Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
No pięknie, zazdroszczę, u mnie carosello wiąże owoce fajnie, niedługo konsumpcja pierwsza. Ma być jeszcze owłosiony do konsumpcji
.

-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To dokładnie tak jak u mnie. Sami faceci. Pojawiły się jakieś 3 tygodnie temu 2 żeńskie kwiaty, ale się nie zapyliłyAmanita pisze:Piękne!![]()
Ja mam w gruncie kilka odmian, na razie jak i u cukinii - widzę same męskie kwiaty - owoców jeszcze zero zawiązanych. Ale sporo męskich kwiatów jest, więc jest nadzieja, że zaraz jakaś kobitka wyskoczy

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No z tym zapylaniem różnie bywa. Na tym krzaku ze zdjęcia jest już 5 lub 6 owoców ( reszta mała) . Na innych dopiero zawiązały się małe meloniki. Ale w sumie to dobrze- owocowanie rozłoży się w czasie. Jak widać na trzecim zdjeciu będzie inna odmiana,bo melonik jest żebrowany 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też jeszcze generalnie nie mam zawiązanych owoców 

U mnie może wyjść tak, że carosello zajmuje większość tunelu, będę sprawdzać co mam jak dorośnie, poza moimi 6 krzakami carosello.
-
- 500p
Wreszcie dziś rano zauważyłam żeński kwiatek na melonie. Niestety wyjeżdżam i nie będę miała jak go zapylić. U mnie pszczoły do tej pory nie interesowały się zbytnio kwiatami melonów i arbuzów. Nad wszystkim co kwitnie latają - cukinia,patisony nawet pomidory, że o roślinach ozdobnych nie wspmnę, a melony omijały szerokim łukiem. Owoce arbuzów, które mi się zawiązały to z własnego zapylenia. Chociaż ostatnio zauważyłam jeden owoc arbuza, którego raczej nie zapylałam, więc może się w końcu do nich przekonały.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
U mnie się interesują, na tyle, że jak oglądałam jak carosello rośnie zostałam użądlona przez coś szarego podobnego do pszczoły, żądła brak ale bolało. Ostatnie 2 użądlenia powodowały wizyty u lekarza i zastrzyków.
Piekne macie melony az mnie skreca bo u mnie chyba kolejny rok stracony traba melonowa jestem i juz dlatego tym mocniejsze brawo dla Was!
- krynka
Danusiu- mnie też do tej pory kiepsko wychodziło. W ubiegłym roku dochowałam sie w gruncie jednej sztuki wielkości większej cytryny
Chyba trzeba trafić w dobrą odmianę. U mnie w tym roku zapowiada się melonowe eldorado
Już jest zawiązane ze 30 owoców 

Bardzo sie ciesze ze komus wychodzi eldorado .na razie nie trace nadzieji,ze i w swym zyciu tego doswiadcze:-), codziennie sprawdzam pedy ? nuz.....
, Elu bédé Ci sekundowala.

-
- 500p
Elu, a jakie masz odmiany? Na zdjęciach wyglądają cudnie. Ja mam tylko to co udało mi się kupić w okolicznych sklepach czyli Junior, Emir i Bosman (kupiony przez pomyłkę, bo w pośpiechu nie doczytałam, że on do szklarni a takowej jeszcze się nie dorobiłam).
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- krynka
Beatko- nasiona mam z akcji od Marginetki :)oznaczone jako mix odmian. Napatrzyłam się na jej zdjęcia w ubiegłym sezonie i też chciałam takie mieć
Mam chyba 8 albo 9 krzaków,5 w gruncie,reszta pod folią. Teraz,jak się ochłodziło,wreszcie zaczęły wiązać w tunelu. Na jednej roślinie naliczyłam 12 zawiązków ,największy wielkości limonki. Na razie ich nie przerzedzam- dostaną więcej papu 

Ja mam tylko pod osłonami melony, lata u nas są zbyt kapryśne.
Lipiec a grube skarpetki czasem trzeba zakładać...
Lipiec a grube skarpetki czasem trzeba zakładać...
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
anqaw a wiesz, że gro upraw arbuzów w kraju jest prowadzonych na Lubelszczyźnie? Jestem tam koło połowy sierpnia a pękate crimsony są widoczne z odległości kilkuset metrów. Niby zimno, niby piachy a u siostry arbuzy rosną jak na drożdżach, siane do gruntu. Nikt się z nimi nie patyczkuje. Z melonami jest podobnie.
Pozdrawiam Jola
Nie mam pojęcia na ten temat, kiedyś w gruncie miałam melony i były słodziutkie.
Teraz polegam na osłonach, postawiłam na foliaki.
Ciekawe bardzo, spróbuję może na przyszły rok coś na czarnej tkaninie.
Teraz polegam na osłonach, postawiłam na foliaki.
Ciekawe bardzo, spróbuję może na przyszły rok coś na czarnej tkaninie.