Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
No nie wiem,kapsaicyna (a właściwie endorfiny po zjedzeniu ostrości) uzależnia.Może być za mało. 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pisząc o cudownych właściwościach bardziej myślałam o działaniu antynowotworowym kapsaicyny (jak niektórzy twierdzą ) 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Amanita za podpowiedź, porównałam oryginał z Twoim zdjęciem, faktycznie wygląda jak Twoja Trinidad Moruga Scorpion Red.
chudziak:
Co do przerabiania ostrych papryczek to oprócz bieżącego zużycia, dodaję je do sosów Adżika, Ajvar, Lutienica, Chili itp. i pasteryzuję w słoikach. I my to wszystko w ciągu zimy zjadamy. Mąż i jeden z synów uwielbiają jeść ostro i dla nich robię specjalny sos. Nazywam go Jad Skorpiona. Składa się w 60% z najostrzejszych papryk jakie mam, po 10% to cebula, czosnek, pomidory i słodka papryka. Oni tym smarują kanapki, dodają do zup i sosów.
Później kiedy już nie mam innych warzyw aby robić sosy zaczyna się czas suszenia, część mielę miałko, część zostawiam w płatkach.
Teściowa, która ma przewlekła chorobę stawów, smaruje sobie stawy miksturą z rozgniecionych papryczek z oliwą i mówi, że tylko to przynosi jej ulgę.
Kolega Biotit w swoim wątku fajnie tłumaczy działanie kapsaicyny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
chudziak:
Co do przerabiania ostrych papryczek to oprócz bieżącego zużycia, dodaję je do sosów Adżika, Ajvar, Lutienica, Chili itp. i pasteryzuję w słoikach. I my to wszystko w ciągu zimy zjadamy. Mąż i jeden z synów uwielbiają jeść ostro i dla nich robię specjalny sos. Nazywam go Jad Skorpiona. Składa się w 60% z najostrzejszych papryk jakie mam, po 10% to cebula, czosnek, pomidory i słodka papryka. Oni tym smarują kanapki, dodają do zup i sosów.
Później kiedy już nie mam innych warzyw aby robić sosy zaczyna się czas suszenia, część mielę miałko, część zostawiam w płatkach.
Teściowa, która ma przewlekła chorobę stawów, smaruje sobie stawy miksturą z rozgniecionych papryczek z oliwą i mówi, że tylko to przynosi jej ulgę.
Kolega Biotit w swoim wątku fajnie tłumaczy działanie kapsaicyny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie tylko,wspomaga też spalanie tłuszczu i niszczy komórki tłuszczowe.Działa też przeciwbólowo.Jest jeden mankament,trzeba to zjeśćchudziak pisze:Pisząc o cudownych właściwościach bardziej myślałam o działaniu antynowotworowym kapsaicyny (jak niektórzy twierdzą )

Ponoć w spalaniu tłuszczu najlepiej pomaga "nowicjuszom''. Na tych co kapsaicynę ''spożywają'' od dawna i systematycznie, działa mniej spektakularnie.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Papryczka chili
Jak gdzieś na FO napisałem o prozdrowotnych właściwościach kapsaicyny to zostałem mocno za to zbesztany, że rozgłaszam plotki i wypisuje bzdury, przez jakąś "racjonalistkę".
Mimo to jestem zapalonym zwolennikiem spożywania papryczek chilli i w dalszym ciągu propaguję jej używanie.
Mimo to jestem zapalonym zwolennikiem spożywania papryczek chilli i w dalszym ciągu propaguję jej używanie.
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Re: Papryczka chili
SOS PAPRYKOWY:
1,5 kg. słodkiej papryki,
} zemleć przez maszynkę,
6 szt. papryczki chili,
i gotować 15 minut dodać 25 dkg. cukru, 0,75 szkl. octu, 30 dkg. przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku (ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ilość czosnku można zmieniać według upodobań), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
gotować wszystko razem aż zgęstnieje
końcowa konsystencja podobna do ketchupu,z pięknym zapachem jak koncentrat paprykowy,
paprykę słodką i chili przed zmieleniem można pozbawić skórek wtedy sos będzie bardziej aksamitny,
można również zrobić oliwę smakową:
zmielić kilka sztuk papryczek chili i dodać do oliwy , oleju słonecznikowego lub swojego ulubionego rodzaju oleju i odstawić aż olej nabierze ostrego posmaku od papryczek,
a także zrobić sobie paprykę w proszku:
oczyścić , pozbawić ziarenek i mieć do wysiania, zasuszyć w : piekarniku, suszarce do warzyw i owoców, na słońcu i zmielić
1,5 kg. słodkiej papryki,
} zemleć przez maszynkę,
6 szt. papryczki chili,
i gotować 15 minut dodać 25 dkg. cukru, 0,75 szkl. octu, 30 dkg. przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku (ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, ilość czosnku można zmieniać według upodobań), 2 liście laurowe, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
gotować wszystko razem aż zgęstnieje
końcowa konsystencja podobna do ketchupu,z pięknym zapachem jak koncentrat paprykowy,
paprykę słodką i chili przed zmieleniem można pozbawić skórek wtedy sos będzie bardziej aksamitny,
można również zrobić oliwę smakową:
zmielić kilka sztuk papryczek chili i dodać do oliwy , oleju słonecznikowego lub swojego ulubionego rodzaju oleju i odstawić aż olej nabierze ostrego posmaku od papryczek,
a także zrobić sobie paprykę w proszku:
oczyścić , pozbawić ziarenek i mieć do wysiania, zasuszyć w : piekarniku, suszarce do warzyw i owoców, na słońcu i zmielić