Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Wandziu, melduję się jako nowy gość i gratuluję pięknego, pełnego kwiatów ogrodu ;:180 Od razu Twoje ścieżki złapały mnie za ;:167 bo u Ciebie klimaty, które lubię najbardziej :D Czuję , że trafiłam na pokrewną duszę :heja Tulipany i róże - oj, to to, co kocham ;:167 potem różaneczniki, piwonie i lilie, ale już trochę mniej... a potem - cała reszta :D Tak mi się teraz wydaje, chociaż jak patrzę na kępy lawendy, to też stwierdzam, że są bosko piękne, kule hortensji - dostojnie eleganckie itd. Wymieniać można bez końca ;:108 Poczytałam z uśmiechem o Twoich początkach tulipanowej manii, kiedy chciałaś wszystko i kupowałaś po 5 szt. Hi, hi, ja robiłam dokładnie tak samo :wink: Teraz sadzę po więcej sztuk i faktycznie efekty są znacznie lepsze. W ubiegłym roku zaczęłam eksperymentować z zestawieniami różnych odcieni tego samego koloru - dla mnie efekt ekstra. W tym roku spróbowałam na większą skalę - co wyjdzie, wiosna pokaże ;:65 Ciekawa jestem jakie tulipany posadziłaś tej jesieni? O różach napiszę w następnych postach, bo teraz jestem na fali tulipanowej - mam jeszcze 160 cebul do wsadzenia, kupionych z przeceny ;:oj Czekam na czwartek i temperatury na plusie ;:65
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopisałam Lions Rose do listy; zobaczymy wiosną, jak ta lista będzie wyglądać ;:14 .
Może ktoś robił analizę róż pod względem wielkości kolców - mnie by się przydała, to może psy by się 'odczepiły' od rabaty i jej nie 'spulchniały' co chwilę ;:185 . Baronesse jest śliczna, nie sądziłam, że rabatówki mają tak pełne kwiaty.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Ballerina to ciekawie wyglądająca róża. Czy ma duże wymagania? U mnie ziemia raczej kiepska i zakwaszona. Najlepiej rosną takie póldzikie róże podebrane ze starych wiejskich ogródków. O wyszukanych nie mogę marzyć. Kilka razy próbowałam i za każdym razem klęska :(
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No balerina jest wyjątkową i jedyną rozą w swoim rodzaju ;:138 a baronesse ma taki jaskrawy kolor akurat do mojej ogródkowej norki :lol:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wandziu, wpadam z rewizytą i uświadamiam sobie, że ja już byłam w twoim ogrodzie..jako skrytoczytacz :oops: Jeszcze nie miałam konta na FO, a już wzdychałam i podziwiałam twoje romantyczne zakątki ;:108 wracam więc i zapisuję sobie, żeby nie zgubić..
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Elwi, co za miłe odwiedziny! Cieszę się, że do mnie trafiłaś z rewizytą. Przyznam, że czekałam z niecierpliwością :oops: Tulipany i róże, mówisz. Tu się zgadzam absolutnie, ale ja jeszcze do swoich ulubionych dołączyłabym hortensje, liliowce, żurawki, jeżówki i trawy. Lilie też kiedyś bardzo lubiłam, ale od chwili gdy robal zjadał mi wszystkie pąki, pozbyłam się ich. Muszę zrobić przez parę lat kwarantannę, aż robal się wyniesie i zapomni. Co do tulipanów to bardzo fajny eksperyment przeprowadzasz. Tylko że trudno zgrać kwitnienia różnych barw. Ale efekt okazuje się świetny. Masz jeszcze tyle cebul do wysadzenia :!: Ojej, u mnie już ziemia zamarznięta, więc nie wetknęłabym ani jednej cebulki. W tym roku posadziłam następujące odmiany:
DEL PIERO
MOUNT TACOMA
WHITE PARROT
GREEN WAVE
BEAUTY QUEEN
SUPPER PARROT
HEMISPHERE
MASCOTTE
AGRASS WHITE
FANCY FRILLS
PRINCESS IRENE
AMERICAN DREAM
DOUBLE BEAUTY OF APELDOORN
PURISSIMA

Pewnie masz wiele z nich, bo część jest kupiona w Biedronce. :D Purissimę i Parroty już miałam, ale teraz dosadziłam, bo udało mi się kupić taniutko w przecenie, a wiosną cudne były. Wiesz, że teraz, gdy to wszystko Ci wymieniłam, to aż się sama dziwię, że tyle się tego nazbierało :shock:

