Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, odwiedzam Twój ogród regularnie. I za każdym razem zachwycam się nim i podziwiam Twoją pracowitość. Ciągle coś się musi dziać :uszy
Hortensje ścinane kaskadowo? Zaciekawiło mnie, i poproszę wiosną o szersze instrukcje jeżeli można ;:196
Werbeny już tak mają. Jak je zaprosisz to już zostają na zawsze. Ja już nie mam do nich cierpliwości ;:223 Są wszędzie.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu :wit
Też nie lubię powiązanych roślin, ale czasem nie ma wyjścia :wink: Staram się robić to tak, żeby nie bardzo było widać paliki i sznurki, jednak nie zawsze sie to udaje. Ale jak tu nie przywiązać mieczyka, który wyrósł na 1,5m ;:7
Jesteś świetnym fotografem - pokazujesz same piękne zakątki ogrodu ;:433 ;:433
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Nowa rabata przy ścianie domu dostała dzisiaj korę. Mam nadzieję, że za dwa lata tawuły stworzą niski żywopłot i poradzą sobie w ekstremalnych warunkach. ;:65 Mur się tak nagrzewa, że przez wszystkie lata trawnik wysycha tam w ciągu dwu upalnych dni i całe lato denerwuje mnie szare siano. Trzeba by podlewać cztery razy dziennie, a na to nie mamy już ochoty.

Obrazek

Małgosiu dziękuję, ;:196 mało Cię na forum. :) Dzieciaki poszły do przedszkola, więc tylko w weekendy przyjeżdżają. Mam więcej czasu na prace w ogrodzie, choć w tym roku najwięcej u syna pracowałam.
Hortensje tnę od strony żywopłotu wyżej, ale zostawiam tylko najmocniejsze pędy. Wtedy wypuszczają mało, ale za to wysokich pędów. Natomiast z przodu zostawiam też kilka drobniejszych pędów, dlatego mają więcej, choć drobniejszych kwiatów. Tylko tym przy chodniku zostawiłam po dwa najstarsze pędy i tnę radykalnie, więc straszą gołymi pędami dołem. Inaczej nie dało by się chodzić , bo pędy zajmowały połowę chodnika. ;:173
Na zdjęciu Limelight, po takim cięciu. Ma 2,5 metra wysokości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko dziękuję, ;:196 przez kilka lat pobytu na forum trochę udoskonaliłam swoje umiejętności fotograficzne. :wink: Masz rację, czasem wiązanie konieczne. Ja jednak nie mam cierpliwości, żeby podwiązywać każdy pęd, więc gdy zwiążę kilka, to nie wygląda to dobrze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Zawsze mi się wszystko u ciebie bardzo podoba ;:108 ;:108
Hortensje masz śliczne.A to zdjęcie jest mega https://www.fotosik.pl/zdjecie/356da388580dd653 ;:63 ;:63
Co to za trawa w nóżkach ? A te hortensje na pniu wygjadają dostojnie, przepięknie. Ile latek juz mają ?
Jeżówki śliczności..
Piękny mamy czas :)
Pozdrawiam serdrcznir ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu nie będę się powtarzać w zachwytach bo inni zrobili to już lepiej ale podziękuję serdecznie za te bajeczne widoki ,i chciałabym być choć w 1/10 taka dokładna i zdolna jak ty bardzo mi miło że mogłam cię poznać chociaż przez ogródek,miłego tygodnia podobno ma być pogoda. ;:138
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu, zawsze jestem u Ciebie na bieżąco.
Ciągle walczę u siebie. I mam pytanie na temat zawilców. Jakie warunki one lubią? Moje w ogóle nie chcą kwitnąć, a kępy matki z których pobrałam kwitną u cioci jak szalone.
Czego one chcą?
Pełnego słońca?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Trawa na cytowanym zdjęciu to hakonechloa Albostriata, podpiera Vanilkę, która nareszcie nie zwiesza kwiatostanów do ziemi.
Pierwsza hortensja pienna ma już 7 lat, to Limelight zapleciona z dwu pędów. Ma najniższy pień, około 60 cm. Co roku przybywała jedna więc mają od 6lat do 1 roku.
Ogród jest teraz najładniejszy, kolorowy a hortensje go rozjaśniają. :tan
Hortensja przy oknie, to właśnie pierwsza pienna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu dziękuję. ;:196 Cieszę się, że zaglądasz wirtualnie. Gdybyś była w Rzeszowie to zapraszam, mogę Cię przywieźć do siebie. ;:108
Dzisiaj był u mnie sabat czarownic, tak nazywamy spotkania wieloletnich przyjaciółek. Oczywiście obchód ogrodów podczas takich spotkań obowiązkowy. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję. ;:196 Zaniedbałaś swój wątek. :)
Zawilce wiosenne i jesienne rosną u mnie w pełnym słońcu, kwitną niezawodnie. ;:215 Jesienne podlewam, żeby miały wilgotną glebę.
Wiosenne to terminatory rosną i kwitną bez mojej ingerencji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu dziękuję za instrukcję cięcia hortensji ;:167 Przycinam też na 2,3 oczka, ale cięcie kaskadowe nie przyszło mi do głowy ;:223 jak zdrowie pozwoli przytnę też tak rosnące wzdłuż tarasu :heja
Jak zawsze podziwiam i zachwycam się Twoimi kompozycjami ;:215
Hortensje i jeżówki z trawami pięknie się prezentują ;:333
Chętnie też bym podzieliła jeżówki, ale się boję, że je stracę ;:223 Jedną przez swoją nieudolność już tak straciłam i teraz się boję ;:145
Rozchodniki okazałe też zapowiadają się ślicznie ;:333 , bardzo je lubię, ale moje skonsumowały opuchlaki i zostały tylko resztki ;:223
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upał ponad 30 stopni. Rano koło 7 wyszłam ściąć kilka pędów lilii i jeżówek. Wycięłam też gałąź klona Odessanum, która została złamana w czasie wichury.
Nie będzie mnie tydzień, więc dla wszystkich zaglądających miłych chwil w ogrodach. ;:3

