Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

Rozumiem ból serca na myśl o wycince starych świerków, które były od zawsze. Zdecydowaliśmy się na wycinkę tej wiosny ( u nas była linia energetyczna i parę innych przesłanek) i wiesz... Odetchnęłam. Koło domu zrobiło się taka przestrzeń... Wszyscy w domu doszliśmy do wniosku, że... były przytłaczające.
Głowa do góry!
Żurawki w Twoim ujęciu mnie zauroczyły. Wiosną ruszam na zakupy!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko ;:167 gratuluje takie ślicznej kolekcji żurawek :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jak dobrze mieć żurawki, przynajmniej o tej porze rozczulają nasze serca :) Wspaniała kolekcja ago, ile sztuk posiadasz?
Szkoda świerków, ale jak piszesz niekiedy niestety nie można traktować pewnych rzeczy z sentymentem, ech ten rozsądek ;)
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź,słyszałam o hortensji dębolistnej ale nie wiedzałam że ona jest taka śliczna :lol: zdradź mi proszę jakie warunki glebowe ona potrzebuje. Żurawki przepiękne ,zwłaszcza teraz cieszą oczy,kiedy moje takie będą?Odnośnie świerków ,wiem jaki to ból ścinać coś co rosło od lat ,a nie można je skrócić np o 1/2 ,czy dół mają łysy? U mnie z powodu suszy dużo świerków choruje ,i też będę w końcu musiała je wyciąć :( ;:180 Hanka
Pozdrawiam - Hanka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko dzięki wielkie za wiadomości, a czy orientujesz jak cenowo kształtuje się ścięcie drzewa przez firmę lub straż :?:
Widzę, że u was była niezła jazda z wycinaniem drzew....aż 6....ja mam tylko 2, ale są ogromne, mają około 70 lat. Wasze 50cio letnie też musiały być kolosami :roll:

Ulu znam historię twoich świerków, faktycznie trzeba się na coś zdecydować, uważam, ze jeśli są zagrożeniem, to żadna miłość ani sentymenty nie przemawiają za ich pozostawieniem.....kłopoty jakie przyjdą w razie nieszczęścia są zbyt duże...

Irenko żurawka na 1 fotce to GIERGIA PEACH , wcześniej rosła u mnie w półcieniu i miała taki czerwono-kremowy odcień, przeniosłam ją na skalniak na ostre słońce, zrobiła się przepięknie, intensywnie czerwona :D

Izuś tak mi ciężko z tymi świerkami, nie wyobrażam sobie jak to będzie....ja je kocham po prostu ;:223 Przestronniej zrobi się na pewno, to nie ma najmniejszej wątpliwości, więcej będzie słoneczka dla kwiatków....ale mimo wszystko tak bardzo żal.....

Halinko dziękuję ;:196

Alu nie mam pojęcia ile mam żurawek, musiałabym policzyć.....ale pewnie około 70-80.....z tym że wiele odmian się powtarza , bo takich ulubionych chcę mieć kilka w różnych punktach ogrodu :D

Haniu hortensja dębolistna lubi ziemię kwaśną, podobnie jak ogródówki i półcień . Na zimę należy ją otulać ponieważ jest delikatna, rzadko kwitnie, bo pąki kwiatowe wytwarza przed zimą i one bardzo często przemarzają. U mnie nie kwitła, ale mnie to nie martwi, bo sadzę ją dla wspaniałych liści.
Co do świerków....nie chcę ich obcinać od góry....musiałoby to być naprawdę dużo metrów, bo one są ogromne i niesamowicie rozłożyste, myślę, ze brzydko by wyglądały....jak takie wielkie przysadziste grzyby :roll: :lol:
Twoje żurawki już w przyszłym roku będą cieszyły pięknymi dorodnymi kępami, one bardzo szybko rosną :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś , nie mam pojęcia jakie są koszty . Myśmy sami cięli , synowie ze słupołazami wchodzili na drzewa , obcinali boczne gałęzie , a potem ucinali spalinową piłą wierzchołek . Następnie wiązali grubą linę poniżej , a dołem podcinali z tej przeciwnej strony , w którą nie będą ciągnąć . W trzech , sami zwalili te drzewa . Ja czytałam ogłoszenie - ' ścinka drzew , za drzewo ' . Czyli czysty interes mają , gdy mogą sobie takie drzewo zabrać , a jeszcze jak jest to drzewo nadające się na foszty , to ;:224 .
Zakład energetyczny też ma wysięgniki z koszem , więc u nas obcinał gałęzie nad trakcjami elektrycznymi .
Popytaj , podzwoń , kliknij w necie , a będziesz miała obraz , co i jak ;:108 .
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś Twoje świerki :cry: mamie się wcale nie dziwię ;:108 a i ogród zmieni nieco charakter :roll:
Kiedyś Alebcia wycinała, pamiętasz? Teraz jest zadowolona jest bardzo, a jakie rabaty na miejscu starych drzew ;:224
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

i u mnie ten problem istnieje, od zachodniej strony domu przycięliśmy wierzchołki świerków znacznie, stanowiły zagrożenie dla domu podczas halnego który u nas wieje często ... pozostał jeden olbrzymi świerk od północy blisko domu i rząd świerków i sosen od wschodu, mają ponad 20 lat, nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla domu ale przy każdym halnym drżę czy coś się stanie ...

Obrazek
Rysiek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dlatego ja staram się już nie sadzić wysokich drzew czy iglaków .

Choć mam jodłę kalifornijską ,którą po jakimś czasie też będę przycinać , na pewno straci na urodzie ale bezpieczeństwo najważniejsze .

Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko dzięki za informacje. Ja już rozglądam się na necie, pomału zasięgam informacji, na razie jeszcze nie mam zgody, będzie to dopiero po nowym roku, ale już chciałabym wiedzieć z jakimi kosztami mogę się liczyć. Tak, ze na razie poszukuję firmy która mogłaby to zrobić i za ile.
A ty masz niesamowicie zdolnych o odważnych mężczyzn, podołali takiemu trudnemu wyzwaniu....tylko pogratulować ;:138

Joluniu no żal nam strasznie tych świerków, ale ,, lepiej zapobiegać niż leczyć,, trzeba zadziałać póki nic się nie stało.
A że ogród zmieni charakter.....nawet sobie nie mogę tego wyobrazić.....nawet nie chcę sobie tego wyobrazić.....to już nie będzie ten sam ogród.....ryczeć mi sie chce ;:223
Nie kojarzę , że Alebcia wycinała....ale pocieszyłaś mnie, ze jest zadowolona ;:196

Jagódko dzięki za informacje. Ja już rozglądam się na necie, pomału zasięgam informacji, na razie jeszcze nie mam zgody, będzie to dopiero po nowym roku, ale już chciałabym wiedzieć z jakimi kosztami mogę się liczyć. Tak, ze na razie poszukuję firmy która mogłaby to zrobić i za ile.
A ty masz niesamowicie zdolnych o odważnych mężczyzn, podołali takiemu trudnemu wyzwaniu....tylko pogratulować ;:138

Joluniu no żal nam strasznie tych świerków, ale ,, lepiej zapobiegać niż leczyć,, trzeba zadziałać póki nic się nie stało.
A że ogród zmieni charakter.....nawet sobie nie mogę tego wyobrazić.....nawet nie chcę sobie tego wyobrazić.....to już nie będzie ten sam ogród.....ryczeć mi sie chce ;:223
Nie kojarzę , że Alebcia wycinała....ale pocieszyłaś mnie, ze jest zadowolona ;:196

ZAPRASZAM wszystkich do kolejnej części mojego wątku - WSPOMNIENIA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”