ale podziwiam CIę, jak CI się to udało? ja mam mniej więcej tyle samo, tylko dom jeszcze dochodzi. Ciężko mi to wszystko rozplanować i rozmieścić. Jeszcze parę krzaczków i koniec szaleństw ; )Fakt, że nie mam zbyt dużych możliwości ale naokoło 750 - 800 m do kw. mam prawie wszystkie owoce, sporo warzyw no i kwiatów, które są moją największą pasją.
ja dopiero się uczę, dopiero rok pracy, eksperymentów i jeszcze jak widać nie zmierzyłam sił na zamiary ; ) hihi dopóki jest więcej czasu i ochoty to szaleć można a później życie samo zweryfikuje i 'ograniczy' ; )Fakt, że z wiekiem sił ubywa, ale za to nauczona własnymi błędami staram się mieć ogród coraz bardziej mało obsługowy czyli wymagający jak najmniej wysiłku.
kto odo kogo tu będzie się uczyć? ; ) to ja od Ciebie : DZ przyjemnością czytam twoje opisy i z chęcią też czegoś od Ciebie się nauczę.
jeśli o ogórki chodzi, ekspertem nie jestem, trzeba Go poszukać i podpytać o szczegóły na forum
Moich starczyło dla nas, i nawet długo się trzymały
a z moimi było tak:
część nasion na próbę wysiałam do pojemniczków (fajnie się sprawdziły kartony po mleku, przecięte na pół-oczywiście pomysł forumowiczki) Kilka wysadziłam pod koniec kwietnia pod folią, podwiązałam sznurkami i.. czekałam.. A w wigilię Stanisława tj. 7 V wysiałam resztę nasion wprost do gruntu (po 3 nasionka co 25 cm rzędy odstęp 50cm). Ogóreczki w gruncie szybko nadgoniły te z pojemniczków wysadzone pod folią. Różnica we wcześniejszym plonowaniu była może 2 tygodnie.. Te w gruncie lepiej rosły. Także nie będę już bawić się w rozsady ogórkowe, tym bardziej że ogórki mają wrażliwe korzonki i trzeba b. uważać by ich nie uszkodzić. Aha ogórki pod folią były gruntowe, szklarniowe pewnie lepiej by rosły.
NIe wiem co mogło byc przyczyną ogórkowego niepowodzenia U Ciebie

w przyszłym roku na pewno i u Ciebie się udadzą, zobaczysz.. przygotowywałaś już jakoś ziemię na przyszły rok?
roots23 : D ja też zaczynałam od marzeń : D marz bo marzenia się spełniają : D

moja koleżanka ma mini ogródek, naprawdę mini, ma moze 1,5m no może max 2m na 2m. i mówi, że wystarczy