życzę Ci żeby zakwitła Krasavica

-- 29 kwi 2019, o 09:57 --
Ninia piękna kępa tulipanów. Też chciałabym w swoim ogródku Upstary. Posadziłam i Upstary i Creme Upstary i w obydwu przypadkach lipa

Nasiona amarantusa i komosy ryżowej
Wiecie gdzie można kupić nasiona amarantusa i komosy ryżowej ale na siew, no nigdzie nie mogę znaleźć. Czy takie nasiona sprzedawane jako spożywcze nadają się na siew?
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Sądzę, że się nadają. Ja z takich nasion ze spożywczego czarnuszke sialam. I rośnie, i rozsiewa się trzeci rok.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Re: Tulipany cz.5
Foxowa
wydawało mi się, że zostawiłam opakowanie - ale dziś sprawdziłam na działce i okazuje się, że nie mam. Z tego co pamiętam, miały być liliokształtne dwubarwne. Nie będę już kupować żadnych "cudów" w marketach. Ale gdzie kupować, żeby mieć pewność odmian? Zamówiłam na jesieni u Czechów i też się nic nie zgadza, a sporo zapłaciłam za te rzekome nowości... Nie mówiąc o tym, że sasanki "Papageno" przeszły do mnie całkowicie zgniłe i nawet ślad po nich nie został.
wydawało mi się, że zostawiłam opakowanie - ale dziś sprawdziłam na działce i okazuje się, że nie mam. Z tego co pamiętam, miały być liliokształtne dwubarwne. Nie będę już kupować żadnych "cudów" w marketach. Ale gdzie kupować, żeby mieć pewność odmian? Zamówiłam na jesieni u Czechów i też się nic nie zgadza, a sporo zapłaciłam za te rzekome nowości... Nie mówiąc o tym, że sasanki "Papageno" przeszły do mnie całkowicie zgniłe i nawet ślad po nich nie został.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesienią zamawiałem w polskim sklepie internetowym i też dużo się niestety nie zgadza. To chyba jednak jest loteria, raz trafisz, raz nie. Nikt tego nie sprawdza, więc tak jest. 

Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że warto kupować cebulki Premium w Biedronce i w Lidlu także Lovly combinations i Changing colors (dorodne i zdrowe cebule oraz zgodne odmianowo). Nie mam żadnych zastrzeżeń do cebulek kupionych w sklepie internetowym cebulekwiatowe.pl. Warto trochę poczekać z zakupem, gdyż w Lidlu i w podanym sklepie internetowym po kilku tygodniach można trafić na znaczne obniżki cen.
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
W Lidlu przestało być dobrze...zdzich pisze:Z mojego kilkuletniego doświadczenia wynika, że warto kupować cebulki Premium w Biedronce i w Lidlu także Lovly combinations i Changing colors (dorodne i zdrowe cebule oraz zgodne odmianowo). Nie mam żadnych zastrzeżeń do cebulek kupionych w sklepie internetowym http://www.cebulekwiatowe.pl . Warto trochę poczekać z zakupem, gdyż w Lidlu i w podanym sklepie internetowym po kilku tygodniach można trafić na znaczne obniżki cen.
zachęcona pozytywnymi opiniami nabyłam coś tam w kolejnych trzech latach, w ub r. głównie Blushing Lady- dla mnie przecudowna odmiana- tyle, że ubiegłoroczna zakwitła ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatem ( być może któraś z tych odmian "gigantycznych" )- ale ja chciałam Blushing L., co by wzmocnić grupę tej odmiany- a tak mam mix w kolorystyce nie do przyjęcia

Więc dobrze nie jest, choć kilka ładnych odmian stamtąd kupiłam, szkoda, że bardzo krótkotrwałe... np. American Dream..a może to nie problem odmiany, tylko procesu produkcyjnego cebulek. Ktoś ma z American Dream pozytywne doświadczenia?
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
Re: Nasiona amarantusa i komosy ryżowej
Nasiona szarłatu, zwisłego i zwykłego, widziałam w sklepie firmy "Polan" czyli można je spotkać w całej Polsce. U mnie wysiewa się corocznie sam (zwisły), jest niezniszczalny - jest bardzo dekoracyjny i zawsze zasuszam niższe okazy na zimę, bo pięknie się prezentuje w suchych bukietach.litk pisze:Wiecie gdzie można kupić nasiona amarantusa i komosy ryżowej ale na siew, no nigdzie nie mogę znaleźć. Czy takie nasiona sprzedawane jako spożywcze nadają się na siew?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara