EM-Foto-Album/mikrobia/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: EM-Foto-Album/mikrobia/

Post »

cd.
Obrazek
i psiuńka - Funia
Obrazek
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj!
Ale fajna rabata powstała!
Ech... jak już się ma porządny płot, to i teren można już docelowo zagospodarować.

Pięknie rozrosła Ci się miodunka. Moja jakoś nie bardzo chce. :?
I tulipany niezłe Ci się trafiły!

Ten wyrośnięty kwiat to - sądząc po listkach (ale nie wiem, czy jest
odmiana o pełnych kwiatach, a widzę, że takie są na roślinie) jest to begonia
wiecznie kwitnąca. Jest to jednoroczny kwiat, który można albo w lutym sadzonkować
jak pelargonię, albo poucinać wyrośnięte gałązki i zostawić roślinę mateczną - powinna
wypuścić nowe pędy i kwitnąć. Można taki obcięty krzaczek wysadzić do gruntu (po zimnej
Zośce), a jesienią wsadzić do doniczki i przezimować w domu (jak pelargonie, czyli w jasnym i chłodnym
miejscu, nie podlewając zbyt często).
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam gratuluję pomysłowego męża ogród też mi się podoba
artur.amma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2009, o 07:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam przeczytałem cały twój wątek bardzo mi sobie podoba to co próbujesz robić, zaciekawiło mnie to bo ja mam praktycznie taką samą sytuacje też mieszkam na wsi mam dom i nie użytkowane gospodarstwo po dziadku, piękną działkę przed domem 5000m2 gdzie będę chciał zrobić ogród na razie ma małą namiastkę skarpę przy tarasie i rabaty przed domem. Ale ogród będzie musiał poczekać bo mam plan rozbudować dom i właśnie zabrałem się za formalności z tym związane. A twój wątek przypomina mi moją sytuacje no może nie mam tyle winorośli :wink: ale jeszcze nic straconego. Życzę powodzenia i uporu w tym co robicie a na pewno się uda będę obserwował jak wam idzie.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie,
Dziękuję za miłe komentarze i odpowiedzi na zadane pytania oraz odwiedziny nowych gości:)
Obecnie realizujemy z mężem najbardziej ambitny plan związany z tym terenem: budowa domu. Nie jest łatwo ponieważ mój mąż chce wybudować dom własnymi siłami plus pomoc dwóch braci (obecnie jednego brata, bo drugi ma 3 miesięczny kurs). Czasu do zimy pozostało niewiele, ale może uda się przykryć budynek jeszcze przed nadejściem zimy. Prosimy o trzymanie kciuków.
Trochę fotek z tej realizacji:
Obrazek
Obrazek
Tymczasem na rabatach:
Obrazek
Obrazek
Cd.
Obrazek
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
cdn.
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
Tymczasem w zielonej strefie:
Obrazek
Obrazek
...i na kompostowniku:
Obrazek
a we foliaku:
Obrazek
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Łał! Dom rośnie! I to jak na drożdżach!
U mnie dom zadaszony, okna wstawione, ale do schodów ciągle daleko
- a u Was juz są! :shock:
No i ogród ładnie się rozrasta.
Nie ma to jak mieszkać na miejscu i wspólnie działać. ;:215
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

To pięknie Wisienko, że jesteście już tak daleko, a schody to zaledwie trzy dni pracy z czego sam szalunek zajmuje dwa i pół :)...nam również udało się zadaszyć jeszcze przed śniegami a okna wstawialiśmy już zimą.
Do moich noworocznych postanowień dodaję częstsze odwiedzanie forum, bo trochę to zaniedbałam.
Przy okazji serdecznie pozdrawiam wszystkich miłośników lilii, dla których miałam przyjemność prowadzić wykład w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
EM-Foto-Album/mikrobia/
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet zimą ładnie rezydencja podrosła. :D
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

Mikrobio! zauroczyłaś mnie ;:80
najpierw trafiłam na twoją stronkę o Efektywnych Mikroorganizmach gdzie zaimponowałaś mi dużą wiedzą, a teraz odwiedziłam Twój ogród i poczułam niesamowitą więź z Tobą. To co ty teraz przeżywasz to ja przeżywałam 15 lat temu.
Jestem pod wrażeniem waszego zapału, zacięcia no i bardzo mi imponujecie w jakiej kolejności zabraliście się do budowy domu.
W każdym miejscu widać ład i porządek ;:224 Najważniejsze to marzenia które można realizować i to czekanie na efekty. Można to porównać jak czekanie matki na poród :D
Po latach widzę że najwięcej emocji było gdy planowałam gdzie co posadzić i jak to będzie wyglądać po latach. Co roku coś wykopuję i ciągle zmieniam, a teraz zaraziłaś mnie EMa no i po prost dostałam głupawki :heja
Chcę założyć warzywniak ekologiczny i marzą mi się pomidory ! ale nie wiem czy pod gołym niebem uda mi się zebrać malinówki. Co ty o tym sądzisz ? czy masz jakieś doświadczenia dotyczące stosowania Ema na kurnikach ? czy można stosować pomiot z EMa bezpośrednio na trawnik?
Będzie mi bardzo miło jak odwiedzisz mój ogród. Zapraszam
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

Wandziu proszę o poradę !
Chcę posadzić pomidory w ogrodzie, na głebokaści 30 - 40 cm jest ziemia jako taka a głębiej to glina jak masło.
Będę miała pomiot z kurnika na którym stosuję Ema ( co 10 dni polewam ściółkę, po 5 tyg. słomy nie widać tak jest przerobiona przez kurczaki). Na koniec marca pomiot będzie usuwany i chcę go zgromadzić na pryzmę. Zastanawiam się jak go mogę wykorzystać aby nie zaszkodzić roślinom.
Zamierzam rozsypać go po trawniku a następnie trawnik potraktować areatorem. Zastanawiam się czy mogę rozsypać pod iglakami i przegrabić z ziemią, a jak zastosować go na warzywniaku ?
Bardzo proszę o poradę ;:132

Obrazek
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Roma, dziękuję za odwiedziny ;:138
Cieszę się bardzo, że "zaraziłam" Cię pozytywnymi mikroorganizmami, nie ma jak to "chorować na zdrowie" :) Takich osób, jak Ty i ja jest coraz więcej...ludzie są już znudzeni tym pędem nie wiadomo gdzie i nie wiadomo po co ? ;:65 ;:65 ;:65
Od dawna wiedziałam, że nie dla mnie są miejskie klimaty i wielka kariera...po czterech latach pracy na stanowisku dyrektora działu rozwoju zrozumiałam, że życie jest zbyt cenne, aby je trwonić na nie swoją walkę (mam na myśli walkę pomiędzy konkurencyjnymi firmami). Obecnie jestem sama dla siebie sterem i okrętem, przygotowuję stronę internetową, która będzie poświęcona szeroko pojętej probiotechnice i pozytywnym mikroorganizmom. Mam zamiar być niezależnym specjalistą (ponad podziałami) i uważam, że tylko w ten sposób można obiektywnie oceniać i promować produkty probiotyczne. Jest już trochę firm na polskim rynku i jest również wielu polskich naukowców, którzy pracują nad nowymi produktami typu "bio" i "probio". Trzeba to docenić i trzeba o tym mówić, bo za 20-30 lat może być za późno...po prostu możemy zostać "zachemiowani", "zabarwnikowani", "zakonserwowani" i "splastikowani".

Droga Romo,
Oczywiście przy zakupie nasion powinnaś poinformować sprzedawcę o chęci poprowadzenia uprawy warzywniaka w systemie ekologicznym, względnie proekologicznym...dobry sprzedawca dobierze odmiany tak, by wymagały minimum ochrony. Przy niesprzyjającym roku może nie obyć się bez chemii (w tym roku dotyczyło to na przykład jabłoni). Malinówki uprawiałam zarówno w folii, jak i w gruncie i udawały się bez większych problemów.
Zastosowanie Ema w kurniku omówię w dziale poświęconym mikroorganizmom, bo widziałam, że tam też zadałaś pytanie.
Serdecznie pozdrawiam,
Wanda
EM-Foto-Album/mikrobia/
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Witam mikrobio serdecznie.Przez ciekawość od EM trafiłem na Twój Foto-Album.Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej i Twojego męża-pomysłowości,pracowitości i umiejętności.Przeczytałem Twoje posty od początku w nieświadomości że ten wątek tak pięknie się rozwinie.Od szczerego pola do ciekawej posesji z ładnym ogrodem i domem oraz ciekawymi i bardzo zdolnymi właścicielami.Życzę Wam dalej takiej ikry i pozdrawiam serdecznie.
P.S .
W naszym kraju nie jest jeszcze tak żle, jeśli są jeszcze tacy młodzi ludzie jak Wy.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeo! Dzięki za miłe słowa...muszę przyznać, że aż się z mężem wzruszyliśmy...
To świetnie, że są w naszym kraju i tacy ludzie, którzy nie patrzą przez pryzmat zazdrości i cieszą się szczęściem innych.

Obecnie jesteśmy skrajnie wyczerpani...dwoje maluszków (w sumie troje dzieci), budowa, pole, moja działalność doradcza i doświadczalna...sporo tego, ale zauważyłam, że wiosenne słońce bardzo nas mobilizuje i dodaje sił. Mamy co prawda niepowodzenie z rzepakiem - totalnie wymarzła jedna z odmian, w naszym rejonie było bardzo mroźno i zero śniegu ...i tak bywa, takie ryzyko wpisane jest w pracę na roli. Co ciekawe, pszczoły stacjonujące na tym poletku przetrwały, żaden rój się nie osypał....to są jednak niesamowite stworzenia.

"Z wiosną nadzieje rosną" i mam nadzieję, że w tym roku częściej będę zaglądała na forum, tym bardziej, że jak już ktoś raz zaczął tu "forumować", to ciężko się bez tego obyć ;:167
EM-Foto-Album/mikrobia/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”