MOSPILAN
Re: Ziemiórki jakie preparaty stosować
Hej. Podpowiecie proporcje Mospilanu do podlewania na ziemiórki? Ile roztworu na 10l ziemii?
Mospilan rozcięczenie
WItam,
Podałby mi ktoś poczciwe rozcięczenie do Mospilana 20 SP?
Mam mszyce na drzewkach owocowych. Drzewka malutkie 2 letnie, a tam takie dawki na 10 litrów do rozrobienia na opakowaniu i jeszcze nie ma drzew owocowych tylko ziemniaki, truskawki, drzewa ozdobne.
Mam mszyce na czereśniach i śliwce, potrzebuje rozrobić max 0,5litra tego preparatu. Ile tego dać na 0,5 litra proszku.
Raz dałem za mało to nie zadziałało i drzewo mi umarło, raz dałem za dużo to zrobiło się czarne i się spaliło. Nie mam do tego głowy, nie lubie tej chemi ale nic nie zrobię skoro siedzą ciągle te mszyce. Proszę o poradę ile tego proszku na 0,5 litra wody do drzewek owocowych. Będę opryskiwać z ręcznego atomizerka bo to dosłownie 10 liści drzewko ma
Podałby mi ktoś poczciwe rozcięczenie do Mospilana 20 SP?
Mam mszyce na drzewkach owocowych. Drzewka malutkie 2 letnie, a tam takie dawki na 10 litrów do rozrobienia na opakowaniu i jeszcze nie ma drzew owocowych tylko ziemniaki, truskawki, drzewa ozdobne.
Mam mszyce na czereśniach i śliwce, potrzebuje rozrobić max 0,5litra tego preparatu. Ile tego dać na 0,5 litra proszku.
Raz dałem za mało to nie zadziałało i drzewo mi umarło, raz dałem za dużo to zrobiło się czarne i się spaliło. Nie mam do tego głowy, nie lubie tej chemi ale nic nie zrobię skoro siedzą ciągle te mszyce. Proszę o poradę ile tego proszku na 0,5 litra wody do drzewek owocowych. Będę opryskiwać z ręcznego atomizerka bo to dosłownie 10 liści drzewko ma
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mospilan rozcięczenie
Ilość cieczy potrzebnej to woda w gramach.
0.5l to 500gramow. Z tego liczysz stężenie czyli np 500g*%steżenia = ilość środka jaki potrzebujesz do zrobienia cieczy.
0.5l to 500gramow. Z tego liczysz stężenie czyli np 500g*%steżenia = ilość środka jaki potrzebujesz do zrobienia cieczy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mospilan rozcięczenie
Idź do ogrodniczego sklepu i kup gotowy preparat na mszyce. Są takie , piszesz, że masz malutkie drzewko więc zupełnie póki co wystarczy. Takie gotowce to są preparaty o działaniu kontaktowym, i powierzchniowym a nie systemicznym i dokladnie musisz pryskać mszyce.
Pozdrawiam! Gienia.
Re: MOSPILAN
Dzień dobry,
kilka lat temu dopuszczalne były dwa opryski Mospilanem w sezonie, obecnie jeden.
Czy to ograniczenie dotyczy szkodliwości Mospilanu, czy uodparniania się owadów na ten środek?
kilka lat temu dopuszczalne były dwa opryski Mospilanem w sezonie, obecnie jeden.
Czy to ograniczenie dotyczy szkodliwości Mospilanu, czy uodparniania się owadów na ten środek?
-
- 50p
- Od: 25 mar 2016, o 22:31
- Kontakt:

Mospilan to u mnie nr.1 na działce. Mszyce, Ćma bukszpanowa. Parę oprysków w sezonie.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzisiaj przycinałam róże i zauważyłam na nich mszyce czarne
.
Masakra , trzeba lecieć wszytko mospilanem.

Masakra , trzeba lecieć wszytko mospilanem.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Róże, to akurat lepiej jakimś Kohinorem, dłużej krąży w sokach.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.