Pulpa, no nie, chyba takiej analizy róż w aspekcie kolców to ja nie widziałam :lol: Ale ja mam dwie takie róże, które są strasznie kolczaste. Swany i Excelsia. Za każdym razem gdy koło nich przechodzę, znajdą sposób, aby mnie dziabnąć. One są pnące. Nie wiem Aniu, co Ci radzić. Może jakieś obrzeże z niskich berberysów?
Jeśli chodzi o kwiaty rabatówek, to u bardzo wielu z nich można spotkać pełne, misterne kwiaty ;:108

Żanka, to masz dokładnie taką ziemię jak moja. Piaszczysta i zakwaszona. óże akuat lubią lekko kwaśną glebę, ale piasku to niestety niebardzo. Ja dodaje gliny do dołków podczas sadzenia. Ballerina jednak rośnie u mnie wspaniale i to od momentu zakupu. Spróbuj, może i u Ciebie się nada :)

Mati, no faktycznie Baronesse jest zdecydowanie jaskrawa. Ja tam co prawda wolę bladawce, ale jeśli koło nich znajdzie się jakaś mocniejsza w kolorze, to tylko ładnie podkreśli ich urodę.

Nifredil, oj Sabinko to bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam do jawnej wizytki. Widziałam u Ciebie piękne zdjęcia pięknych róż. Już samo to wystarczyłoby do oglądania Twojego wątku. A przecież masz także wiele innych roślin ładnie sfotografowanych. Fajnie, że sobie pogadamy zimową porą i może też jeszcze później, gdy wreszcie doczekamy wiosny.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bonica. Dla mnie ta róża jest zagadkowa i irytująca. Przez dwa lata rosła jako tako, można powiedzieć, że kompaktowo. Ale potem zupełnie nie potrafiłam jej okiełznać. Powypuszczała długaśne baty we wszystkie strony. Jest okropnie niesforna i nie da się jej ufomować. I mam ją teraz ni to jako pnącą, ni jako pienną. Sama nie wiem, co robić i jak ją prowadzić. Czytałam coś o niej, że taka niegrzeczna, ale żeby aż tak... Mogłabym wiosną ściąć nisko, ale prawdę mówiąc, taka pnąco-pienna też mi w tym miejscu odpowiada. Właściwie kwitnie już tylko górą, a z dołu zrobiła się łysa. Jak z nią sobie dać radę? Wie może ktoś?

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ja tylko powien tyle...
Moja ciocia miała new dawn i bonice ta 1 wyleciala po roku ciągle chorowała i w ogóle nie kwitla a 2 była taka sama jak twoja i jeszcze ciągle chorowała a potem wymarzała ciocia po 6 latach ją usunęła :lol: dziwne ze obok ma pelno innych róż a tylko te dwie zdechły i rosarium uetersen też ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Teraz możemy sobie pogadać - jestem na bieżąco ;:183 Zamiast wziąć się za coś pożytecznego to wykorzystałam całe wolne przedpołudnie i nieobecność dzieci na przeglądnięcie twoich wątków ;:173 ..porzucone kiedyś wątki podchwyciłam w części 9 i tak od 2013 roku dotarłam do dnia dzisiejszego. I jeśli mi pozwolisz na pewną śmiałość mam dwie uwagi...pierwsza..twoje pełne rabaty i te kamienne ścieżki są mega mistrzowskie, niech nawet nie przychodzi ci na myśl przerzedzać całości w imię przejrzystości ;:180 . Marzę o takim stopniu zarośnięcia ;:108 Druga sprawa..nie myślałaś czasem o założeniu wątku sprzedażowego ;:224 Kiedy tak patrzę na twoje irysy to normalnie ;:152 ;:152 ;:152
Bonicę kupiłam tej jesieni i nawet mi nie mów, że zaczyna bujać w górę, bo posadziłam ją brzegiem rabaty :roll: Wg opisu od Choduna powinna mieć do 0,8 m wysokości ;:224
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Wandziu, podniosłaś mnie na duchu opisem swojej Balleriny i zdjęciami tejże. Ja mam dwie, ale słabiutko rosną jak na razie. Będę jednak cierpliwa, bo to róże jakby stworzone do mojego ogrodu. Z ciekawością wczytuję się w encyklopedie różaną. Bonicę lubię za wytrzymałość i upór :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dziękuję za Balerinkę i jej opis. Muszę ją mieć. Wykombinuję kiedyś - coś... Tylko nie wiem jeszcze: jak i gdzie? :;230
Róży Bonica zawsze się bałam... Mimo pięknych kwiatów, szczególnie w pąku. Ona dla mnie jest w parze z Aspirin Rose. Obie takie wariatki ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mati, ja nie mogę powiedzieć, żeby Bonica i New Dawn u mnie chorowały. Poza tym też obie kwitną i to jest ich zaletą. Na pewno się ich nie pozbędę, tylko że muszę się nauczyć formować Bonikę.

