Rzecz w tym, że nie mogę, za chudy jestem w uszach. Tożsamość rodzajów mogę potwierdzić, bo to dość proste, ale z gatunkami... o kolego, tu trzeba kogoś lepszego, bo akurat Gymnocalycia i Mammillarie to bodaj najbardziej zróżnicowane gatunkowo rodzaje. Ale z pewnością ktoś taki się tu trafi, jak nie, to się dopominaj o identyfikację. A jeśli mimo to nie uda Ci się, to najważniejsze już wiesz - jakie to rodzaje (i trzeba tylko po cichu liczyć, że nie są to gatunki, które mają inne wymagania, niż typowi przedstawiciele). Powodzenia.
Raczej tak. Prawdopodobnie to jest Acanthocalycium. A tak przy okazji: czy nie możesz kolekcji powiększać o rośliny opisane? To, co w handlu jest nieopisane to najczęściej kundelki.
Dzięki Tomku. Posiadam opisane, mam także z numerami polowymi ale te ze "zbieractwa" też mi się podobają. Patrze, oglądam w jakim są stanie ale kupuje tylko male w doniczkach 5,5 cm. Ten na zdjęciu to aktualnie zrobione po zimowaniu w doniczce 7,6 cm. Niedługo muszę zrobić swój watek to pokażę trochę moich kaktusów i nieco odmienny sposób ich zimowania