Halinko mam już tak wielkie hortensje, że muszę jakoś modyfikować cięcie, ponieważ najstarsze mam beznadziejnie posadzone. ;:222 Już planuję wiosną Limelight przy chodniku zostawić tylko jeden pęd, zbyt wychyla się na przejście. Ma 260 cm wysokości i ponad 2 metry szerokości.
U mnie też opuchlaki zjadają rozchodniki. ;:145 Dopóki mam siłę, to co trzy lata wykopuję, wybijam larwy i sadzę ponownie. Niestety rząd przy hortensjach koło garażu już cztery lata nie ruszany, więc ledwo zipie, a dorosłe opuchlaki zjadają liście hortensj i kwiaty jeżówek. Przymierzam się do nicieni i chyba w sierpniu jeszcze zamówię, bo zjedzą mi wszystko. ;:223 Najbardziej mi szkoda rododendronów, mają bardzo powygryzane liście. ;:202
Jeżówki dzielę ostrożnie na początku września, żeby zdążyły ukorzenić się przed zimą. Dzielone wiosną, zwykle są w gorszej kondycji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Bardzo pięknie masz wyeksponowane swoje hortensje. ;:138 ;:138 ;:138
Niestety , opuchlaki też się rozpasały u mnie ostatnio.
Już raz w maju zastosowałam nicienie i mam też zamówione na początek września.
Musiałam przytargać coś w ostatnio kupowanych rododendronach, w pobliskiej szkółce.
Teraz ciągle znajduję opuchlaki w ogrodzie i nawet w domu i garażu.
Czy włażą mi przez kratki wentylacyjne, czy gdzieś na odzieży, nie wiem.
Ta bordowa dalia jest przepiękna.
Najpierw pomyślałam, że to może jest Black Touch ale chyba raczej Kenora Macop.
Pozdrawiam cieplutko , miłego tygodnia . ;:167 ;:3 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Taki porządeczek na rabatach to ja rozumiem :lol: . U mnie z chwastami nie daję rady :?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie hortensje w pełnej krasie ,zdobią ogród aż miło bo to wielce ozdobne elementy ogrodu! ;:138 ;:215 Rozchodniki też już kwitną , rozplenica się kłosi /u mnie jeszcze ani jednego kłoska ;:131 /Odpukać, nigdy u mnie nie było i nie ma opuchlaków...
Miłych wyjazdowych wrażeń Soniu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Soniu pięknie kwitną u Ciebie hortensje nie myślałam ,że ich tyle masz tak ładnie wkomponowane w rabaty z innymi bylinami pozdrawiam :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu Mało mnie tu...piszesz. Tak, mam taki sezon na niechcieja :( Może przejdzie.
Do ulubionych ogrodów zaglądam zawsze, gorzej z pisaniem :roll:
Pozdrawiam :uszy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, widzę hortensjowy zawrót głowy! :tan Cudne masz je wszystkie! ;:215 ;:138
W ogóle ogród wspaniale kwitnący, pełen barw i aromatów. ;:303 ;:303
Pięknie też kwitną dalie, szałwie i rozchodniki. ;:333 ;:63 Domyślam się ilości motyli na kwiatach budlei. :D
Wypoczywaj, niech Cię pogoda rozpieszcza, ;:3 ;:3 byś wróciła w pełni zadowolona z wyjazdu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”