Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Myszol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co robimy w MARCU na działkach i w ogrodach ? [2010]

Post »

Zgrabienie starej trawy i resztek liści.. prsycięcie drzew... i rozbiórka dwóch budynków aby ogród sie powiększył... i jak pisał przdmówca śnieżyca :?
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2007, o 22:01

Post »

Za mną, póki co, przycinanie 7 drzew owocowych. Szczerze, jak popatrzyłam na śliwkę węgierkę i przypomniałam sobie jesienne grabienie liści, to nie miałam litości. Odłożyłam sekator i w ruch poszła piła ;) Później tylko delikatna kosmetyka sekatorkiem i... no cóż, mam nadzieje, że drzewko przeżyje. Przede mną jeszcze oprysk brzoskwiń - czekam na temp. na plusie, bo ostatnio trochę spadła. Do podcięcia jeszcze czekają winogrona. Planuję też obciąć drastycznie mirabelkę - nie zbieramy śliwek, drzewko służy raczej jako ozdoba, ale ostatnio zaczęło tak przysłaniać tuje, że te zmarniały. Szykuję się więc do radykalnego cięcia mirabelki. I na koniec coś czego nie lubię najbardziej - grabienie trawnika :/ Ale to wszystko dopiero, jak śnieg stopnieje. Póki co, na trawniku mam 30cm warstwę śniegu, po której można chodzić bez zapadania się. Zima jeszcze się trzyma. Szkoda tylko, że bałwan stopniał.

Powiedzcie tylko proszę, czy ma to ma sens:
mniej więcej w sierpniu wykopałam cebulki hortensji i tulipanów, ale jesienią nie wkopałam ich z powrotem. Czy wkopię je jeszcze teraz, to jest szansa, by miały kwiaty tego lata? A może w ogóle ich nie wkopywać i przeczekać do września?
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dzisiaj odkuwałam zalodzony śnieg z moich róż,których jeszcze spod tego śniegu nie widać.A sąsiad zza płota mówi "po co kujesz taki twardy, ja mam dużo miękkiego śniegu-mogę Ci dać"
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od wczoraj w różnych miejscowościach momentami czuć było obornikiem. Czy rozrzucanie tego nawozu też jest jedną z czynności marcowych? Dodam, że jest jeszcze całkiem sporo śniegu, jednak powoli go ubywa i widać coraz większe odkryte powierzchnie ziemi.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

tanika! Jak najszybciej posadź cebulki, nie wytrzymają bez ziemi do września. Jeszcze nawet mają szansę zakwitnąć.
Waleria
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Patrząc na prognozy w tym roku w marcu to popracuje tylko na parapetach. Sianie i pikowanie.
Jak do tej pory zrobiłam inspekt podgrzewany obornikiem końskim i poczyniłam pierwsze wysiewy. Podejrzewam, ze nic z nich nie będzie, przy spadkach poniżej - 10 niewiele pomoże. Na następny wysiew nastawiam się dopiero pod koniec marca. Pewnie też pod koniec marca zajmę się podcinaniem drzewek owocowych.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Administrator pisze:Co robimy w marcu na działkach i w ogrodach ? [2010] :idea:
...czekamy na wiosnę .... ;:3
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

PUMKA pisze: ...czekamy na wiosnę .... ;:3
daję jej jeszcze 2 tygodnie. Jak nie przyjdzie, to się obrażam.

Waleria dzięki. Jak jutro dopisze pogoda zasadzę te cebulki ;:197

Powiedzcie jeszcze czy cięcie żywopłotu to też teraz się robi? Mam taki nie cięty od jakichś 8 lat. Wypadałoby chyba chociaż te stare gałęzie wyciąć, co? Czy może ciąć jak należy co roku?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Powiedzcie jeszcze czy cięcie żywopłotu to też teraz się robi? Mam taki nie cięty od jakichś 8 lat. Wypadałoby chyba chociaż te stare gałęzie wyciąć, co? Czy może ciąć jak należy co roku?

Napisz, jakie krzewy masz w żywopłocie, to fachowcy doradzą.
Waleria
Awatar użytkownika
tanika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Waleria pisze: Napisz, jakie krzewy masz w żywopłocie, to fachowcy doradzą.
No i właśnie tego nie wiem. Listki latem są bardzo drobne. Gałęzie cienkie i dość giętkie. Na pewno nie jest to bukszpan. Wygląda trochę jak pięciornik krzewiasty, ale nie pamiętam, aby kwitł. Może dlatego, że nie był tak długo cięty i przysłaniały go z jednej strony wysokie sosny, a z drugiej mirabelka :/ Poza tym chyba listki ma bardziej okrągłe.

Wiem, że marzec to nie pora na sadzenie cebul hiacyntów i tulipanów, ale za radą Walerii posadziłam już część spóźnionych cebulek. Ziemia jednak wciąż jest miejscami bardzo zmrożona, więc z drugą częścią cebulek zadziałam, mam nadzieję, za kilka dni.

Jakie nasionka teraz wysiewacie w domu?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wysiałam zimokwiat, oliwniki, derenia z "krzakowych" i paprykę i dynię z owocowych... z czego owocowe to chyba bardzo falstart ale jakoś nie mogłam się doczekać..Albo może nie ta faza księżyca?:/
A w ogrodzie głownie tnę - w tym tygodniu maliny. Jeszcze ze 3 dni cięcia i bedzie można przejść bez wbijania sobie w nogi setki kolców ..przynajamniej dopóki nie odrosną :)
A później będę przerabiać obgryzione przez zajączka śliwki na żywopłot i przewozić nawóz z jednego kąta w drugi i ogradzać grządki.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Kto pamięta kiedy powinno się przycinać wrzosy? Powoli wyłaniają się spod śniegu, a sekator sam ciśnie się w łapki. ;:224
Agata
jak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2009, o 08:46

Post »

riane pisze:Kto pamięta kiedy powinno się przycinać wrzosy? Powoli wyłaniają się spod śniegu, a sekator sam ciśnie się w łapki. ;:224
Jak się nie mylę to wrzosy tniemy właśnie wczesną wiosna, więc chyba już czas.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Według mnie wczesnej wiosny nie ma. Temperatury przez całą dobę ujemne, a jak jest ciut cieplej tak jak dziś to się nie da wyjść z domu, przez jakąś zwieje deszczowo-śnieżną. Ja na razie traktuje ogród taj jak by był luty. Pielęgnuje hodowle parapetowe i robię zakupy roślinne.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
yasiu23

Post »

Kasialeria pisze:czy wysiewamy pomidory?
Ja dzisiaj wysiałem - na parapecie :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”