Moje kwiaty w hydroponice
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kwiaty w hydroponice
JolaToJa....keramzyt ktory jest we wkładzie sięga dna osłonki a zatem jest on cały czas zanurzony w wodzie.Przy oryginalnych wskaznikach optymalny poziom wody sięga mniej więcej do połowy wysokości (wkładu i doniczki).Minimalny poziom to ok 1/4 wysokości.Ja swoje roślinki ukorzeniam w wodzie i dopiero kiedy maja długie korzenie wsadzam do keramzytu wtedy mam pewność ze sięgają wody.Każda roslina ma inny system korzeniowy np. kalamondynka stoi juz dwa lata w hydro a dopiero teraz korzenie zaczynają wystawać poza wkład.Niedośpiał po 2 miesiącach korzenie miał już poza wkładem.Korzenie zawsze znajdują się w keramzycie niezależnie od poziomu wody.Jeżeli chodzi o nawóz to używam takiego jak do roślin w ziemi zgodnie z załaczonym przepisem.
LaCucarachita tak wygląda szczepka figusa po ok 2 miesiącach.lada moment pojawią się korzenie
A teraz krótka historia po raz trzeci kwitnącego storczyka który tym razem wypuścił aż trzy pędy.Niestety radość nie trwała długo bo kiedy na pierwszym pędzie zakwitły 3 kwiatki postanowił spaść na podłoge i złamać pozostałe dwa
ułamane pędy włożyłam do wody mając nadzieję że pąki sie rozwiną Płonna to raczej nadzieja ,chociaż jeden największy paczek troche sie powiększył.Więc może?????
LaCucarachita tak wygląda szczepka figusa po ok 2 miesiącach.lada moment pojawią się korzenie
A teraz krótka historia po raz trzeci kwitnącego storczyka który tym razem wypuścił aż trzy pędy.Niestety radość nie trwała długo bo kiedy na pierwszym pędzie zakwitły 3 kwiatki postanowił spaść na podłoge i złamać pozostałe dwa
ułamane pędy włożyłam do wody mając nadzieję że pąki sie rozwiną Płonna to raczej nadzieja ,chociaż jeden największy paczek troche sie powiększył.Więc może?????
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ojej przykro Mi,ale nie martw się...pechowy jakiś ten storczuś
Trzymam kciuki za rozwinięcie tych maleństw
Trzymam kciuki za rozwinięcie tych maleństw
Ja też raz złamałam pędzik u storczusia
Ale za jakieś 3tyg. wynagrodził mnie dwoma nowymi
Ale za jakieś 3tyg. wynagrodził mnie dwoma nowymi
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33
Ojej szkoda storczyka , byłby piękny -gdyby nie spadł
pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu
- Teresa600
Zeberka4....agapuszka_83_28......przebolałam tą stratę jednak Alunia podniosła mnie na duchu. Może i mnie się poszczęści.
Tereso oby i twój storczuś tak cię pocieszył jak mój
- Teresa600
Tym razem mala prezentacja wszystkich moich kwiatów w hydroponice
trzykrotka jest pierwszym kwiatem który 2miesiące temu przeniosłam z hydro do ziemi.
Miniaturka paprotki choruje po przesadzeniu z ziemi do hyddro. Duż paprotka zaczyna się zbierać po chorobie.Poobcinałam jej prawie wszystkie liście a na nowych liściach nie ma oznak usychania.Sundaville przeniosłam tydzien temu z korytarza do mieszkania .W lutym wypuściła długie pędy i zastanawiam się czy nie uschną
trzykrotka jest pierwszym kwiatem który 2miesiące temu przeniosłam z hydro do ziemi.
Miniaturka paprotki choruje po przesadzeniu z ziemi do hyddro. Duż paprotka zaczyna się zbierać po chorobie.Poobcinałam jej prawie wszystkie liście a na nowych liściach nie ma oznak usychania.Sundaville przeniosłam tydzien temu z korytarza do mieszkania .W lutym wypuściła długie pędy i zastanawiam się czy nie uschną
Fajnie,że paprotka dochodzi do siebie.
Niedośpianek wyładniał hojka też ładnie sobie radzi w hydro
Niedośpianek wyładniał hojka też ładnie sobie radzi w hydro
-
- 50p
- Od: 1 paź 2010, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresa600 Cudne kwiatki, Przepiękne Dzięki za zdjecie odnozki fikusa, moje wygladaja podobnie i tez juz zauwazylam na niektorych lodygach takie cos jak biale pecherzyki, jakkolwiek to sie nazywa hihihi Mam nadzieje ze tez niebawem beda korzenie to wstawie zdjecie pozdrowionka
Też sobie połamałam storczyka niedawno Ale za to całą resztę masz cudną
Mój storczyk też w końcu zakwitł, może nie jest taki dorodny jak od Teresy, jednak ma dwa pędy i kilka kwiatów.
Nie chciał kwitnąć od półtora roku , dwa razy zrzucił wszystkie pąki.