Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Camellia: Niestety nie znam nazw. Byłem wtedy dzieckiem. :) Pamiętam jednak te wspaniałe plastry i sok cieknący po buzi. :tan

Teraz trochę z innej beczki. Siedzę i główkuję jakby tu przedłużyć swój sezon pomidorowy. Szklarni ani tunelu nie mam i sobie nie postawię. W zasadzie jedyną możliwością jest dla mnie uprawa w gruncie.
W tym roku pomidorki już zjedliśmy. Większe zebrałem 30-go września, koktajlówki 6-go października, a 7-go był przymrozek w nocy. Dojrzewało to po trochu, ale starczyło raptem do końca listopada. Myślę, że staranniej dobierając odmiany, mógłbym przechować owoce miesiąc bądź półtora dłużej.
Z drugiej strony kombinuję, jak uzyskać dojrzałe pomidory możliwie wcześnie. Czytam, że najwcześniejsze odmiany to Stupice, Bloody Butcher i trochę syberyjskich. Coś z tego pewnie wybiorę. Nie chcę uprawy balkonowej, bo w lecie wymaga ona sporej fatygi. Przyszedł mi do głowy taki pomysł:
- wyprodukuję trochę rozsady miesiąc wcześniej, tj. wysieję ok 10-15.02.
- jak już będzie się nadawała do wysadzenia do gruntu, wezmę wiadra 10 lub 20 litrów, w każde z nich włożę 2 lub 3 worki foliowe, dzieląc te wiadra na części.
- w każdy taki worek wsadzę jedną sadzonkę i będę je trzymał na balkonie, przypuszczalnie od połowy kwietnia. Jak będzie chłodno, to na noc będę chował do domu
- w ten sposób doczekam połowy maja. Wtedy wykopię dołki w gruncie, powyjmuję worki z wiader, powkładam do dołków i delikatnie rozetnę, wyjmując na dwie strony, następnie uzupełnię ziemię.

Przypuszczam, że takie działanie może mi przyśpieszyć sprawę o jakieś 3 tygodnie. Co o tym sądzicie?
Jeśli to kompletna głupota, to obedrzyjcie mnie ze złudzeń. :)
Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sawka powinnaś zacząć od analizy gleby,bo w tunelu mogą wyjść nieprawdopodobne rzeczy. Jak opisujesz swoje pomidory,że takie marne , to może być wynik nadmiarów , a nie niedoborów. Najpewniej nadmiar jednego i niedobory pozostałych + zasolenie . Jeżeli wyjdzie jakiś znaczny niedomiar jednego ze składników,trzeba go będzie uzupełnić nawozem jednoskładnikowym.Jeśli odczyn ziemi będzie poniżej 6 przy jednoczesnym niedoborze potasu , można zastosować popiół drzewny.Wapno ogrodnicze i kreda,to ten sam związek wapnia. Różnica jest w rozdrobnieniu.Kreda jako drobnokrystaliczna obniża pH szybciej.
Powieś termometr w tunelu i będziesz wiedziała,czy jest za gorąco i co otwierać.Pomidory mają potężny system korzeniowy sięgający metra i niżej,lepiej podlać raz a porządnie.Jeżeli były jakieś choroby odglebowe, to wymiana ziemi pod samymi sadzonkami nie wiele da.Produkując własną rozsadę wiesz,co masz.
wodny111 pomysł nie jest nowy i sprawdza się.Można zrobić rozsadę w doniczkach 5 litrowych,można tak jak napisałeś w workach.Wybierz odmiany najwcześniejsze i postaraj się o kilka pałąków i kawałek folii.Jak słoneczko zacznie przygrzewać,posyp cienko grządkę czarną ziemią i rozepnij folię na pałąkach.Słoneczko zagrzeje glebę i będziesz mógł posadzić te kilka sztuk nawet miesiąc wcześniej.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo, to ciekawe co napisałeś o korzeniach pomidorów. Moje zawsze miały nieduże :?: . Podlewałam niewiele ale często i to chyba jest błąd. Korzenie nie "szukają" wody.
Jedynie koktajlowe samosiejki w ubiegłym roku miały korzenie bardzo szeroko co mnie zaskoczyło.One wyrosły poza linią kroplującą i podlewane były okazjonalnie.
Pozdrawiam. Sławka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Częste i oszczędne podlewanie wymusza taki układ korzeni.Dziadek zawsze sadził "na wodę".Do dołka lał tyle wody aż przestawała wsiąkać.Sadził na drugi dzień .Z reguły wystarczało na cały sezon.Inna sprawa,że gleba była gliniasta i lepiej trzymała wilgoć.Tak samo można zrobić na lżejszych glebach.Mam lancę doglebową,której używam do podlewania młodych flanców pomidorów i papryk.Podaję wodę na głębokość do 40 cm.Niech szukają.Dzięki temu moje pomidory rosnące na piaskach podlewałem max 2 razy w tygodniu.Lanca taka zdaje też egzamin przy nawożeniu krzewów.Kilkanaście punktów wokół i dawka jedzonka zaaplikowana wprost w korzenie.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję! To co piszesz brzmi bardzo logicznie.
Z podlewaniem się poprawię ;:108 .
A czy mógłbyś jeszcze doradzić mi w kwestii obornika pod korzeń i nawożenia organicznego? No i ewentualnych oprysków prewencyjnych.
Pozdrawiam. Sławka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest taki wątek-Czym nawozić pomidory-powinnaś tam znaleźć interesujące informacje.Nie jestem specem od oborników i nawożenia naturalnego,bo mam spore nadmiary fosforu i magnezu ,więc uzupełniam tylko azot i trochę potasu.
Co do oprysków ,to jeszcze jest czas.Niektóre środki tracą rejestracje z końcem roku,inne zmieniają zakres zastosowania.POCZEKAJMY Z TYM TROCHĘ,AŻ WSZYSTKO SIĘ WYKLARUJE.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

