Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Alunia...mam małe pytanko dotyczące złamanych pędów stroczyka....należy je uciąć czy zostawić? Jak Ty postąpiłaś?
Zeberka4...kciuków juz nie musisz trzymać ponieważ ułamane pędy niestety uschły :(
Miro78...Twój niedośpiałek ma czułą opiekę :D więć musi si odwdzięczyć.Hoja niestety w czasie przesadzania do większej doniczki straciła końcówkę pęda.Ciekawa jestem czy jej to nie zaszkodzi.To moja pierwsza hojka więc nie mam doświadczenia.
ARHIZ...dziekuje za wizytę i mile słowa.
Mroofka....miło że wpadłaś i podzieliłaś sie ta smuna wiadomością.Czyzby jaies fatum storczykowe nas dopadlo?
Piotrjes nie można mówić że jakis storczyk jest mniej dorodny.Każdy jest inny i na swój sposób zachwycający.Twoj jest tak prościutki jak żołnierz na warcie :) Mojego nie mogę utrzymac w takiej pozycji bo kłania sie pod ciężarem kwiatów.Za kilka dni będzie w pełnym rozkwicie wtedy zrobię mu mała sesję.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Tereso, jak mój storczyk przekwitł, to zostawiłem łodygę (zresztą na ogół zostawiam...) - zrobiła się żółta i martwa. Tak więc wydaje mi się, że to bez znaczenia. Poza tym obcinanie przekwitniętych kwiatów pobudza do kwitnienia, więc może i samą łodygę też warto?
piotrjes
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 02:22

Post »

Pęd storczyka można obciąć po przekwitnięciu nad 3 oczkiem i wtedy może ponownie zakwitnąć.
Jeżeli kwitł on już drugi raz, to najlepiej obciąć go całkowicie.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda...; /
piotrjes
50p
50p

Post »

Kolejne zdjęcia moich roślinek.

Obrazek
Drugie kwitnące czerwone hipeastrum, oraz szeflera, paprotka i dracena. Wszystkie w hydroponice.

Obrazek
Białe hipeastrum w pełnym rozkwicie.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Rośliny świetnie ci rosną ;:167
A co do storczyka to ja nic nie ucinałam. Czekałam cierpliwie na rozwój sytuacji. I się dosyć szybko doczekałam :tan
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

piotrjes kwiatki przesliczne, szczegolnie szeflera i dracena, o której zawsze marzyłam ale mam już pokój przepełniony hihihi ;P pozdowionka
LaCucarachita
50p
50p

Post »

christinkrysia A jak Ci rośnie zamie w hydro? Jestem ciekawa czy sie udalo bo sama będę chciala w przyszlosci przesadzac do hydro i chcialabym wiedziec czy warto hihi :P pozdrowionka
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Zobaczcie co się stało z moja szeflera. Na jednym z liści pojawiło się takie coś. Trochę mnie to nie pokoi :( Jakby ktoś znał przyczynę to proszę o radę :) pozdrowionka

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

http://www.hydroponika.pl/system/pielegnacja_i_choroby/
Krysiu zerknij na powyzszy link ,moze tam znajdziesz odpowiedz na pytanie o chorobie szeflery.
Alunia,Piotrjes.ARHIZ...dziękuję za rady odnośnie storczyka.
Piotrjes...Twoje kwiatuchy sa powalające ;:63
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
piotrjes
50p
50p

Post »

LaCucarachita - Moje szeflery i nie tylko, co roku też coś atakuje, wtedy gdy są otwierane okna. W tym roku też już się pojawiły pierwsze oznaki, na razie na szeflerze miniaturowej rosnącej w ziemi i też nie mogę się tego pozbyć. Objawy jednak są inne niż na Twojej.
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Dzięki piotrjes i Tesesa600 za odpowiedz. (P.S. Jestem Karolina hihihi :D Ale Krysia też fajne imię :)) A jeśli chodzi o ta moja szeflere to nie uwierzycie ale chyba to była oznaka przerośniecią bryły korzeniowej. Gdzieć na forum znalazłam takie same oznaki u innych kwiatów. I rzeczywiście korzeni bylo multum :shock: Ja nie rozumiem czemu u mnie tak szybko one rosną skoro w hydro wlasnie niby jest odwrotnie. Jak tak dalej będzie to doniczek mi nie starczy heheeh :wink: Ale tak właściwie muszę poczekać na efekty i sprawdzić czy rzeczywiście to była ta przyczyna :)
Takie pytanko do Ciebie Teresa600 Czy mogę kwiatki posadzić w hydro ale bez doniczki wewnetrznej? np. w takim szklanym wazonie? Czy moze to przeszkodzić w wentylacji powietrza i przyczynić się do powstania wilgoci? Jak myślisz?

Pozdrowionka :wit
piotrjes
50p
50p

Post »

Może ja coś podpowiem...
W samym szklanym wazonie raczej bym roślin nie trzymał, ze względu na rozmnażanie się glonów w obrębie korzeni przy dostępie światła. Jednak tymczasowo ze względu na brak wkładów ze wskaźnikiem do hydroponiki, niektóre rośliny trzymam w przezroczystych osłonkach wypełnionych keramzytem (dla kontroli poziomu pożywki) włożonych do osłonek ceramicznych.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”