Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpek (Impatiens walleriana)
Czy ktoś wysiewał nasiona niecierpka z lidla?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2016, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie one idą do gruntu czy w donice? Ja bym je już wysadziła. Spokojnie mogą już być na zewnątrz. Nic im nie będzie.
Moje już siedzą w gruncie między hostami:
![Obrazek](http://images72.fotosik.pl/465/a9b51260dd649b14med.jpg)
![Obrazek](http://images72.fotosik.pl/465/a9b51260dd649b14med.jpg)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
Re: Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa.
Niecierpki lepiej się czują w cieniu lub półcieniu. Nie znoszą miejsc nasłonecznionych. Moje pomarańczowe jeszcze na parapecie ale już niedługo zostaną posadzone do gruntu.
Chłop z Mazur
Walleriana tak, ale nowogwinejskie w zeszłym sezonie mnie zaskoczyły na miejscu słonecznym.Posadziłam na cmentarzu obok siebie dwa zwykłe i obok dwa Sunpatens (odm. na miejsca bardziej słoneczne) z myślą, że jak tamte trafi, to te się rozrosną.Regularnie podlewane Sunpatiens oba zginęły już w końcu czerwca, a tamte rosły pomimo rekordowych upałów do połowy września.Wszystkie były w kolorze czerwonym. Sunpatiens czerwonym słońce brzydko przypalało kwiaty w jasnobrązowe plamy.
Miałam w ogrodzie inne dwa kolory Sunpatiens też na słońcu, jasnoróżowe i ciemnoróżowe, te wyglądały i rosły pięknie, ale w największe upały były cieniowane.Zrobiłam we wrześniu z nich sadzonki, właśnie zaczynają kwitnąć, te ciemnoróżowe bardzo ładnie się krzewią.
Zauważyłam że z nowogwinejskich odmiana o czerwonych/czerwonopomarańczowych kwiatach znosi słońce.Chyba również ciemnoróżowe.
Miałam w ogrodzie inne dwa kolory Sunpatiens też na słońcu, jasnoróżowe i ciemnoróżowe, te wyglądały i rosły pięknie, ale w największe upały były cieniowane.Zrobiłam we wrześniu z nich sadzonki, właśnie zaczynają kwitnąć, te ciemnoróżowe bardzo ładnie się krzewią.
Zauważyłam że z nowogwinejskich odmiana o czerwonych/czerwonopomarańczowych kwiatach znosi słońce.Chyba również ciemnoróżowe.
-
- 10p - Początkujący
asta6265 pisze:Gdzie one idą do gruntu czy w donice? Ja bym je już wysadziła. Spokojnie mogą już być na zewnątrz. Nic im nie będzie.
kilka do donic kilka do gruntu to kiepsko bo w ogrodzie mam tylko słonce chyba ze pod ogrodzeniem jest wysoki murek slonce tak bardzo nie promieniuje co sadzisz? teraz je wystawiam w doniczkach na pole czyli zostawiac je juz an noc?
Proszę o poprawną pisownię!/Iwona
Zostaw na noc.Pod murem powinno być dobrze, ale potrafi być sucho, trzeba będzie bardziej kontrolować wilgotność.Jak miejsce niepewne, to możesz posadzić do doniczek szkółkarskich z dużymi otworami do lekkiej torfowej ziemi i i postawić pod tym murem.Jeśli nie będą więdły od słońca, to wkopać częściowo w grunt razem z doniczkami. Jeśli zobaczysz na początku, że im nie pasuje można przenieść w inne miejsce, a jak posadzisz bezpośrednio do gruntu, to trudno będzie je przesadzić by nie ucierpiały.
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
asta6265, w jakich odległościach posadziłaś Niecierpki ?asta6265 pisze:Gdzie one idą do gruntu czy w donice? Ja bym je już wysadziła. Spokojnie mogą już być na zewnątrz. Nic im nie będzie.
Moje jeszcze na parapecie:
![Obrazek](http://pl.fotoalbum.eu/images1/201405/251748/849481/00000023.jpg)
Chłop z Mazur
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Swoje sadziłam między hostami także odległości są spore. Ale jeśli chcesz stworzyć jedną barwną plamę na rabacie to co jakieś 20cm. W korytku co 15 cm.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 10p - Początkujący
Witam mam pytanie. Będę wsadzać niecierpki do donic balkonowych. Jakiej ziemi użyć może być gruntowa czy taka raczej ze sklepu w worku?
Gruntowa do donic w żadnym wypadku, nawet jako domieszka.Tak zrobiła moja teściowa i kwiaty skarłowaciały, aż w końcu zaczęły gnić.Musi być workowana, luźna i torfiasta, sprawdza się taka do pelargonii.
-
- 10p - Początkujący
Re: Niecierpki z nasion
amarylis384 pisze:AnkaGratuluję startu i oczywiście życzę 100%wych wschodów. U mnie ładnie przezimował niecierpek o pełnych kwiatach
i będę sadzić odnóżki,
ale jeszcze trochę wcześnie.
http://images78.fotosik.pl/297/e9bba704c00eab0e.jpg
Czy to nie jest roślina jednoroczna ? W tym roku też kupiłam o pełnych kwiatach
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Przez nieszczęsne przymrozki pod koniec kwietnia zostały mi ze dwie czy trzy sztuki... Ale zaczynają kwitnąć. Dobre i to.
![Obrazek](https://c6.staticflickr.com/9/8647/28488423965_52a61e6cea_o.jpg)
Pozdrawiam!
LOKI
![Obrazek](https://c6.staticflickr.com/9/8647/28488423965_52a61e6cea_o.jpg)
Pozdrawiam!
LOKI
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak,oczywiście tak. Niecierpek jest rośliną jednoroczną aczkolwiekAgnessj pisze: Czy to nie jest roślina jednoroczna ? W tym roku też kupiłam o pełnych kwiatachsą cudowne.
niektórzy podejmują próbę przechowania ich przez zimę lub też ukorzeniają jego pędy,
uprawiają przez zimę w mieszkaniu i wiosną są w posiadaniu dość dużej rośliny
Zapraszamy do następnej części wątku - tutaj