Lawenda,odmładzanie ,cięcie
Re: Lawenda,odmładzanie ,cięcie
Dzięki Soniu za poradę! A czy, te pozostawione przez Ciebie 4-5cm gałązki miałeś jakieś listki, czy były całkiem "gołe"?
Wstrzymam się z cięciem, ale dlaczego proponujesz, by przesadzić dopiero na wiosnę? Teraz by miała jeszcze czas, by ewentualnie odbudować sobie korzenie przed zimą, a na wiosnę będzie mieć dwa szoki - cięcie i przesadzanie.
Wstrzymam się z cięciem, ale dlaczego proponujesz, by przesadzić dopiero na wiosnę? Teraz by miała jeszcze czas, by ewentualnie odbudować sobie korzenie przed zimą, a na wiosnę będzie mieć dwa szoki - cięcie i przesadzanie.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lawendy nie miały nic zielonego, tylko grube suche pędy. Mam złe doświadczenia z jesiennym przesadzaniem bylin, ale tylko w grucie.
Po mocniejszym cięciu lawenda jest w stanie ładnie odbić gdy jest dobrze ukorzeniona w gruncie.W donicy 'rządzi się' nieco innymi prawami, nie będzie zbyt trwała, ok.2 lat. Podstarzałą lepiej zastąpić młodymi krzaczkami.Nie lubi naruszania korzeni w drugiej połowie lata (wykopywanie ze skrzynki), chyba, że rośnie w doniczce, to można wybić całość i przesadzić do większej bez naruszania korzeni.Przyciąć wiosną.
Późne cięcie lawendy...
Witam.
Z pewnym względów nie zdążyłam jeszcze przyciąć lawendy. Krzaczki mają już wyrośnięte nowe łodyżki dosyć długie z zalążkami kwiatów. U podstawy pozostały suche pozostałości z zeszłego roku i są też suche długie badyle. Lawendę uprawiam zaledwie od kilku lat - niedługo. Będę mogła się za to zabrać dopiero w poniedziałek. Ciąć normalnie jak w marcu? Czy mniej? Czy tylko te suche badyle? Nie mam pojęcia. Jest koniec maja, ale z wegetacją to jakby koniec czerwca, bo wszystko w tym roku strasznie przyspieszyło...
Nie mam zielonego pojęcia. Proszę napiszcie. Doradźcie...
Z pewnym względów nie zdążyłam jeszcze przyciąć lawendy. Krzaczki mają już wyrośnięte nowe łodyżki dosyć długie z zalążkami kwiatów. U podstawy pozostały suche pozostałości z zeszłego roku i są też suche długie badyle. Lawendę uprawiam zaledwie od kilku lat - niedługo. Będę mogła się za to zabrać dopiero w poniedziałek. Ciąć normalnie jak w marcu? Czy mniej? Czy tylko te suche badyle? Nie mam pojęcia. Jest koniec maja, ale z wegetacją to jakby koniec czerwca, bo wszystko w tym roku strasznie przyspieszyło...
Nie mam zielonego pojęcia. Proszę napiszcie. Doradźcie...
Cześć . Na działce mam ok.10 szt. lawendy wąskolistnej. Zawsze w czasie zimy wszystkie mi wymarzają, ale szybko odbijają. Problem jest w tym, że latem wygladają jakby zdziczały, rosną w górę, nie kwitną lub bardzo mało, szybko drewnieją. Wyglądają jak rozmaryn(?). W tym roku tylko jeden krzaczek kwitnie jak trzeba. Jaka może być przyczyna? Gleba jest zasadowa, słońce jest, teren blisko rzeki. Dodam, że lawenda pośrednia nie ma takich problemów.
![Obrazek](https://i.postimg.cc/brry1kvr/20240728-164224.jpg)
![Obrazek](https://i.postimg.cc/brry1kvr/20240728-164224.jpg)
Witam!
Lawenda preferuje dobrze przepuszczalną glebę. Jeśli miejsce znajduje się w pobliżu rzeki, wówczas zwiększa się wilgotność gleby, co może negatywnie wpłynąć na lawendę.
Gleba nie powinna być zbyt mokra, a rośliny powinny mieć dobry drenaż. Jeśli to konieczne, dodaj piasek lub żwir, aby poprawić drenaż.
Lawendę należy regularnie przycinać. Jeśli krzewy nie zostaną przycięte, mogą stać się dzikie i zdrewniałe, zmniejszając liczbę wytwarzanych kwiatów. Zaleca się przycinanie lawendy natychmiast po kwitnieniu, usuwając około jednej trzeciej do połowy długości pędów, nie uszkadzając starego drewna.
Lawenda nie wymaga dużych nawozów, jednak czasami pomocne może okazać się nawożenie jej lekkim nawozem, zwłaszcza na glebach zasadowych.
Lawenda preferuje dobrze przepuszczalną glebę. Jeśli miejsce znajduje się w pobliżu rzeki, wówczas zwiększa się wilgotność gleby, co może negatywnie wpłynąć na lawendę.
Gleba nie powinna być zbyt mokra, a rośliny powinny mieć dobry drenaż. Jeśli to konieczne, dodaj piasek lub żwir, aby poprawić drenaż.
Lawendę należy regularnie przycinać. Jeśli krzewy nie zostaną przycięte, mogą stać się dzikie i zdrewniałe, zmniejszając liczbę wytwarzanych kwiatów. Zaleca się przycinanie lawendy natychmiast po kwitnieniu, usuwając około jednej trzeciej do połowy długości pędów, nie uszkadzając starego drewna.
Lawenda nie wymaga dużych nawozów, jednak czasami pomocne może okazać się nawożenie jej lekkim nawozem, zwłaszcza na glebach zasadowych.
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że moja gleba nie jest idealna pod lawendę, chociaż niektórzy plantatorzy twierdzą, że może dobrze rosnąć na każdej ziemi. Co do regularnego przycinania to przez wymarzanie co roku cała nadziemna część lawendy jest młoda, ma zaledwie 3-4 mies. a wyrasta od razu właśnie w takie zdrewniałe pędy i kwiatów mało. Bardziej spodziewałabym się problemów z chorobami grzybowymi niż z takim pokrojem rośliny ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)