Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
Re: Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.
Ja sieję stare mniej słodkie odmiany marchwi, szkodniki ich nie atakują i plon jest dużo większy.
Sprawdziła mi się w uprawie żółta Jaune du Doubs, a w tym roku testuję jeszcze białą Blanche a Collet Vert, fioletową Spanish Black i pomarańczowe De Guerande i Chantenay.
Pierwsze zasiane już wzeszły, zobaczę jak się sprawdzą i czy będą nam smakować.
Sprawdziła mi się w uprawie żółta Jaune du Doubs, a w tym roku testuję jeszcze białą Blanche a Collet Vert, fioletową Spanish Black i pomarańczowe De Guerande i Chantenay.
Pierwsze zasiane już wzeszły, zobaczę jak się sprawdzą i czy będą nam smakować.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Połyśnica jak zwietrzy marchew to raczej nie ma znaczenia, czy ziemia jest spulchniona, czy ubita. Osadzi jajka na roślinie i obok i tyle. Marchew trzeba spulchniać, nie może mieć klepiska w międzyrzędziach, bo będzie cierpieć. Połyśnicę trzeba odstraszać ( cebulą, piołunem, wrotyczem, gnojówkami), zakładać siatki, stosować RADYKALNY płodozmian... Chemia niestety jest baaardzo droga. I wiadomo jak to z chemią jest.
Przepraszam Telimenko, ale rzodkiewka w marchwi to same korzyści. Łatwiej pielić, jest śródplon. Od setek lat jest to polecane przez ogrodników korzystne sąsiedztwo.
Przepraszam Telimenko, ale rzodkiewka w marchwi to same korzyści. Łatwiej pielić, jest śródplon. Od setek lat jest to polecane przez ogrodników korzystne sąsiedztwo.
Ja spróbuję z okrywaniem marchwi cienką agrowłókniną począwszy od maja + podlewanie gnojówką z czosnku i cebuli.
A późniejszą marchew wysieję również jak wspomniano tak w połowie - pod koniec czerwca (zawsze siałam w maju).
A późniejszą marchew wysieję również jak wspomniano tak w połowie - pod koniec czerwca (zawsze siałam w maju).

Ależ nie masz za co przepraszać KarczowniczkuKarczownik pisze: Przepraszam Telimenko, ale rzodkiewka w marchwi to same korzyści.

Witam, mam przeterminowane jeden sezon nasionka Flakkese 2 Fivak. Nie mogłem dostać ich w tym roku. Jest sens wysiewać takie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiej, troszkę gęściej . A jak wzejdzie za gęsto to i tak czeka Cię przerywka.
Pozdrawiam! Gienia.
Tomaszeg Jeżeli Ci bardzo zależy na tych nasionach, to możesz zrobić próbę kiełkowania w domu. Do doniczki wsyp ok. 5 cm ziemi odpowiedniej do siania i pikowania. Ułóż w rządeczku odliczoną ilość nasion np. 50 szt. Lekko przysyp ziemią 2-3 mm. Postaw w temp ok. 20 st. utrzymuj wilgotność(możesz przykryć czymś przezroczystym). Po 2 tyg. powinny powschodzić. Jakby się ociągały możesz odczekać do 4 tyg. wówczas policz ile wzeszło i oceń żywotność nasion.
Telimenka, mam taką ziemię, że marchew albo wcześnie, albo wcale:) kupiłem jeszcze jakieś w razie czego, a z tymi na żywioł 

- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
18go marca posiałam marchewkę Amsterdam. Przykryta agrowłóknina białą, podlewana w najcieplejsze dni i do wczoraj nie widać nic a nic, a dymka posadzona jednocześnie w rzędzie (4 cebulki jako wyznaczniki rządków) pięknie wyglądają. O kapryśnej pietruszce nie wspomnę.... Myślicie czy jest szansa, że jeszcze wzejdzie?
Wczoraj wysiałam resztę paczki... zobaczymy czy wzejdą...
A polecacie jakąś marchewkę dobrą do siania teraz w maju? Nie do przechowywania, bo nie mam warunków, ale do bieżącej konsumpcji...
Wczoraj wysiałam resztę paczki... zobaczymy czy wzejdą...
A polecacie jakąś marchewkę dobrą do siania teraz w maju? Nie do przechowywania, bo nie mam warunków, ale do bieżącej konsumpcji...
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie Amsterdam i Pierwszy zbiór też nie wzeszły.
Pozdrawiam Paweł
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
piekara114, polecam Bolero F1. Zdąży pięknie urosnąć, nawet gry siana w czerwcu/ lipcu. Nadwyżki można przechowywać.
polecam również i potwierdzam. Bolero u mnie wzeszła elegancko a Amsterdam chusteczkowo.Karczownik pisze:piekara114, polecam Bolero F1. Zdąży pięknie urosnąć, nawet gry siana w czerwcu/ lipcu. Nadwyżki można przechowywać.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Moja Amsterdam dalej nie wzeszła. W jakim czasie powinna wzejść? Nasiona kupione w tym roku Legutko, z terminem ważności 12.2022. I nie wiem czy przekopać grządkę na coś innego czy jeszcze czekać??
Siałam 18 marca oraz 8 maja.
Siałam 18 marca oraz 8 maja.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też miałem nasiona marchwi od Legutko i nie powschodziły. Innej firmy wzeszły bez problemu.
Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi udało się odmianę Napoli wysiać tak wcześnie, chyba na początku marca, że już nie mogę wytrzymać i wyrywam do schrupania grubości ołówka. Za dwa tygodnie będzie z bułką tartą. Myślałem o zasileniu mineralnym, ale nie, bo jest taka słodka, że wolę mieć mniej, ale za to pychotkę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny