Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
Przepraszam ze szybko nie odpisałam ale dawno mnie tu nie było - inne obowiązki. U mnie sprawdza się EM - stosowałam go w tym roku po raz pierwszy ale jest on zalecany w ekologii - mam go w wykazie srodków któe mogę stosować w gospodarstwie. Stosuję go do oprysku pryzm kompostowych któe robię - szybciej się kompostują. Opryskuję glebę (po kilku tygodniach lepiej się "rozsypuje", jest luźniejsza), w tym roku zaprawiałam też niektóe nasiona, u Rodziców opryskaliśmy pieska ( emeryt ponad dwudziestoletni schorowany i nieładnie pachanił, efekt zapachwy w dużej mierze poprawiony), kwiaty doniczkowe w domu ładniej i obficiej kwitły.Oprysk pomieszczeń gospodarczych czy kurników też podobno się sprawdza, ale tego nie próbowałam. Bardzo podoba mi się stronka gdzie pisze o zwierzętach, polecam. http://www.hodowla-koni.emecho.pl/
Poza tym EM dodawany do robionych gnojówek może być używany przez dłuższy termin - około pół roku, ponieważ "rozrobiony " w czystej wodzie musi być zużyty w cać.iągu 14 dni ponieważ potem organizmy zaczynają obumierać.
pozdrawiam serdecznie
renata
Poza tym EM dodawany do robionych gnojówek może być używany przez dłuższy termin - około pół roku, ponieważ "rozrobiony " w czystej wodzie musi być zużyty w cać.iągu 14 dni ponieważ potem organizmy zaczynają obumierać.
pozdrawiam serdecznie
renata
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Renatko, chciałam się zapytać o opryskiwanie gleby.
Czy chodzi o grządki, rabaty (obsiane i obsadzone), które zwyczajnie opryskujemy poprawiając tym ich strukturę ?
U mnie w ogrodzie ziemia jest gliniasta - zapewne wiesz co to znaczy. W pewnych momentach tylko kilof. Dodaję do niej, różnie (w zależności od posadzonych roślin) torf, kompost, ziemię pieczarkową, ale to wszystko mało. Czy ja dobrze zrozumiałam, że po dodaniu tego preparatu poprawia się jej struktura co, u mnie oznaczałoby rozluźnienie gleby?
Jeżeli takie jest działanie tego preparatu, to proszę podaj dokładną nazwę i gdzie go szukać (najlepiej producenta)
Pozdrowienia
Czy chodzi o grządki, rabaty (obsiane i obsadzone), które zwyczajnie opryskujemy poprawiając tym ich strukturę ?
U mnie w ogrodzie ziemia jest gliniasta - zapewne wiesz co to znaczy. W pewnych momentach tylko kilof. Dodaję do niej, różnie (w zależności od posadzonych roślin) torf, kompost, ziemię pieczarkową, ale to wszystko mało. Czy ja dobrze zrozumiałam, że po dodaniu tego preparatu poprawia się jej struktura co, u mnie oznaczałoby rozluźnienie gleby?
Jeżeli takie jest działanie tego preparatu, to proszę podaj dokładną nazwę i gdzie go szukać (najlepiej producenta)
Pozdrowienia

- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Nemo piaseczek daję (dawałam) i owszem, ale deszcz łobuz zaraz go wymywa. Musiałabym przekopać z tym piaskiem może by dłużej wytrzymał w glebie, ale tam są już posadzone rośliny i z kopaniem nie mogę się za bardzo rozpędzać. To o czym pisze Renata dałoby przyjemne z pożytecznym, czyli luźniejszą glebę i wzbogaconą w mikroorganizmy.
Właściwie to ja znam sposób na poprawienie struktury i odżywienie gleby, ale nie mam tyle materiału.
Ziemia wyściółkowana rozdrobnionymi gałązkami, po roku jest śliczna warstewka próchnicy, a ziemia mięciutka, tylko skąd brać tyle materiału do ścięcia, bo warstawa musi być tak około 10cm.
Właściwie to ja znam sposób na poprawienie struktury i odżywienie gleby, ale nie mam tyle materiału.
Ziemia wyściółkowana rozdrobnionymi gałązkami, po roku jest śliczna warstewka próchnicy, a ziemia mięciutka, tylko skąd brać tyle materiału do ścięcia, bo warstawa musi być tak około 10cm.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Polecam ci zastosować zamiast deficytowych gałązek,skoszoną trawę,której jak sądzę po wirtualnych wycieczkach do Twojego ogrodu,będziesz miała wystarczajacą ilość.
Po odgarnięciu takiej wyściólki aż chce się grzebać w takiej pulchniutkiej ziemi.Bardzo poprawia strukturę gleby.
Jeśli zastosujesz ja na grządki,to najpierw podsusz ,zalecam inaczej w grządkach z roślinami niż w żywopłocie,gdzie robię to od lat i polecałam to bobi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=90
Pozdrawiam Lilu
Po odgarnięciu takiej wyściólki aż chce się grzebać w takiej pulchniutkiej ziemi.Bardzo poprawia strukturę gleby.
Jeśli zastosujesz ja na grządki,to najpierw podsusz ,zalecam inaczej w grządkach z roślinami niż w żywopłocie,gdzie robię to od lat i polecałam to bobi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=90
Pozdrawiam Lilu

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecież to brzmi jak przepis na wysokoprocentowy napój. Właśnie czy alkohol ma wpływ na przerób pryzmy kompostowej? Wolę nie eksperymentować. W centrach ogrodniczych można kupić specjalny nawóz, który po rozpuszczeniu w ciepłej wodzie polewa się pryzmę. Podobno to działa.felo pisze:Witam![]()
Czy stosował ktoś z Was roztwór drożdży do polewania pryzm kompostowych?
Oto przepis:
Kostkę drożdży i 300-400 g. cukru należy rozpuścić w 10 litr. wody o temp. ok. 40 Oc i zastosować na O,5 - 1 M3 pryzmy
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Do kompostu polecam TRIGGER-4. Krajowy i całkiem niezły środek biologiczny - sam go stosuję. Z tym piaskiem, Lila31, to konieczne jest przekopanie dla wymieszania z glebą. Inaczej - jak doświadczasz - następuje natychmiastowe spłukiwanie 

Pozdrawiam. Jacek.