Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Też dostrzegłam dziewannę :) Wczoraj widziałam też w sprzedaży na targu dziewannę w doniczkach, ale darowałam sobie. Fascynuje mnie jeszcze Twoja ścieżka granitowa. Wiem, ze robiliście ją na wylewce. Moje kamole granitowe wbite w ziemie, praktycznie się w niej zatopiły, znikły. Za to chwasty wszędzie znajdą dziurę!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie, tyle hortensji, gdzieś Ty je umiejscowiła?; totalny szok ;:oj . Skoro jednak się dało, to może ja spróbuję? ;:65 .
Róże lubię właśnie z takimi kulkowatymi kwiatami ;:108 . Śliczna ta czerwona. O takich różach myślę i myślę ... i nic ;:131 . Płotu mi trzeba ;:173 .
Liliowiec żółty, taki fajnie grubiutki ;:306 . Wg mnie liliowce w tym roku dość dobrze kwitną, nie sądzisz?.
Co by nie pisać, masz pięknie ;:63 ;:63 ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Wandziu, co to za hortensje z poprzedniej serii zdjęć? Te takie bomboniaste
Wiesz, załamałam się przy cięciu Gipsy Boy-a. Wszytkie, ale to wszystkie młode pędy były z bruzdownicą ;:145 . Nie martwiłabym się tak bardzo, gdyby ta zołza buszowała w strych pędach, a ona nie- tylko młode. Wszystkie musiałam ściąć prawie o połowę, nie wiem co będzie z przyszłorocznym kwitnieniem... ;:131
Serdeczności ;:168
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Wandeczko!
Tak bardzo lubię rozległe trawniki, które dają ogrodom oddech i piękne tło dla kwietnych rabat. Ale po ostatnich dwóch latach, kiedy moje trawniki bardziej przypominały wysypisko trocin, i patrząc na Twój zachwycający ogród, dochodzę do wniosku, że Ty miałaś lepszy pomysł.
Dzięki rezygnacji z trawników mogłaś spokojnie pomieścić 60 hortensji bukietowych ;:oj, kolekcje róż, bodziszków, liliowców i innych roślin. A o mały trawniczek łatwo zadbać, odpowiednio podlać i uczynić z niego puszysty dywanik i ogrodową atrakcję.
Brawo Ty!!!

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Dostrzegłam nowość- panny dziewanny zagościły w ogrodzie, wow ;:oj . A to niespodzianka.
Czy rosły wcześniej, a ja ich nie dostrzegłam?
Coraz więcej liliowców kwitnie. Liliowce już mam. Połowę z nich usunę i powstanie miejsce dla hortensji. Taki mam plan.
Czy to Ascot w tym roku bujnym kwitnieniem Cię obdarzyła? ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu. No zgubiłam Cię :oops: ale już jestem i podziwiam. Wspaniały ogród ;:138 . Wszystko pięknie Ci kwitnie a teraz czas hortensji, liliowców, róż. Nic tylko podziwiać ;:oj . Wsadziłaś kawał serducha w swój ogród i na prawdę jestem pełna podziwu bo wspaniale go urządziłaś. Kamienne ścieżki wyglądają zjawiskowo. Wszystko świetnie do siebie pasuje, pogratulować ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu dziewanny jak panny dla mnie są piękne zawsze walczę żeby mi je nie usunięto , mają zwyczaj pojawiać się tam gdzie nie powinny być np. jak u mnie w szparze chodnika.
A róża Ascot przypomina Pomponellę.
U Ciebie hortensje kwitną cudnie o ja jeszcze poczekam na moje he, he sztuk 3 a czarta jeszcze malusieńka z patyczka ale listki ma. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu jestem oczarowana Lichfield Angel ;:97 Cóż to za cudo! Trudno od niej oczy oderwać, a jeszcze przy Twoich mistrzowskich zdjęciach to czysta przyjemność i można oglądać takie fotki bez końca.

Rabata słoneczna wyszła Ci rewelacyjnie ;:63 Pięknie dobrałaś odmiany i stworzyłaś bardzo udane połączenia ;:180

Moja pomarańczowo żółta rabata nie wyszła tak ładnie. Chyba za mało słonecznych kolorów na niej umieściłam :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu masz rację, że hortensje prawie bezobsługowe, a zdobią ogród długo. ;:215 Ascot z trzcinnikiem ślicznie wygląda ;:oj i klonik się rozpycha. :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie 2 nie wypuściły żadnych pączków
Czy myślisz, że jeszcze to zrobią?
Bobo prawie mi padła. Chyba załatwiły ja mrówki
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ascot rzeczywiście jest piękna. Te pomponiki są urocze. Lubię bardzo Twój ogród Wandziu - działa bardzo uspokajająco.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Apus, dziewannę przyniosłam kiedyś z pobliskiej łąki. To taka najzwyczajniejsza, podstawowa odmiana. Od tamtej pory rozsiewa się dosłownie wszędzie.

Zeniu, kwitnienie hortensji to dla mnie drugie po różach letnie widowisko. Liliowce kwitną jednak zbyt krótko, ale jako towarzystwo dla innych bylin dobrze się nadają.

Kropelka, chwasty niestety wyrastają nawet między kostką granitową i to robioną na cemencie. Wyrywam je ręcznie, ale chyba w końcu będę musiała sięgnąć po Roundup, choć tego nienawidzę.

Pulpa, rzeczywiście, liliowce kwitną tego roku dość dobrze, choć obawiałam się, że znów zostaną zaatakowane przez muchówkę, która zeszłego lata zdziesiątkowała pąki liliowców. Na szczęście miałam uszkodzone tylko kilka. Jeśli chodzi o hortensje, to sadź śmiało, bo ich rozmiary można korygować cięciem. Poza tym klimat zarówno Twojego, jak i mojego ogrodu bardzo im odpowiada.

daffodil, niestety walka z bruzdownicą jest bardzo trudna, bo ona jakoś nie reaguje na te popularne środki. Na przyszłą wiosnę spryskam róże Mospilanem, ale zawczasu, czyli gdzieś w połowie kwietnia. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a nuż pomoże... Bomboniaste hortensje Asiu to oczywiście Annabelle i Bounty.

JagiS, ja uważam, że mieć kawałek trawnika w ogrodzie to mus. Ale właśnie kawałek, ot tak, żeby kocyk się zmieścił i żeby leżak móc postawić. Większy trawnik mi absolutnie niepotrzebny, w piłkę grać nie zamierzam. I tak jak mówisz, można dzięki temu mieć więcej krzewów i bylin. Natomiast u Ciebie nie widziałam dużych połaci. Masz moim zdaniem w sam raz zachowane proporcje w swoich pokojach. No ale wiadomo, że zdjęcia nie wszystko pokazują.

Yollanda, Joluś, dziewanny u mnie to nie nowość. Mam je od dawna, dawna. Przyniosłam sadzonkę z łąki i teraz ich pozbyć się nie mogę. Najchętniej rozsiewają się w pobliżu róż, podobnie jak naparstnice. Mają tam najlepszą ziemię, a gdy się im pozwoli swobodnie rosnąć, w krótkim czasie wypierają różyczkę, okradając ją ze światła i pokarmu i wody. Trzeba je bacznie obserwować i w porę reagować. Niemniej wyglądają malowniczo. Przypominają swoiste wykrzykniki na rabatach :)

ewelkacha, cieszę się, że mnie odnalazłaś. Teraz tak mało osób jest aktywnych na FO, więc mam nadzieję, że choć z tymi kilkoma mnie odwiedzającymi będę miała okazję wymienić się doświadczeniami ogrodowymi.

lora, nie martw się, na kwitnienie hortensji jest jeszcze czas. Wszystko zależy od odmiany. U mnie niektóre w ogóle jeszcze nie mają pączków. Natomiast Anabelki kwitły pięknie, ale ostatnie wichury bardzo je połamały, co mnie doprowadza do furii.

Dorotka, swoją Lichfield Angel byłam tak wkurzona, że już miałam zamiar ją wyrzucić. Miała mnóstwo liści, a mało kwiatów. No i to zwisanie kwiatów do dołu na wiotkich pędzikach. Dopiero gdy dostała podporę, stała się zupełnie inną róża. Jest piękna, to prawda. Jak widać, trzeba szukać sposobu, żeby wydobyć z róży jej najlepsze cechy. Pochopne wyrzucanie jest po prostu bez sensu. Już kilkakrotnie się o tym przekonałam.

Cyma, Róże z trawami wyglądają bardzo fajnie wbrew temu, co się kiedyś mówiło, że nie pasują. Zresztą wiadomo, że to rzecz gustu. Ja tam lubię takie zestawienie i cieszę się, że Tobie też przypadło do gustu.

Margo, u mnie Bobo w gruncie też padła, natomiast ta, którą mam w donicy, pięknie zakwitła w tym roku. A mam ją z patyczka od forumki Franceski. Nie wszystkie hortensje teraz kwitną, niektóre moje też nie mają jeszcze pączków. Ale cierpliwości, wszystko w swoim czasie. Może się jednak zdarzyć, że któraś w ogóle nie zakwitnie. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Na razie trzeba Gosiu czekać.

Silvarerum, dziękuję Sylwio ;:196 Teraz w ogrodzie się wyciszyło, mniej jest kolorów, a więcej białych hortensji. To bardzo uspokaja, ale z drugiej strony nasuwa myśl o zbliżającej się jesieni. Tym bardziej że ostatnio u nas stale pada.

Mam troszkę zaległych zdjęć. Ostatnio jest mokro i szaro w ogrodzie, więc może trochę żywszych barw się przyda na ten smutny i dość ponury dzień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta bordowa w środku to Red Eden. Zupełnie nie mam pojęcia, co ta róża ma wspólnego z Eden Rose, bo ani kształt kwiatu, ani pokrój krzaczka nie są podobne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rosarium U. Żarówa, ale za to zdrowa i obficie kwitnąca.
Obrazek

A to są moje kochane maleństwa wyhodowane z patyczków. Ledwie od ziemi odrosły, a już zakwitły. Aspiryn Rose I Leonardo. :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Brawo Aniu za niemowlaki. RU mimo swojej żarówości świetnie wygląda w ogrodzie, to jedna z tych, które u mnie kwitną najobficiej, za to ją uwielbiam. Cudne zdjęcia, pewnie z czerwca, bo nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie teraz smutnawo, czekam na kolejne kwitnienia. Oby były choć w połowie takie jak czerwcowe. Obawiam się jednak, że deszcze spowodują nagromadzenie chorób grzybowych, aż strach pomyśleć .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, piękne różyczki wyhodowałaś... Takie maleństwa a już uśmiechają się kwiatem do Ciebie :) Moje ścieżki granitowe tak opanowała chwastnica, że z trudem je dostrzec można. U mnie też deszczowo od kilku dni, ale akurat ja się cieszę z takiej pogody. Zdecydowanie wolę od upałów. A i słonka każdego dnia nie brakuje, jest chwila na manewry z aparatem po ogrodzie. Tylko czasu na chwaściki brakuje, bo utknęłam w kuchni z przetworami...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”