Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2019, o 07:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Dzień dobry, kilka dni temu dostałam ukorzenioną szczepkę monstery. Jest ona jeszcze młoda dlatego nie ma prawie wycięć w liściach. Posadziłam ją w ziemi torfowej z domieszką perlitu. Zauważyłam, że liście zaczynają się odbarwiać, jeden liść wygląda na powiędniętego a drugi dopiero zaczyna się przebarwiać. Przejrzałam korzenie ale nie widać gnicia, ma zarówno korzenie powietrzne jak i te w ziemi. Okno w pokoju jest skierowane w kierunku północno wschodnim i przez mniej niż godzinę rana ma słońce bezpośrednie a przez resztę dnia rozproszone. Wilgotność powietrza wacha się między 45-50%. Nie wiem o co chodzi. Myślałam, że może choruje przez przesadzenie ale chce się upewnić.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie
Jakiej wielkości ma korzenie w ziemi? Napisałaś, że małe w poprzednim wątku. Tzn? 1cm? 5 cm? Jeden korzeń? Kilka korzeni?
Moim zdaniem ma problem z pobieraniem wody.
Druga możliwość: czy widzisz gdzieś nowy stożek wzrostu? Albo czy widzisz, że puszcza nowy liść?
Moim zdaniem ma problem z pobieraniem wody.
Druga możliwość: czy widzisz gdzieś nowy stożek wzrostu? Albo czy widzisz, że puszcza nowy liść?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2019, o 07:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są 3 korzenia z ziemi, mają po ok 3cm. Dodatkowo do ziemi są wprowadzone korzenia powietrzne dla lepszej stabilizacji i lepszego ukorzenienia.
Nie ma nigdzie nowego stożku wzrostu ani nie puszcza nowych liści.
Nie cytujemy posta jeśli udzielamy odpowiedzi bezpośrednio./mod.
Nie ma nigdzie nowego stożku wzrostu ani nie puszcza nowych liści.
Nie cytujemy posta jeśli udzielamy odpowiedzi bezpośrednio./mod.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie korzenie są o wiele za małe, żeby roślinę włożyć do ziemi.
Wyciągnij, oczyść i z powrotem do ukorzeniania. Widzę, że to duża roślina, więc korzenie muszą mieć przynajmniej kilkanaście centymetrów i rozgałęziać się na mniejsze.
Zapraszamy do drugiej części wątku o monsterach Cz.2
Wyciągnij, oczyść i z powrotem do ukorzeniania. Widzę, że to duża roślina, więc korzenie muszą mieć przynajmniej kilkanaście centymetrów i rozgałęziać się na mniejsze.
Zapraszamy do drugiej części wątku o monsterach Cz.2