Chińska róża,hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)- problemy w uprawie
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co jest moim hibiskusom?
a przypadkiem nie zmieniałaś mu stanowiska?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- baasik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Nie, nawet staram się go nie obracać 

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrzucanie pąków - niedożywiony.
Trzeba wziać pod uwagę, że te rośliny w hodowlach są trzymane w bardzo ubogim podłożu na bazie włókna kokosowego i karmione odżywkami, hormonami i preparatami powodujacymi skarlenie, tak aby miały bardziej zwarty pokrój i dużo kwiatów.
Teraz masz go domu i nie dajesz całej tej chemii, a gleba nadal uboga.
Wystarczy przesadzić do trochę większej doniczki z normalnym podłożem i powinno pomóc. Ewentulanie odczekać parę tygodni i zacząć normalne nawozenie, co dwa - trzy tygodnie.
Trzeba wziać pod uwagę, że te rośliny w hodowlach są trzymane w bardzo ubogim podłożu na bazie włókna kokosowego i karmione odżywkami, hormonami i preparatami powodujacymi skarlenie, tak aby miały bardziej zwarty pokrój i dużo kwiatów.
Teraz masz go domu i nie dajesz całej tej chemii, a gleba nadal uboga.
Wystarczy przesadzić do trochę większej doniczki z normalnym podłożem i powinno pomóc. Ewentulanie odczekać parę tygodni i zacząć normalne nawozenie, co dwa - trzy tygodnie.
Zielonym do góry!!!
- baasik
On jest u mnie od roku i był już przesadzany
.
Może nawożenie pomoże

Może nawożenie pomoże

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
-
Na zdjęciu nie widzę dobrze doniczki, ale ten kawałek ktory widać pozwala sądzić, ze niejest duża. Ziemia kupowana w marketach też nie jest niestety za dobra, nawozenie mogłoby tu pomóc, ale też bez przesady - zgodnie z opisem na opakowaniu! Zwiększanie dawek nie pomaga, a może poważnie zaszkodzić.
Zielonym do góry!!!
- baasik
Doniczka ma 16cm średnicy, a roślina 30cm wysokości, więc chyba nie jest źle. Spróbuję z nawożeniem.
- olamore
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2013, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: hibiskus umiera?
Witam ponownie! Śpieszę donieść, że hibiskus ma się dużo lepiej!
Od niedawna znowu kwitnie i gałążki już nie są takie "gołe"!
Zanim będzie taki ładny jak na początku, jeszcze trochę czasu pewnie musi upłynąć, ale chyba mogę już oficjalnie stwierdzić, że roślinka odratowana! Dziękuję za pomoc, Paulina, dzięki wielkie za zainteresowanie i wiadomość ,na którą niestety nie mogę (albo nie umiem) odpowiedzieć! Pozdrawiam!

Hibiskus - błagam o pomoc bo chyba umiera!!!
Witam.
Wiem, że popełniłam błąd. Latem ubiegłego roku kupiłam hibiskusa. Gdy przyszła jesień to go podcięłam, a właściwie obcięłam bo nie przeczytałam nigdzie jak to robić żeby było dobrze. Stał w kotłowni i zrobiło się z nim coś dziwnego. Prawie cały wysechł. Pozostało tylko z trzy cm nad ziemią żywej zielonej łodyżki. Dlatego też proszę o pomoc w tym, co powinnam zrobić by go "zreanimować" bo jak zakwitnie to jest przecudowny i bardzo szkoda mi go wyrzucać? Czy jest szansa, że na nowo wypuści jakieś badylki czy już mogę go spisać na straty? A oto zdjęcia tego, co zostało:

Wiem, że popełniłam błąd. Latem ubiegłego roku kupiłam hibiskusa. Gdy przyszła jesień to go podcięłam, a właściwie obcięłam bo nie przeczytałam nigdzie jak to robić żeby było dobrze. Stał w kotłowni i zrobiło się z nim coś dziwnego. Prawie cały wysechł. Pozostało tylko z trzy cm nad ziemią żywej zielonej łodyżki. Dlatego też proszę o pomoc w tym, co powinnam zrobić by go "zreanimować" bo jak zakwitnie to jest przecudowny i bardzo szkoda mi go wyrzucać? Czy jest szansa, że na nowo wypuści jakieś badylki czy już mogę go spisać na straty? A oto zdjęcia tego, co zostało:

Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
- Od: 8 sie 2007, o 20:32
Re: Hibiskus - błagam o pomoc bo chyba umiera!!!
Możesz go spryskiwać wodą i czekać 

Pozdrawiam, Mirka

Pozdrawiam. Ania.
-
Pytanie tylko - co to za hibiskus? Bo będą różnice w akcji ratunkowej... Mozesz napisać coś więcej?
Zielonym do góry!!!
A więc Bixxx to Hibiscus Summerific Sultury Kiss. Tak pisało na plakietce, gdy go kupiłam. Bardzo proszę o pomoc i za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
Hibiskus ogrodowy
Wiosną powinien odbić 

Pozdrawiam, Mirka
Mirko, a czy może powinnam go obciąć do tego "żywego" miejsca, jak myślisz???
-- 6 lut 2014, o 13:10 --
-- 6 lut 2014, o 13:10 --
Tak jak pisałam to Hibiscus Summerific Sultury Kiss i czekam na radę bo wszystko teraz może mu pomóc.Bixxx pisze:Pytanie tylko - co to za hibiskus? Bo będą różnice w akcji ratunkowej... Mozesz napisać coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
Ja bym go zostawiła tak jak jest teraz 

Pozdrawiam, Mirka