Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

No pięknie, zazdroszczę, u mnie carosello wiąże owoce fajnie, niedługo konsumpcja pierwsza. Ma być jeszcze owłosiony do konsumpcji :D.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Amanita pisze:Piękne! ;:215

Ja mam w gruncie kilka odmian, na razie jak i u cukinii - widzę same męskie kwiaty - owoców jeszcze zero zawiązanych. Ale sporo męskich kwiatów jest, więc jest nadzieja, że zaraz jakaś kobitka wyskoczy :heja
To dokładnie tak jak u mnie. Sami faceci. Pojawiły się jakieś 3 tygodnie temu 2 żeńskie kwiaty, ale się nie zapyliły :( Za to arbuzów mam już 8 sztuk, w tym jeden janosik prawie wielkości piłki do tenisa.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

No z tym zapylaniem różnie bywa. Na tym krzaku ze zdjęcia jest już 5 lub 6 owoców ( reszta mała) . Na innych dopiero zawiązały się małe meloniki. Ale w sumie to dobrze- owocowanie rozłoży się w czasie. Jak widać na trzecim zdjeciu będzie inna odmiana,bo melonik jest żebrowany :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też jeszcze generalnie nie mam zawiązanych owoców :(
anqaw
200p
200p

Post »

U mnie może wyjść tak, że carosello zajmuje większość tunelu, będę sprawdzać co mam jak dorośnie, poza moimi 6 krzakami carosello.
beata_m
500p
500p

Post »

Wreszcie dziś rano zauważyłam żeński kwiatek na melonie. Niestety wyjeżdżam i nie będę miała jak go zapylić. U mnie pszczoły do tej pory nie interesowały się zbytnio kwiatami melonów i arbuzów. Nad wszystkim co kwitnie latają - cukinia,patisony nawet pomidory, że o roślinach ozdobnych nie wspmnę, a melony omijały szerokim łukiem. Owoce arbuzów, które mi się zawiązały to z własnego zapylenia. Chociaż ostatnio zauważyłam jeden owoc arbuza, którego raczej nie zapylałam, więc może się w końcu do nich przekonały.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
anqaw
200p
200p

Post »

U mnie się interesują, na tyle, że jak oglądałam jak carosello rośnie zostałam użądlona przez coś szarego podobnego do pszczoły, żądła brak ale bolało. Ostatnie 2 użądlenia powodowały wizyty u lekarza i zastrzyków.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Piekne macie melony az mnie skreca bo u mnie chyba kolejny rok stracony traba melonowa jestem i juz dlatego tym mocniejsze brawo dla Was!
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu- mnie też do tej pory kiepsko wychodziło. W ubiegłym roku dochowałam sie w gruncie jednej sztuki wielkości większej cytryny :wink: Chyba trzeba trafić w dobrą odmianę. U mnie w tym roku zapowiada się melonowe eldorado :heja Już jest zawiązane ze 30 owoców ;:138
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Bardzo sie ciesze ze komus wychodzi eldorado .na razie nie trace nadzieji,ze i w swym zyciu tego doswiadcze:-), codziennie sprawdzam pedy ? nuz.....:-), Elu bédé Ci sekundowala.
beata_m
500p
500p

Post »

Elu, a jakie masz odmiany? Na zdjęciach wyglądają cudnie. Ja mam tylko to co udało mi się kupić w okolicznych sklepach czyli Junior, Emir i Bosman (kupiony przez pomyłkę, bo w pośpiechu nie doczytałam, że on do szklarni a takowej jeszcze się nie dorobiłam).
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko- nasiona mam z akcji od Marginetki :)oznaczone jako mix odmian. Napatrzyłam się na jej zdjęcia w ubiegłym sezonie i też chciałam takie mieć :D Mam chyba 8 albo 9 krzaków,5 w gruncie,reszta pod folią. Teraz,jak się ochłodziło,wreszcie zaczęły wiązać w tunelu. Na jednej roślinie naliczyłam 12 zawiązków ,największy wielkości limonki. Na razie ich nie przerzedzam- dostaną więcej papu :wink:
anqaw
200p
200p

Post »

Ja mam tylko pod osłonami melony, lata u nas są zbyt kapryśne.
Lipiec a grube skarpetki czasem trzeba zakładać...
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anqaw a wiesz, że gro upraw arbuzów w kraju jest prowadzonych na Lubelszczyźnie? Jestem tam koło połowy sierpnia a pękate crimsony są widoczne z odległości kilkuset metrów. Niby zimno, niby piachy a u siostry arbuzy rosną jak na drożdżach, siane do gruntu. Nikt się z nimi nie patyczkuje. Z melonami jest podobnie.
Pozdrawiam Jola
anqaw
200p
200p

Post »

Nie mam pojęcia na ten temat, kiedyś w gruncie miałam melony i były słodziutkie.
Teraz polegam na osłonach, postawiłam na foliaki.
Ciekawe bardzo, spróbuję może na przyszły rok coś na czarnej tkaninie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”