Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Martuś, nie biczuj się już tak bardzo, bo właściwie nam wszystkim się po trochę należy (może poza Grzegorzem ;:215 )

Super, że jesteś znowu ;:168

Byłam ciekawa co dzieje się w orchidarium, ale już obrazowo to opisałaś i nie będę Cię gnębić w tym trudnym czasie
żebyś tam sprzątała :wink:

Zacznę Marto od hybryd falenopsis - super ! Niech kto mówi co chce, ale one są niezawodne i równie niezmiennie urocze.
Ostatnie zdjęcie - zbioróweczka, to jak obrazek na ścianę. Gotowy do namalowania :)
Ja też mam kilka ulubionych hybryd i wciąż któreś kwitną.

Kichara Jarak Kiss, dzisiaj rozmawiałyśmy o niej z Mireczką - podobnie jak ty zachwycała się kolorami na żywo :)
Chyba czas ją sobie sprawić. A tzw.szczypiorki są b. wdzięczne, bo zajmują mało miejsca.

Dendrobium Oriental Smile Fantasy - zauważyłam, że zmienia kolor z czasem. Chyba, ze miałaś odmienne oświetlenie ?
Jovanka takie okazy nazywała "kwitnącymi patykami" :D

Ognista katleja kolorystycznie w moim stylu ;:333 Musisz być nieźle zakręcona jeśli nie zauważyłaś pąków.
Widzę też, że wreszcie doczekałaś się na klasyczną Philadelphię. Ona rośnie w korze ? Widać bogaty system korzeniowy.
Moja już kilka lat dochodzi do siebie po przejściach i wciąż jakaś karłowata jest.

Pokazuj Marto kolejne kwitnienia i nie licz na zbyt liczne komentarze.
Czasem przynajmniej ktoś z oglądających do Twoich kwiatów się uśmiechnie ;:215 ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto, dałaś po oczach ;:138 Jakie piękne kolory ;:3 Możesz podpisać Dendrobium- to Love Memory , pachnące :)
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu widzisz a mi po tylu latach dopiero teraz cymbidium wypuściło pęd i to właśnie to "gepardzie" - szczerze to już mam zamazane w pamięci jak ono wyglądało, ale pamiętam że mnie urzekło. Mam nadzieje, że pąków mi nie zrzuci. Aktualnie stoi w chłodzie i jest doświetlane - mam duże nadzieje ;:138

Asiu bardzo miło Cię "słyszeć".
Tak orchidarium zapuszczone, ale teraz moja praca zdalna ma dobiec końca wraz z powrotem klas 1-3 do szkół, więc sekator pójdzie w ruch i zrobię porządek. ;:333

Kichara Jarak Kiss skradła moje serce - i zaczełam rozglądać się za szczypiorkami. Tak jak mówiłaś - są cudownie kompaktowe ;:138

Dendrobium Oriental Smile Fantasy faktycznie mocno zmienia swoją barwę w czasie, czy dłużej stoi tam jest dla mnie piękniejsze czyli przypomina mi bardzo soczystą brzoskwinie, teraz kwiaty opadły i nawet jak opadły kolor mnie urzekał nadal - takie odejście w pełnej klasie ;:167

Ja jestem naprawdę zamotana - ostatnio znalazłam zaplątany pęd phal. schilleriany w podłożu - coś mnie tknęło, żeby tam zajrzeć ;:14 cudem go w całości wyciągałam ;:63
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reniu jeszcze raz dziękuje ;:63

Teraz parę fotek, bo jak tam pusty post to nie wypada...

Gastrochilus obliquus mój ulubieniec z orchidarium ;:136 kwitł między czasie inny Gastro, ale nie zdążyłam zrobić mu foty ;:145 nie żeby tak krótko kwitł ;:222

Obrazek

Maluszek Od Mireczki - Dendrobium Rainbow dance - kwitnie dwa razy w roku ;:167

Obrazek

Obrazek

a tu wcześniejsze kwitnienie jego z lata

Obrazek

a na koniec hybrydy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Martuś, akurat przed spaniem weszłam na Forum :D

I zostanie mi przed snem widok Twoich kwitnień - czyli kolorowe sny mam zapewnione ;:215

