Dyniowate ogólnie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dyniowate ogólnie

Post »

Do wody możesz wrzucić na godzinę dwie i na ligninę, papierowy ręcznik, nawet watę można choć odradzają bo nie trzyma wilgoci trzeba bardzo pilnować wilgoci no i potem jak puszczą do doniczki i za parę dni masz sadzonkę.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Wczoraj wysadziłam do gruntu , arbuzy i dynie-przeżyly :D Może dlatego, że posadzilam je w redlinach , kolo ziemniaków. :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

No i jak tam u Was z temperaturą? Zimna Zośka w tym roku przypadła w moich rejonach tak naprawdę na czw-pi - było cholernie zimno i wszystko trzeba było zabezpieczyć. Przymrozków jednakże nie było, choć w Szczyrku a to przecież parę kilometrów dalej lekko śniegiem przyleciało :D Pomidory i ogórki dopiero wczoraj sadziliśmy do gruntu bo temperatura już nawet nocą ma nie przekraczać poniżej 10 st. Jest co raz cieplej...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przedwczoraj u mnie było 2*C na wysokości metra. Niezła adrenalina. Ale na szczęście jednak przymrozku nie było, dynie całe.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

U nas też przychłodziło. Więcej niż 2 st. nocą ale i tak zimno do tego deszcze. W sume i fajnie bo susza była jak nic. Trohę się odetchnie nie trzeba na działke specjalnie jeździć w celu podlewania. A zawiązki owoców coraz coraz wieksze :D
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy mszyce lubią obsiadać dyniowate? Pytam, bo teraz nie wiem czy w tamtym roku nie zauważyłam, czy ten jakiś dziwny :roll: siedzą od spodu liściblisko łodygi i co gorsza na kwiatki sie przerzucają ;:223
Ania
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Mam to samo ;:145
Ten rok jest jakiś nie fajny, u mnie mszyc jest tyle, że coraz mniej wybredne są :( Czepiają się wszystkiego :(
Jeden oprysk już zrobiłam, zniknęły, ale w kilku miejscach widziałam nawrót :evil:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hekate pisze:Czy mszyce lubią obsiadać dyniowate? Pytam, bo teraz nie wiem czy w tamtym roku nie zauważyłam
Nie wiem, czy lubią, czy nie, ale ja w tamtym roku też miałam mszyce na dyniach ;:219
Pozdrawiam! Tereska :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

U mnie na dyniach mszyca pojawia się na niektórych odmianach, zwykle jak jest b. sucho. Rzadko, ale czasem bywa.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Na moich dyniach i arbuzie , nie zauważyłam mszyc, może dlatego że rosną w ziemniakach ;:218
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

A ja proszę żeby się dobrze przyjrzeć czy nie ma też larw biedronek , to takie paskudne ciemno szare dł ok 7 mm w pomarańczowe kropki, ja na swoich roślinach na których jest mnóstwo ,(było) mszyc zauważyłam te paskudy ale zanim unicestwiłam to sprawdziłam co to jest( to nauka po tym jak dwa lata temu zamordowałam gąsienice Pazia Królowej,a dopiero potem sprawdzałam co to było ;:124 ), po paru dniach miałam idealnie oczyszczone rośliny z mszyc, jasne że nie obyło się bez oprysku, bo na wszystkich drzewach owocowych siedziały ale użyłam naturalny a nie chemie. W tym roku po raz pierwszy natomiast zauważyłam inwazję larw stonki, nawet na kwiatkach, pomidorach , nie mówiąc o wszelakiej maści chrząszczach.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Reniak pisze:A ja proszę żeby się dobrze przyjrzeć czy nie ma też larw biedronek , to takie paskudne ciemno szare dł ok 7 mm w pomarańczowe kropki, ja na swoich roślinach na których jest mnóstwo ,(było) mszyc zauważyłam te paskudy ale zanim unicestwiłam to sprawdziłam co to jest( to nauka po tym jak dwa lata temu zamordowałam gąsienice Pazia Królowej,a dopiero potem sprawdzałam co to było ;:124 ), po paru dniach miałam idealnie oczyszczone rośliny z mszyc, jasne że nie obyło się bez oprysku, bo na wszystkich drzewach owocowych siedziały ale użyłam naturalny a nie chemie. W tym roku po raz pierwszy natomiast zauważyłam inwazję larw stonki, nawet na kwiatkach, pomidorach , nie mówiąc o wszelakiej maści chrząszczach.
Właśnie-najbardziej obawiam się stonki ;:oj
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

W końcu mogę się pochwalić swoimi dyniami :) :) Dziś zebrałem ostatnią z większych dyń. Musiałem się wdrapać na jabłoń po nią! Dwie sobie właśnie tak poszybowały.
Po 3 latach prób uprawy dynii mogę stwierdzić że owoce mam okazałe ;)
Oto fotki:

To pierwszak z sierpnia, musiałem ją zciąć bo zaczęła pękać. Za dużo wilgoci?? Sam nie wiem, ale soki puszczała na łupinie więc wyjścia nie było:
Obrazek

A to zbiory wrześniowe:
Obrazek

Rekordowe wielkości to nie są, ale po raz pierwszy udało mi się wychodować dynie na miarę właśnie dyni ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”