Sałata,pietruszka i koper
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sałata,pietruszka i koper
Własnie przegladalam w PNOSIE ofertę i nie widzialam takiej sałaty..ale sklep w mojej miejscowości ma nasiona z PLANTICO ,więc zamowię przez nich.
Asia
Asia
No , rzeczywiście , Pnos jej nie ma... a myślałam ,że oni mają wszystko
A poważnie , to już mam mętlik w głowie , kto co ma , bo nic innego nie robię od ładnych kilku dni, tylko oglądam nasiona...
Gieniu , w Pnos-ie mają nazwy odmianowe, sprawdziłam. http://www.epnos.pl/?d=nas_war_tas

A poważnie , to już mam mętlik w głowie , kto co ma , bo nic innego nie robię od ładnych kilku dni, tylko oglądam nasiona...

Gieniu , w Pnos-ie mają nazwy odmianowe, sprawdziłam. http://www.epnos.pl/?d=nas_war_tas
Pozdrawiam,Małgorzata
Na ich stronie faktycznie nazw nie ma, ale już sprzedawcy na all..ro, którzy mają ich nasiona na taśmie nazwy podajągienia1230 pisze:Zainteresowały mnie nasiona na taśmie z PLANTICO, ale dlaczego nie podają nazwy odmiany? Jest tam marchew, ogórek, pietruszka, rzodkiewki ale o odmianach ani słowa. W ciemno kupować nie chcę.

Ja to robię od paru miesięcybasow@ pisze:A poważnie , to już mam mętlik w głowie , kto co ma , bo nic innego nie robię od ładnych kilku dni, tylko oglądam nasiona...

-
- Kontakt:

Asia
Bób ( 4 rodzaje ), fasola szparagowa żółta i zielona, kukurydza cukrowa, kukurydza na popcorn, burak ćwikłowy, fasola Tosca, fasola Nigeria ( obie na suche nasiona ), skorzonera, bakłażan, cukinia, marchew ( zwykła i fioletowa ), ogórek pod osłony, do gruntu, kapusta czerwona, kapusta biała, bazylia, tymianek, szparag, pietruszka, seler, szpinak, cebula różne kolory, jarmuż, portulaka, słonecznik, papryki ostre, słodkie ( granatowe, fioletowe, czerwone, pomarańczowe, żółte ), półostre, brokuł, kalafior, por, sałaty, rzodkiewki, patison, kalarepa, skorzonera i salsefia. Chyba to wszystko z warzyw ( na dzień dzisiejszy
). No i pomidory 31 odmian.

-
- Kontakt:

Trochę tego mam
, gorzej z doświadczeniem, bo oprócz pomidorów, ogórków, papryki i cukinii - wszystko będę miała pierwszy raz
. Pójdę na całość
.

- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie można kupić nasiona na taśmie.Nie udało mi się nigdy zobaczyć jak to wygląda, a co dopiero kupić. 

Pozdrawiam Ewa
Wszędzie...począwszy od alll...o, skończywszy na stronach internetowych firm, sprzedających nasiona
.

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ewo - opakowanie wygląda jak każde inne, tylko jest napis "nasiona na taśmie" i kilkakrotnie wyższa cena.
Według mnie nie warto, ale w końcu każdy musi spróbować nowinek.
Chyba jednak lepiej kupić normalne nasionka, wysiać, jak wzejdą zbyt gęsto, poprzerywać.
Jeśli w nasionach na taśmie część nie wzejdzie, to robią się puste miejsca.
Według mnie nie warto, ale w końcu każdy musi spróbować nowinek.

Chyba jednak lepiej kupić normalne nasionka, wysiać, jak wzejdą zbyt gęsto, poprzerywać.
Jeśli w nasionach na taśmie część nie wzejdzie, to robią się puste miejsca.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Aaaa.U mnie doszło już do 400 odmian i krzyżówek .
Sałatę,koper i rzodkiewkę wysiałam w grudniu ,w folii pod fizeliną .Take tam szaleństwo spowodowane brakiem zimy.
Nigdy mi się nie udawały warzywa na taśmie .Wschody były beznadziejne.W zeszłym sezonie znowu spróbowałam ,bo jestem leniwa i nie chce mi się przerywać ,a może żal coś wyrwać jak jest takie małe
Zrobiłam motyczką dołki ,zlałam je porządnie wodą,aż pływało ,rozwinęłam na to taśmę z nasionami ,zasypałam ziemią i podlałam jeszcze raz porządnie .Marchewkę miałam wielgaśną ,wschody równe ,przerywać w sumie nie musiałam .
W tym roku już się rozglądam za takimi nasionami ,bo robotę trza szanować
Najważniejsze,aby papier łączący nasiona dobrze rozmiękł ,wtedy nasiona nie mają problemu ze wschodzeniem .
Sałatę,koper i rzodkiewkę wysiałam w grudniu ,w folii pod fizeliną .Take tam szaleństwo spowodowane brakiem zimy.
Nigdy mi się nie udawały warzywa na taśmie .Wschody były beznadziejne.W zeszłym sezonie znowu spróbowałam ,bo jestem leniwa i nie chce mi się przerywać ,a może żal coś wyrwać jak jest takie małe

Zrobiłam motyczką dołki ,zlałam je porządnie wodą,aż pływało ,rozwinęłam na to taśmę z nasionami ,zasypałam ziemią i podlałam jeszcze raz porządnie .Marchewkę miałam wielgaśną ,wschody równe ,przerywać w sumie nie musiałam .
W tym roku już się rozglądam za takimi nasionami ,bo robotę trza szanować

Najważniejsze,aby papier łączący nasiona dobrze rozmiękł ,wtedy nasiona nie mają problemu ze wschodzeniem .
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Comcia jak chcesz coś wcześnie posiać najpierw podlej, ziemią na kilka dni przykryj włókniną ,niech się nagrzeje ,a potem siej,a co?
Ja tak robię z dobrym skutkiem .Rzeżucha ogrodowa rośnie jak szatan ,jak do końca jej nie zjem to przekopie i nawóz zielony pod pomidory .Cebulę z malutkim zielonym szczypiorkiem też do ziemi wrzucam ,bo szczypior pędzony w wodzie ,w słoiku jakoś mi nie podchodzi .
W tym roku postanowiłam ,a co z tego wyjdzie
,posadzić pomidory około 5 kwietnia do folii nie ogrzewanej .Obłożę ją ciukami(czyli kostkami słomy)i przykryję szybą .M muszę urobić coby codziennie rano otwierał szybę i wietrzył foliak .
No zobaczymy co wyjdzie z planów ?
Ja tak robię z dobrym skutkiem .Rzeżucha ogrodowa rośnie jak szatan ,jak do końca jej nie zjem to przekopie i nawóz zielony pod pomidory .Cebulę z malutkim zielonym szczypiorkiem też do ziemi wrzucam ,bo szczypior pędzony w wodzie ,w słoiku jakoś mi nie podchodzi .
W tym roku postanowiłam ,a co z tego wyjdzie

No zobaczymy co wyjdzie z planów ?
- ewa2019
- 1000p
Comciu może masz rację.Chyba posieję jak zawsze.Ale,jak zobaczę nasiona na taśmie,(obojętnie jakie)to kupię i poeksperymentuje.
DZIĘKI
DZIĘKI

Pozdrawiam Ewa
- ewa2019
- 1000p
Czy to prawda że pietruszka, potrzebuje bardzo, bardzo kwaśnej ziemi!Tak jak borówka czy rododendron
Chyba kiedyś gdzieś czytalam,nie jestem pewna?

Pozdrawiam Ewa
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Z tego co mi wiadomo to pietruszka wymaga pH 6,5?7,5. Oczywiście mogę się mylić więc niech ktoś poprawi jak wie na 100%