Ibizaa, obserwuj lilię z nr 43 bo wygląda na zawirusowaną. Spróbuj jesienią wymoczyć cebulę a jeśli to nie pomoże to ją spal aby to draństwo nie rozlazło się na inne. U mnie jedna zawirusowana lilia była w przepiękne kwadraciki, niestety, spłonęła na stosie mimo swej oryginalności. Wybierz ziemię spod tej lilii i wyrzuć z ogródka.
Marysia II zawirusowana???? a ona jest taka piekna i wcale nie wyglada na chora, nie ma ani jakis brazowych lisci, plamek itp. w sumie nie mam doswiadczenia z liliami bo to dopiero pierwsze kwitnienie, ale skoro tak mowisz to będę obserwowala....
Te pstrości i smugowatość na płatkach wskazuje na prawdopodobieństwo jakiejś wirozy; zdrowy kwiat powinien mięć czytelny , powtarzający się wzór i kolor na płatkach. Jeśli mimo wszystko ta lilia się podoba to przenieś ją w takie miejsce by nie zagrażała innym bo tulipany papuzie, które są celowo wirusowane też hodujemy w ogródkach.
KamilWilcz piękne nabytki w ogrodzie, wśród nich widzę sporo trąbkowych i orientalnych U mnie zaczynaja kwitnienie trąbkowe, na orientalne trzeb jeszcze z tydzień-dwa poczekać. Eliza piękne te Twoje lilie, masz sporo orienpetów, za rok będą 3 razy większe