KaLo co to za lanca doglebowa ? Już wiem ,znalazłam i pewnie dokupię . ;:108
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja doglebowa to przerobiony przedłużacz aluminiowy.Obciąłem plastikowy gwint ,zacisnąłem końcówkę w imadle i opiłowałem "na grot".Na samym końcu wzdłuż osi lancy ,cienkim wiertłem wywierciłem dwa otworki.Jak ktoś ma cienkie wiertła to może wykonać po dwa otworki na stronę.Dzięki temu wytryskująca pod ciśnieniem woda wypłukuje ziemię przed lancą i można ją wbić bez wysiłku na całą długość.Oryginalne doglebówki "na pędraki" mają otwory z boku i trzeba się przyłożyć,żeby wbić głębiej niż kilka centymetrów.
Załączam nieudolny,odręczny rysunek pokazujący sposób wykonania.

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Czy wątek o podlewaniu roślin, na Wasze życzenie, jest już nieaktualny?
Czy znowu będą dwa tematy, w których będzie wszystko i nic?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Czy ktoś z Was uprawiał już pomidory z pomidorowego sklepu, ze słowem "dolina" w nazwie? Ile nasion skiełkowało, były zgodne odmianowo, można na nich polegać?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Miałem cztery odmiany:Alladdin's Lamp - Japanese Black Trifele - Mazarini i Oslinye Ushi w tym roku.
Wschody praktycznie 100% a jeśli chodzi o smak,wygląd i wielkość podanych owoców wszystko by się zgadzało-praktycznie bo smakowo i to bez dwóch zdań najlepszy okazał się Oslinye Ushi(rewelacja smaku) a najmniej wyrazisty(albo to kwestia mojego smaku) był Aladdin's Lamp-dodatkowo wrażliwy na SZW.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
statoka
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 08:26

Post »

Testowałem w bieżącym roku ponad 20 odmian pomidora z Pom. Dol. Jedna odmiana nie skiełkowała.
Owoce i krzaki odpowiadają opisowi podanemu w ofercie. Na następny sezon zamówiłem zamówiłem i
otrzymałem kilkanaście odmian pomidorów . :uszy

Pozdrawiam. Stanisław.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytanie laika: Czy pomidor gruntowy posadzony w folii będzie jakoś cierpiał z tego powodu?
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zależy jaką odmianę się posadzi, to tak samo jak z ludźmi, Eskimosom będzie nieco za gorąco w Afryce, Europejczycy jako tako wszędzie zniosą inne warunki. Obrazek
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Podejrzewam ze sekimos by ograniczył pocieranie nosa , tak samo jak pomidor wiązanie , plonowanie
ale to moje zdanie .
Murzyn w zimie w kalabri ubiera czapkę i kożuch bo mu zimno .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”