Akcja wyciągania pędu Schilleriany to jak operacja chirurgiczna prawie. Nie wiem jakim cudem pacjent przeżył ;:306
Ale dobrze,że się udało.. uff, pewnie się spociłaś :wink:

Dendrobium Rainbow dance - śliczne kwiaty ! Mam okazję je oglądać u siebie na żywo,
bo Dobra Wróżka Mireczka również mnie obdarowała i równie mała roślinka otwiera w pierwszym kwitnieniu
aż 6 kwiatów i równocześnie młody przyrost. Coś niesamowitego ;:224

Hybrydy Phal. i Gastrochilus... ;:226 Będę śnić....
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

Ależ niesamowita ten biały phalaenopsis ;:3 Ile on ma kwiatów ;:3 Kwitnienie wystawowe ;:215
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne kwitnienia.
Ale maluszek dendrobium podbija wszystko ;:138
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Rainbow dance i jego kwitnienie ekstra ;:138 Trzeba Ci przyzna,że masz rękę do storczyków ;:108
Pozdrawiam :wit i miłego weekendu życzę ;:3
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Marto nie przejmuj się tym bardzo i nie karć się za te nieobecności... To naprawdę nie ma sensu ;:168 Każdy od czasu do czasu tutaj znika i to jest normalne, zrozumiałe. Przecież każdy ma tam swoje życie i swoje inne sprawy... I to jeszcze nawet nie wspominając o tym co zeszłej wiosny dołożyło do pieca...

Nie ma niczego złego w znikaniu.

I tak, jak sama sobie poradziłaś lepiej od razu przechodzić do storczyków, a nie się tłumaczyć. Szkoda tracić czas na wyjaśnienia. Kim ja jestem żebyś Ty mi się tłumaczyła, że Cię nie było... Przestań bo to w ogóle jest nieistotne i tyle. Koniec kropka.

Jestem ciekawa co tam Ci nowego przybyło i też co ubyło... Na te 200 sztuk to oniemiałam ;:124 Jak Ty sobie z nimi wszystkimi radzisz? Sama przy mniejszej, o wiele mniejszej ilości mam czasem problemy. Podziwiam Cię za wytrwałość i to zaangażowanie. Przecież, o to wszystko trzeba dbać i myśleć.

Phal. Philadelphia bardzo ładnie Ci zakwitła :lol: Czy to jest wreszcie ta, którą chciałaś mieć? Bo jak dobrze pamiętam miałaś jakąś inną z której nie byłaś zadowolona.

Śmieszna historia z tą katleją ;:138 Też kiedyś miałam podobną sytuację... Jakby nigdy nic zobaczyłam, że coś się ukrywa za kawałkiem zasłonki w kuchni. Odsłoniłam i zobaczyłam, że to kwiatki o których nie miałam pojęcia. Bywa tak jak się nie przyuważy, albo jak się sprytnie ukryją.

Śliczne te dendrobium od Reni :) Kwitnie na wesoło. Dendrobium Oriental Smile Fantasy już raz widziałam i zachwycałam się u Kasi. Dla tych kwiatków i tego koloru warto je mieć. Ja jeszcze dziwnym trafem się za to nie wziełam. ale jak teraz patrzę to chyba trzeba będzie coś z tym fantem zrobić i to zmienić.

Bez liści to taka szprycha, że nie wiem :lol:

Rainbow dance tak fajnie wygląda i kwitnie :lol: ojj chciałabym...

Kichara Jarak Kiss już dzisiaj dokładnie sobie oglądałam u Mirki. Warto sobie sprawić, bo nie dość że mało miejsca zajmuje, to na dobitkę takie kolory i nawet zapachy jak mówisz.

Gastrochilus obliquus uroczy i do schrupania.

Hybrydki takie cudne i, co więcej moja ulubienica - Golden Beauty tam jest ;:3 I ta biała z tą chmurą kwiatów :tan To dopiero jest niesamowite kwitnienie!

Pęd Schilleriany mnie zaskoczył ;:130 Kolejna śmieszna historia... Czego on tam szukał na dole? Wyciągnięcie go bez naruszenia to musiał być wyczyn ;:7

Ostatnie zdjęcie grupowe najlepsze :lol: Gęstwina kolorów i kształtów
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Gastrochilus obliquus - śliczny.
Muszę sobie sprawić do swojego orchidarium jak już zrobię nowe.
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”