Borówka amerykańska - cięcie (wiosną/jesienią) ?
Re: Borówka amerykańska formowanie w drzwko
Obejrzyj trzeci odcinek pierwszej serii pt. Jak Żwirek i Muchomorek hodowali jagody.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska formowanie w drzwko
A może to są jeżyny? Te krzewy wybijają takie pędy? Ale jak są to borówki i nie mają pąków to ja bym je przyciął na metr a jak jest 7 pędów to 2 przyciął bym na 20 cm, a 5 na metr. Te foty wszystko wyjaśnią i jak je zobaczę to na pewno odpowiem. Na razie więcej nie mogę pomóc, brak danych?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - cięcie (wiosną/jesienią) ?
Nie wierzę, że na prawdę myślisz, że to borówki.
Borówki owszem, są na obydwu zdjęciach, ale na drugim planie, oraz u stóp drzewa, które bierzesz za borówkę.

Borówki owszem, są na obydwu zdjęciach, ale na drugim planie, oraz u stóp drzewa, które bierzesz za borówkę.

Pozdrawiam, Jacek
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Kolego , to bardziej z dołu przypomina obciętego klona , a nie borówkę

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
To na pierwszym zdjęciu obstawiam że jest wierzbą, prawdopodobnie wierzba Iwa, ma owalne liście kształtem mogą przypominać trochę liście borówki 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
ziller pisze: ↑2 lut 2025, o 16:18 No to wstawiam obiecane zdjęcia. I co niedowiarki? Czemu miały służyć Wasze nic nie wnoszące komentarze o Czarnobylu czy oglądaniu Żwirka i Muchomorka?
Dla przypomnienia mam 190cm wzrostu.
Proszę o porady dotyczące cięcia.
To są pędy borówki, które mi w ubiegłym sezonie wyrosły z mizernej kupionej sadzonki. Jej gałązki widać przy gruncie.
A to jest Chandler, który mi wyrósł z patyczka w donicy. Chciałbym zrobić z niego coś w rodzaj drzewka z koroną z borówkami.
Przytnij jak uważasz. Koniecznie daj znać jak smakowały owoce.ziller pisze: ↑2 lut 2025, o 16:18 Tak na zdjęciach w tle są również borówki. Takie zwykłe nic specjalnego.
Ale te na pierwszym planie to również są borówki. Na 100%. Wiem, bo sam wtykałem patyczki w przypadu tej pojedynczej. W przypadku tej z wieloma pędami jak jeszcze były sporo mniejsze specjalnie się upewniłem z czego te pędy wyrastają i wyrastają z sadzonki borówki. Poza tym te pędy miały przecież liście. Więc nie jest to klon, jeżyna i inne. Mam jeszcze dwa krzaki, które też mocno wyrosły ale nie aż tak spektakularnie. Pozostałe 11 sadzonek rośnie "standardowo". Ale więcej udowadniać i dyskutować o tym nie ma na tym forum sensu. Przytnę je po swojemu, bo szkoda mi czasu na jałowe dyskusje nie na temat.

Pozdrawiam, Jacek
-
To nie borówki, ale dla pewności przydałoby się zdjęcie pędu w powiększeniu. Borówka ma charakterystyczne pąki liściowe i kwiatowe, kolory pędów od czerwonych po zielonożółte, no i korę, która w zależności od odmiany może się nieco różnić. Ale ogólnie borówki nie da się pomylić np. z drzewem? Albo porzeczkoagrestem, który dokarmiony potrafi tak wystrzelić jak krzew na 1 zdjęciu, ale ma inne pąki. Na 2 fotce z tyłu jest borówka a ten wysoki maszt borówką nie jest?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś dostałam w prezencie borówkę, znikła po zimie ,chyba zdechła ale z ziemi zaczęła rosnąć od nowa. Myślałam że odbiła z korzenia ale to już nie była borówka tylko to samo co u Ziller. Długaśne ,sztywne pędy. Dopiero po jakimś czasie zorientowałam się że to nie borówka jak liście się pokazały, nie miałam innego krzaka do porównania tylko po zdjęciach z internetu. Musiało wyrosnąć z nasiona , taki krzaczor co w rowach melioracyjnych tworzy gęstwiny, chyba jakaś wierzba.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Chyba , że to wierzba energetyczna .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Borówkę bardzo trudno rozmnożyć z patyka w warunkach ogrodowych. U mnie latają te ,,śmigłowce" jak wiatr przyjdzie, to chyba Jesion ale znawcą drzew nie jestem. Też miałem lewe ,,drzewa" w doniczkach ale je w porę wyrwałem. Tu chyba tak się stało patyk zgnił a wyrosło co innego szybko rosnącego.
Te drzewka zidentyfikowałbym po opadłych liściach. Borówka w donicy padła, ta z górnego zdjęcia dzielnie walczy o przeżycie z rekordowo dużym chwastem.
Gdyby tak połączyć złote rady z jagodnika odnośnie planów nawozowych i zbadać ziemie we Wrocławiu to wszystko się może zdarzyć. Jak połączy stymulację z cięcia to będzie jak hormon wzrostu i nie zmieści się w kadrze.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi na pierwszym zdjęciu krzew przypomina kolorem i wzrostem przycięty rozrośnięty jesion. Bez wykopania ciężko się go pozbyć bo ciągle podobnie wyrasta.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
A może to inwazyjny klon jesionolistny ?
Myślałem, że po pierwszym roku po posadzeniu nie będę musiał przycinać borówki ale zacząłem oglądać filmiki i wynika z nich że powinienem. Na jednym ktoś pokazywał cięcie, które miało zapewnić rozrost ale jednocześnie nie likwidować owocowania już na samym początku i to jest coś dla mnie. Polegało na wycinaniu małych gałązek od dołu. Cięcie pod przyszłe plony polegałoby bardziej chyba na skróceniu wszystkiego do wysokości 20-30cm żeby się rozrosło, ale wtedy na owoce nie ma co liczyć. Niby w miarę jasne ale boję się coś ruszać. Wycinać te małe gałązki?
To moje krzaczki. W kolejności Patriot, Legacy, Blue Crop i kolejny Patriot.

Już czekają na nie doniczki 35l ale z przesadzanie czekam aż będzie trochę cieplej.
To moje krzaczki. W kolejności Patriot, Legacy, Blue Crop i kolejny Patriot.

Już czekają na nie doniczki 35l ale z przesadzanie czekam aż będzie trochę cieplej.