Mango - choroby,szkodniki i inne problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mango - choroby,szkodniki i inne problemy

Post »

Chłonność perlitu jest uzależniona od czasu. Świeży perlit chłonie niewielką ilość wody, jedynie po około roku, półtora, się zwiększa, ale i tak nie na tyle żeby miało to jakichkolwiek negatywny wpływ na roślinę. Nawet wilgotny perlit spełnia funkcję rozluźniacza. Zresztą co mniej więcej tyle czasu przesadza się roślinę wymieniając podłoże.
Tak więc zwracanie uwagi na chłonność i robienie z tego jakiegoś problemu, to jedne z herezji.
Od lat używam perlitu jako rozluźniacza i robi to duża ilość ogrodników i dzięki niemu podłoże jest lepiej napowietrzone. O wiele gorszą sprawą jest stosowanie przez Ciebie rozwiązania, którym jest wysypanie na dno doniczki warstwy samej ziemi uniwersalnej, co całkowicie utrudnia przepuszczalność podłoża...

Druga sprawa, jakie ma znaczenie czy korzenie będą wychodzić z otworu odpływowego czy nie??? Żadnego. Istotą jego wypływ nadmiaru wody podczas podlewania oraz w jakimś stopniu wentylacja bryły korzeniowej.

Podsumowując w uprawie roślin musisz filtrować co jest herezją, mitami, a co faktami kierując się również logiką oraz poszerzać swoją wiedzę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
SniezycaBoTak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2025, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mango - drobny problem

Post »

Witam. Na wstępie przepraszam, jeśli źle wstawiłam post, pierwszy raz z czymś takim się spotykam (blogiem).
Jakiś czas temu (jakoś w październiku 2024) wyhodowałam sobie mango z pestki i przez jakiś czas było dobrze, póki nie przeniosłam je na akademik i zaczęło ono dostawać ciemnych końcówek liści. Nie wiem za bardzo co mam zrobić, a nie chcę ich ucinać, bo ciemne końcówki są na wszystkich, nawet młodych liściach. Również zauważyłam, że nowe liście pomimo swojej wielkości, dalej są blade i do tego są jak flak. Czy to normalne? Nie wiem, czy powinnam ją przesadzić, czy może zrobić coś innego. Mango stoi na oknie południowym, Podlewam ją przefiltrowaną wodą raz dziennie, jest w glebie dla cytrusów (chociaż nie wiem, czy powinna, czy mógłby ktoś polecić jakąś lepszą/powiedzieć, czy się nadaje?), ostatnio profilaktycznie zasypałam ziemię cynamonem, bo pojawił się żółtawy, zbity nalot na ziemi, podejrzewam raczej jednak osad wapienny, jeszcze nie miałam okazji jej nawozić, jako że nie wiem, jakiego nawozu użyć. Przesyłam zdjęcia poniżej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wstępie, czy poczytałaś w ogóle cokolwiek o uprawie roślin?

Ludzie, nie podlewa się roślin codziennie! 🤦🤦🤦 To nie człowiek, który musi codziennie pić.
Podlewasz w przypadku Mango i wielu roślin, wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża...
Ta roślina została przelana i doszło do trwałego uszkodzenia korzeni.
Do tego jakieś posypywanie cynamonem...., co to uprawiasz roślinę czy robisz jakieś kulinaria? 🤦

Trzecia sprawa, nawożenie. Nie wiesz czym nawozić?
A co to za problem dzisiaj znaleźć takie informacje? To zamiast poczytać w internecie jakiego użyć nawozu to kilka miesięcy lepiej nie było nawozić.... To nie są sztuczne kwiatki, każda roślina wymaga nawożenia.
Nawozisz każdym mineralnym nawozem do roślin zielonych, np Agrecol żel, Florovit, Substral, etc. co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato, oraz co około 3 - 4 tygodnie w okresie jesienno zimowym.
Podlewasz wyłącznie miękką odstaną wodą. Jeśli masz twardą musisz filtrować.
Sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

Bezwzględnie do wyciągnięcia rośliny z doniczki i sprawdź stan korzeni. Ale obstawiam, że będą pogniłe i trzeba będzie je usunąć całkowicie i próbować ukorzenić od nowa. No chyba, że jakimś cudem coś tam jeszcze zostało zdrowego... Wrzuć zdjęcia jak wyglądają korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
SniezycaBoTak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2025, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam o uprawie roślin, ale trudno było mi znaleźć cokolwiek o uprawie mango. Nie miałam pojęcia o tym, że nie podlewa się ich codziennie, tym bardziej, że myślałam, że skoro wykiełkować musi w wilgoci, to też się ją tak często podlewa, tym bardziej, że wyczytałam, że w zimę rośliny też się podlewa częściej, za co szczerze przepraszam. Raczej nigdy nie miałam innej rośliny, niż kaktus, przez co jestem w tym nowa. Jeśli chodzi o cynamon, wyczytałam, że cynamon ma właściwości grzybobójcze i niektórzy pozbywają się grzyba i zwalczają go właśnie cynamonem. A co do nawozu, raczej nie tyle co nie wiedziałam czym, co tak samo nie wiedziałam jakim nawozem. Pracownicy mojego lokalnego sklepu ogrodniczego gdy spytałam się o najlepszą glebę do mango stwierdzili, cytując, "my tu na takich roślinach się nie znamy, ale chyba do cytrusów się nada", więc nie do końca wiedziałam, czy ufać im też z nawozem. Z resztą też nie do końca znalazłam informacji na ten temat, więc dlatego się bałam, że kupię zły i jeszcze będzie gorzej. Na razie zostawiłam ją u znajomego, powiedziałam mu, żeby jej na razie nie podlewał, zajmę się nią jak wrócę do miasta i wyślę zdjęcia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe, co i gdzie czytałaś...bo to, że zimą podlewa się częściej to bzdury do kwadratu. Częstotliwość podlewania uzależniona jest od gatunku, warunków uprawy, temperatury, ilości światła, etc.
I tutaj w okresie jesienno zimowym jest odwrotnie, zwykle nieco ogranicza się częstotliwość podlewania, bo przede wszystkim jest mniej światła i są niższe temperatury.

W sklepach ogrodniczych nie maja pojęcia o uprawie roślin. Źródłem są albo specjalistyczne strony internetowe o uprawie roślin, albo fora jak to tutaj.

Można też wpisać w Google frazę "Mango plants - care" (na anglojęzycznych stronach znajdziesz bardziej precyzyjne informacje) i wyskoczy szereg stron o warunkach uprawy tej rośliny.

https://www.google.com/search?q=Mango+p ... s-wiz-serp
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”