Poplon i przedplon pod warzywniak
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Nie. Ono się tylko przed zimą rozkrzewi.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podbijam, bo mam takie samo pytanie - pomoze ktoś ?Xavierka pisze:Gdzieś tu czytałam na forum, że likwidując poletko z fasolą dobrze jest zostawić jej korzenie w ziemii, bo są bogate w azot.
Czy owe korzenie mogą wzbogacić na tyle glebę, że poplon już będzie zbędny? Czy mimo wszystko nie żałować glebie poplonu?

A jakaż to różnica jeśli wyrwie się rośliny fasoli i przeznaczy je na kompost ?. Co innego spalić.
Wyrywając rośliny z gleby po zbiorze i tak gros systemu korzeniowego pozostaje w ziemi , a ułatwia to siew ewentualnego poplonu.
Wyrywając rośliny z gleby po zbiorze i tak gros systemu korzeniowego pozostaje w ziemi , a ułatwia to siew ewentualnego poplonu.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego własnie napisałem z pytajnikiem. Myślę jednak że przy wykonanym teraz siewie jest szansa w przypadku ładnej i ciepłej długiej pogody na lekkie spasienie tego na polu jeszcze w tym roku no i na wiosnę mamy piękna i wczesna zielonkę. A jakby jeszcze dołożyć troszkę wyki ozimej to bogatsza będzie.
A korzenie fasoli z brodawkami na pewno wzbogacą ziemie troszkę, natomiast poplon np w postaci gorczycy wniesie jeszcze więcej materii organicznej a co za tym idzie również składników pokarmowych.
A korzenie fasoli z brodawkami na pewno wzbogacą ziemie troszkę, natomiast poplon np w postaci gorczycy wniesie jeszcze więcej materii organicznej a co za tym idzie również składników pokarmowych.
Pozdrawiam Piotr
http://www.wodr.poznan.pl/index.php?opt ... na-poplony .
Nie będzie się poplon nadawał jesienią do spasienia, to wiosną. No chyba, że chodzi o drób.
Nie będzie się poplon nadawał jesienią do spasienia, to wiosną. No chyba, że chodzi o drób.

-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 6
Mam pytanie odnośnie facelii,otóż moja niedługo będzie kwitła,myślałem więc żeby ją już skosić ,przekopać ziemię i znów wysiać facelię lub gorczycę albo żyto jak tu niektórzy piszą.Co wy na to?
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Raczej nie, przekopując za 1,5 miesiąca nowy poplon wykopiesz stary.
Pozdrawiam Piotr
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Moja posiana gorczyca, ma ok. 5 cm i niektóre listki zaczęły żółknąć, być może powodem tego jest niska temperatura - poradżcie czy skosić ją taką jaką jest i posiać coś nowego, - a jeśli tak, to co i kiedy?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Masz trzy możliwości:
1. zostawić tak jak jest - gorczyca przemarznie i zostanie do wiosny na powierzchni ziemi w postaci mulczu.
2. przekopać i zostawić w " ostrej skibie " przez zimę.
3. zasiać żyto - praktycznie wysiewa się do końca września - (przykopać wiosną).
1. zostawić tak jak jest - gorczyca przemarznie i zostanie do wiosny na powierzchni ziemi w postaci mulczu.
2. przekopać i zostawić w " ostrej skibie " przez zimę.
3. zasiać żyto - praktycznie wysiewa się do końca września - (przykopać wiosną).
piobuk1 pisze:Raczej nie, przekopując za 1,5 miesiąca nowy poplon wykopiesz stary.
Chyba że posieje żyto, wtedy przekopie za kilka miesięcy...
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Ja chce jutro zasilać na części ogródka żyto i przekonać wiosna. Na kawałku mam już lubin, ale jakość rzadko wykielkowal, albo wróbelki i gołąbki wybrały. Mimo, ze kiepski - nie będę tego "poprawiać". Zakopie ten kawałek w połowie października. Wyszły wiec mi trzy warianty w warzywniaku: żyto, lubin i nic. Tego nic mogę nie zdążyć przekonać bo jeszcze warzywa wszystkie nie wybrane.
Poradźcie proszę:) Czy teraz jeszcze jakiś poplon mogę wysiać? Wiem że jest makabrycznie późno ale może jeszcze coś wzejdzie.
Kupiłam we wrześniu wykę, gorczycę i żyto ale niestety musiałam trochę poleżeć w szpitalu i nie mogłam tego posiać.
Lika
Kupiłam we wrześniu wykę, gorczycę i żyto ale niestety musiałam trochę poleżeć w szpitalu i nie mogłam tego posiać.
Lika
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jedynie żyto do przekopania na wiosnę.
Jedynie żyto, ale już masz małe szanse, że zdąży się ukorzenić przed mrozami...
Najprawdopodobniej nasiona zgniją...
Pozostaje czekać do wiosny...
Najprawdopodobniej nasiona zgniją...

Pozostaje czekać do wiosny...