Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Zapomniałam dodać,ze podając tą przekąskę z serków kroi się ją na cienkie klinki.W każdy można wkłuć np wykałaczkę,aby łatwiej było ją skonsumować.Jest tłusta.
Ta potrawa jest znana u nas od kilku lat.Przepisałam ją z gazety.Chyba jest to specjał z Czech lub Słowacji.
Ta potrawa jest znana u nas od kilku lat.Przepisałam ją z gazety.Chyba jest to specjał z Czech lub Słowacji.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
w takim razie pora na fajny, sprawdzony przepisik:
103. Rożki francuskie z mięsem:
ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daję topiony, a jak nie mam to daję mozarellę)
ciasto francuskie mrozone
15 dag mielonego miesa wolowego (ja daję z indyka)
1 cebula
1 strak papryczki chili (ja daję tylko przyprawę)
10 dag pieczarek
sól pieprz
jajko
ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa,
poddusić,
farsz przyprawić solą i pieprzem, przestudzić, plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać. ( ja dodaję topiony, jak jeszcze farsz jest na gazie)
ciasto podzielić na prostokąty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować bialkiem i skleić (ja robię ksztalty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie)
paszteciki ułożyc na blasze i posmaroważ je żółtkiem, piec około 20 minut w 220 stopni
a i trzeba pamietac, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku tylko na zwyklym papierze do pieczenia
mniam
103. Rożki francuskie z mięsem:
ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daję topiony, a jak nie mam to daję mozarellę)
ciasto francuskie mrozone
15 dag mielonego miesa wolowego (ja daję z indyka)
1 cebula
1 strak papryczki chili (ja daję tylko przyprawę)
10 dag pieczarek
sól pieprz
jajko
ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa,
poddusić,
farsz przyprawić solą i pieprzem, przestudzić, plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać. ( ja dodaję topiony, jak jeszcze farsz jest na gazie)
ciasto podzielić na prostokąty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować bialkiem i skleić (ja robię ksztalty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie)
paszteciki ułożyc na blasze i posmaroważ je żółtkiem, piec około 20 minut w 220 stopni
a i trzeba pamietac, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku tylko na zwyklym papierze do pieczenia

mniam
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Kapuśniaczki
104. Kapuśniaczki
ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 4 dkg drożdży, 3/4 szklanki mleka, kostka margaryny, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, śmietana.
nadzienie: 0,4 kg kapusty kiszonej, kilka suszonych grzybów, 0,5 kg pieczarek, łyżka oleju, dwie łyżki margaryny, jajko, sól lub Vegeta, pieprz, majeranek, czosnek suszony, 2 cebule.
Z drożdży, mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do pozostałej mąki, dodać jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kapustę (można raz przepłukać) ugotować wraz z grzybami suszonymi, odcedzić i drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodać starte na grubych oczkach pieczarki i dwie łyżki margaryny, dodać majeranek, pieprz, Vegetę, czosnek suszony (wszystko do smaku), usmażyć, na koniec połączyć z kapustą, dodać surowe jajko (jeszcze raz dosmakować pod względem ilości soli i pieprzu).
Ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty 7/9cm. Na każdy prostokąt nakładać nadzienie i zwijać, zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem lub śmietaną, gdy troszkę podrosną - upiec na złoty kolor ( u mnie jest to ok 12 minut w 130 st.C). Przechowywać w chłodzie...można podgrzewać w mikrofalówce.


ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 4 dkg drożdży, 3/4 szklanki mleka, kostka margaryny, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, śmietana.
nadzienie: 0,4 kg kapusty kiszonej, kilka suszonych grzybów, 0,5 kg pieczarek, łyżka oleju, dwie łyżki margaryny, jajko, sól lub Vegeta, pieprz, majeranek, czosnek suszony, 2 cebule.
Z drożdży, mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do pozostałej mąki, dodać jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kapustę (można raz przepłukać) ugotować wraz z grzybami suszonymi, odcedzić i drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodać starte na grubych oczkach pieczarki i dwie łyżki margaryny, dodać majeranek, pieprz, Vegetę, czosnek suszony (wszystko do smaku), usmażyć, na koniec połączyć z kapustą, dodać surowe jajko (jeszcze raz dosmakować pod względem ilości soli i pieprzu).
Ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty 7/9cm. Na każdy prostokąt nakładać nadzienie i zwijać, zlepić brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem lub śmietaną, gdy troszkę podrosną - upiec na złoty kolor ( u mnie jest to ok 12 minut w 130 st.C). Przechowywać w chłodzie...można podgrzewać w mikrofalówce.


Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10358
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Potrzebne składniki:
ugotowane parówki
makaron spaghetti
szczypta humoru
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Re:
Chciałam przypomnieć przepis na pasztet.gosik pisze:Chętnie spróbuję pasztetu wielowarzywnego. A ja polecam
9. Pasztet z pieczarek:
500 dkg pieczarek
15 dag wątróbki drobiowej
łyżka mąki
1 cebula
3 małe czerstwe bułki
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Pieczarki udusić z cebulą na oleju, wątróbki obtoczyć w mące i usmażyć, bułki namoczyć w mleku. Wszystko co wyżej - zmielić, dodać żółtka, zioła, sól i pieprz. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne (albo blaszkę) wysmarować tł. i wysypać bułką tartą. Piec 25-35 min. w 180 stopniach.
Polecam i smacznego!!!!
Dzisiaj go upiekłam (w przepisie nie jest napisane ile dać jajek,więc dała 2 ),zmniejszyłam także ilość bułek do dwóch.
Próbowałam, bardzo smaczny:)
Do tego zrobiłam sałatkę ala Grecką :
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek świeży
pomidor
cebulka czerwona
ser feta
kukurydza z puszki
kapusta pekińska
Pokroiłam wszystko w grubszą kostkę ,kapustę poszatkowałam.
Dodałam 2 łyżki oleju ,pieprz ,wymieszałam i na godzinę do lodówki.
Upiekliśmy z M jak co tydzień chlebek na zakwasie




Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Mniam, mniam, ale pyszności , Mam wielką prośbę, wkrótce moje urodziny (okrągłe pół wieku
), co podać na stoły?Chciałabym coś dobrego, niepospolitego i smakowitego, aby moi goście wstając od stołu byli najedzeni i uśmiechnięci , by była to dla Nich uczta nie tylko dla podniebienia , ale i oczu
Podajcie proszę linki do Waszych smakowitych i sprawdzonych przepisów , proszę.(urodziny w pierwszej połowie kwietnia)
.Stronę czytałam
, ale nie wiem co wybrać.Błagam 


Podajcie proszę linki do Waszych smakowitych i sprawdzonych przepisów , proszę.(urodziny w pierwszej połowie kwietnia)





pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
no to jeszcze jedna.. może tu coś wybierzesz?mia63 pisze:Stronę czytałam, ale nie wiem co wybrać.Błagam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
przecież my nie znamy gustów Twoich gości...
jeden lubi raki inny małże a inny schabowego
a ja np. lubię skrzydełka Ave
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Z sałatek polecam Gyrosową bardzo fajna na imprezkę 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Dziękuję kochani za podpowiedzi, właśnie zachwyciły mnie skrzydełka, na bank je zrobię, gyrosowa -jeszcze do niej nie doszłam, poczytam.Podajcie inne potrawki, zimne przekąski i jakieś dobre mięsko na kolację z surówką.Moi goście mają różne smaki i gusta, ja osobiście lubię srodziemnomorskie jedzonko, byle produkty były dostępne w naszych sklepach.Pozdrawiam.Ula
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Ula a Ty przegladałaś już wątek Ave i ten z sałatkami, czy chcesz zebyśmy za Ciebie przeglądnęli
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Iza , lisko przeglądałam przepisy Avy, dlatego wybrałam skrzydełka nadziewane, wszyscy się nimi zachwycają a i mnie przepis przypadł do gustu.Najfajniejsze jest to, ze przepis jest sprawdzony.Gdzieś zapodziałam pierwszą część wątku Avy , nie dodałam do ulubionych
.Ja laik komputerowy i nie tylko, nie potrafię znaleźć zgubionego linka.A na Waszą pomoc Iza liczę , mam nadzieję , że nie weźmiecie mi tego za złe , że chcę się Wami" wyręczyć ".Mam stresa przedurodzinowego .Pozdrawiam Ula 


pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Ja wczoraj miałam gości..
zrobiłam skrzydełka.. są rewelacyjne i zdradzę Ci, że czasem robię je w niedzielę (albo wtedy kiedy mam czas) i wkładam do zamrażarki .. w razie czego (goście)... potrzebuję godziny
Poproś Ave o kurs wyciągania kości.. bo sama nie zrobisz tego 
sałatka.. np. gyrosowa.. jest doskonała bo szybko się robi.. .. tu w przepisach dziewczyny podawały
admin na pierwszej stronie podał fajną sałatkę z pomidorami i czosnkiem
ja robię jeszcze jedną (kalafior albo brokuły, jajko, pomidor i czosnek)
Jak masz wiecej czasu.. jarzynowa jest zawsze mile widziana na stole..
przegladnęłam pierwszą strone tego wątku .. doskonałe są te roladki z cukini i boczku!
przeglądnij ten wątek jeszcze raz... i zapisj na kartce to na widok czego "pociekła Ci ślinka" i zobaczysz ile tego będzie..
Ja zrobiłam jeszcze bombery (wrzuce zaraz przepis u Ave - tu nie mogę bo to na ciepło)
przyszło mi teraz do głowy... ciasto francuskie w każdym markecie a do niego co chcesz.. od owoców poprzez warzywa, grzyby , mięsko .. a nawet parówkę )
a z ciekawostek zaglądnij tu
ja zrobiłam wczoraj prowokację z ostatniej strony..
tak więc... czytaj i zpisuj co Ci się podoba... a potem rób...
To mają być Twoje smaki.. nie nasze
a potem pochwal się co zrobiłaś, czy smakowało i wklep nam jakiś swoj przepis ... też chcemy skorzystać:)
zrobiłam skrzydełka.. są rewelacyjne i zdradzę Ci, że czasem robię je w niedzielę (albo wtedy kiedy mam czas) i wkładam do zamrażarki .. w razie czego (goście)... potrzebuję godziny


sałatka.. np. gyrosowa.. jest doskonała bo szybko się robi.. .. tu w przepisach dziewczyny podawały
admin na pierwszej stronie podał fajną sałatkę z pomidorami i czosnkiem
ja robię jeszcze jedną (kalafior albo brokuły, jajko, pomidor i czosnek)
Jak masz wiecej czasu.. jarzynowa jest zawsze mile widziana na stole..
przegladnęłam pierwszą strone tego wątku .. doskonałe są te roladki z cukini i boczku!
przeglądnij ten wątek jeszcze raz... i zapisj na kartce to na widok czego "pociekła Ci ślinka" i zobaczysz ile tego będzie..
Ja zrobiłam jeszcze bombery (wrzuce zaraz przepis u Ave - tu nie mogę bo to na ciepło)
przyszło mi teraz do głowy... ciasto francuskie w każdym markecie a do niego co chcesz.. od owoców poprzez warzywa, grzyby , mięsko .. a nawet parówkę )
a z ciekawostek zaglądnij tu
ja zrobiłam wczoraj prowokację z ostatniej strony..
tak więc... czytaj i zpisuj co Ci się podoba... a potem rób...
To mają być Twoje smaki.. nie nasze

a potem pochwal się co zrobiłaś, czy smakowało i wklep nam jakiś swoj przepis ... też chcemy skorzystać:)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Izuniu dziękuję bardzo
.Znalazłam pierwszy wątek Avy, już mi lepiej idzie szukanie w necie.Spodobała mi się wieża Avy, nakłuwane w kapustę udekorowaną folią aluminiową przekąski.Też taką zrobię
Bardzo dekoracyjna ;myślę , że będzie smakowita.Mnie będą pomagały siostra i koleżanka.Z ciasta francuskiego niedawno zrobiłyśmy jedzonko.Pyszne, dodałyśmy parówki, bo to było akurat w lodówce
Dziękuje Iza za podpowiedzi, bardzo. 




pozdrawiam serdecznie
Ula R
Ula R
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Witam a ja mogę dorzucić 105. mój przepis na sałatkę ,nie doczytałam czy gdzieś już go nie ma ale trudno najwyżej się powtórzy
30 dag szyneczki jakiejkolwiek-drobna kostka
puszka kukurydzy (mała)
3-4 korniszonki-drobna kostka
puszka brzoskwiń -drobna kostka
cebula najlepiej biała-drobna kostka
tortelini mięsne (ugotowane na wpół miękko )
majonez 2-3 łyżki
wszystko zgrabnie wymieszać posolić do smaku,popieprzyć i smacznego

30 dag szyneczki jakiejkolwiek-drobna kostka
puszka kukurydzy (mała)
3-4 korniszonki-drobna kostka
puszka brzoskwiń -drobna kostka
cebula najlepiej biała-drobna kostka
tortelini mięsne (ugotowane na wpół miękko )
majonez 2-3 łyżki
wszystko zgrabnie wymieszać posolić do smaku,popieprzyć i smacznego