Nifredil, ojej, Sabinko, że Ci się chciało tyle oglądać :roll: Wielkie dzięki! Mówisz, że podoba Ci się taki busz. A wiesz, że ja to wlaściwie sama nie wiem, czego chcę. Raz mi odpowiada ta gęstość nasadzeń, a drugim razem wolę przestrzeń i porządek. I tak wahają się we mnie te dwie wizje, a ja ciągle zmieniam i zmieniam, i zmieniam... Miotam tymi roślinami w tę i z powrotem, a tymczasem w handlu pojawiają się nowe odmiany i znów się czegoś nowego chce. Zresztą sama to pewnie znasz... Ale w sumie jest fajnie i coś się dzieje. Nie wyobrażam sobie, żeby projektantka zaprojektowała mi cały ogród, jekkipa by przyjechała i zrealizowała projekt, a ja bym tylko siedziała na leżaczku i patrzyła. Brr... co za nuda. No więc sobie działam sama w tym moim buszu.
Co do irysów, to nie krzycz na mnie, ale pozbyłam się ich w dużej części. Porozdawałam wszystkim, kto chciał brać, głównie fourumowiczom na spotkaniach. Zostawiłam sobie tylko kilka. One u mnie po kwitnieniu chorowały i tak gdzieś od sierpnia nie mogłam wręcz na nie patrzeć, na te ich rdzawe paskudne plamy. Może w innych ogrodach będą zdrowe. Posadziłam na ich miejsce jeżówki i się cieszę :D

Irminka, może trzeba by dokarmić te różyczki? Ja doszłam do wniosku, że moje róże w ogólności są chyba niedożywione, i postanawiam od przyszłego sezonu dawać im różne nawozy na przemian. Oraz podlewać, podlewać, podlewać... Też może spróbuj dopieścić swoje Balleriny.
Justi, to Aspirina też taka wariatka? Moje na razie się nie rozbestwiły. Bonikę to sama widziałaś. Jeden pęd ma chyba ze 2,5 metra! Ale Aspirynki do tej pory jeszcze nieduże. Ojej, co to kiedyś będzie? Już się niepokoję... Ale one raczej chyba wszerz niż w górę ;:108

Burgundy Iceberg. W tej róży (hodowca: Swanee) zachwyca mnie z pewnością niespotykany kolor kwiatów. Choć róże mam posadzone gęsto, może nawet za gęsto, to tę odmianę widać z daleka, tak bardzo się wyróżnia i tak bardzo przyciąga wzrok. Niestety, mój aparat nie potrafi dokładnie uchwycić tej barwy, chyba na pierwszej fotce jest ona najwierniejsza. Kwiaty utrzymują się dość długo. Odmiana osiąga wysokość 90 cm. Na tym kończą się moje zachwyty. Krzaczek jest nieforemny, choć dość zwarty. Pędziki cienkie i wiotkie. Po trzech latach pobytu u mnie powinny chyba już zesztywnieć. Nie wypuszcza z ziemi nowych pędów. No nic, czekam na lepszy wynik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Cudo !!! Tak jakby do wina wlać mleko :shock: ;:138 :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu - Bonica i Aspiryna Rosa to raczej róże które rosną na wys.ok.1,20 ale w szerokości to sobie pozwalają - dobre tu powiedzenie "lepiej przeskoczyć niż obejść. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że łatwo się formują, cudownie wyglądają, zdrowe, kwitną praktycznie przez całe lato do mrozów.
Mam Aspirynkę posadzoną "solo" pozwalam jej rosnąć wedle możliwości dlatego wysokość osiąga ok.1,20 m. Inne mam przy różach jako uzupełnienie to już nie mogę im pozwolić na "samopas".
Nasz forumka Sasanka ma rękę do formowanma i utrzymywania w ryzach róże.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Witaj Wandziu,
przyleciałam do Ciebie pooglądać te dęby, które chciałabyś wymienić na brzozy :wink: A tu zamiast dębów widzę całą galerię różaną. Masz cudowny ogród. Wielokrotnie spacerowałam u Ciebie w 13-tej części, tylko z pisaniem u mnie kiepsko :oops: Ale lubię u Ciebie bywać, bo widoki piękne i atmosfera bardzo miła.
Wtrącając się do dyskusji z Mati 1999 zapewniam, że u mnie New Dawn i Rosarium Uetersen są niezawodne. Nie chorują, kwitną i jestem z nich bardzo zadowolona. A łatwo to one u mnie nie mają, oj nie ;:185
Pokazujesz Burgundy Iceberg. Posadziłam ją w tym roku. Ma wspaniałe przyrosty, kwitnie jak szalona. Tylko kolor u mnie jest bardzo ciemny fioletowy. Czy Twoje zdjęcia oddają jej rzeczywisty kolor u Ciebie ? Bo może ja mam coś innego, kupione jako BI ?
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”