Kolekcja Arlety cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcja Arlety

Post »

Wszystkim odwiedzającym mój wątek życzę dużo szczęścia w nadchodzącym Nowym Roku spełnienia marzeń tych storczykowych i nie tylko :D a razem ze mną tego wszystkiego życzy kominiarz z czterolistną koniczynką więc szczęście musi dopisać ;:108 :uszy
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Arlet- ladna i gęsta ta masdevallia :) Jak się zaaklimatyzuje, na pewno puści listeczki.

Dendrobiu również ładne. A katlejka niech nadal zdrowo rośnie ;:108

Wszystkiego najlepszego w ten sylwestrowy wieczór, życzę :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Arleto!
Z przyjemnością oglądnęłam Twój wątek i zachwyciłam się phal. MM ;:63 Żałuję,że nie kupiłaś tych sabotków z przeceny - jednego bym a pewno od Ciebie podprowadziła ;:224

A teraz chciałabym Cię spytać o sprawę z przeszłości. Czy do zwalczania wełnowców używałaś jakiejś chemii czy tylko przemywałaś i spryskiwałaś roślinkę wodą+denaturat+płyn do naczyń? I jak długo miłaś kwiatuszka w kwarantannie? Przepraszam,że wracam do tego niemiłego okresu ale Twoje spostrzeżenia bardzo by mi się przydały. Dzisiaj właśnie tylko (na razie :evil: ) jednego przydybałam i poszedł na szafot a roślinki przemyłam i spryskałam tą domową miksturą. Są odseperowane ale pewne usciślenia z Twojego doświadczenia ułatwiłyby mi walkę. Na wszelki wypadek zakupię chemię i jeśli do wiosny to nie pomoże będę walczyć opryskami (na zewnątrz).
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za każdą informację.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..nareszcie odnalazłem Twój wątek...wszystkiego NAJ...w Nowym Roku....
u mnie niestety falki i dendrobia straciły wszystkie pączki..natomiast następny sabotek ma trzy pączki kwiatowe naraz...jak będą bliżej kwitnienia to znów zrobię fotoraport dzień po dniu...
trzeci.. ten z pstrokatymi listkami jak na razie nie puszcza kwiatka..
pozdrawiam J.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko ;:196

Małgosiu witam Cię serdecznie w moim skromnym wątku :D Co do sabotków to tak jak juz pisałam mam mało miejsca na parapetach i dwa sabotki w swojej małej kolekcji i nie bardzo mam ochotę na niespodzianki na które jeszcze będzie trzeba czekać :roll: więc jak już coś kupię to muszę wiedzieć jak będzie kwitł :wink:
Wracając do wełnowców to za pierwszym razem nie pomyślałam, aby wejść na jakieś forum i poprosić o pomoc fachowców praktyków tylko sama walczyłam chemią a było to Provado Plus AE firmy Bayer i niestety nie dało to rezultatu :( ale nie pamiętam już czy powtarzałam kurację na wszystkich sztukach kilka razy czy nie, więc tylko mogę teraz napisać że to raczej przez moją niewiedzę nie powiodła się moja pierwsza z nimi bitwa ;:14
Teraz jak już troszkę poprzebywałam na forum i poczytałam uwagi koleżanek bardziej doświadczonych mogę powiedzieć, że udało mi się je zwalczyć. Użyłam tak jak wyczytałam czyli drink woda+ alkohol+płyn do naczyń przemyłam roślinkę tym roztworem jeden wacik na jedno pociągnięcie listka plus opryskałam ww środkiem i odseparowałam roślinkę. Po tygodniu powtórzyłam oprysk i obserwowałam uważnie po trzech chyba miesiącach nic nie widzę na nim. Miałam też przypadek na kaktusie i chyba też walka wygrana :wink: więc u mnie ten domowy sposób raczej dał efekt ;:108

Józefie witam Cię cieplutko ;:196 dziękuję za życzenia a Twój sabotek jest cudny ;:138
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arletko życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrówka i obfitych kwitnień. widzę , że odwiedziłaś kauflanda.
Merghen pisze:Witaj Arleto!
A teraz chciałabym Cię spytać o sprawę z przeszłości. Czy do zwalczania wełnowców używałaś jakiejś chemii czy tylko przemywałaś i spryskiwałaś roślinkę wodą+denaturat+płyn do naczyń? I jak długo miłaś kwiatuszka w kwarantannie? Przepraszam,że wracam do tego niemiłego okresu ale Twoje spostrzeżenia bardzo by mi się przydały. Dzisiaj właśnie tylko (na razie :evil: ) jednego przydybałam i poszedł na szafot a roślinki przemyłam i spryskałam tą domową miksturą. Są odseperowane ale pewne usciślenia z Twojego doświadczenia ułatwiłyby mi walkę. Na wszelki wypadek zakupię chemię i jeśli do wiosny to nie pomoże będę walczyć opryskami (na zewnątrz).
U mnie Provado Plus AE firmy Bayer spisał się rewelacyjnie na wełnowce, tabletki nie działały tylko spray, jeszcze wtedy nie byłam na forum, kupiłam w sklepie. Na początku nie miałam pojęcia co to wełnowce, powiem Wam , że miałam wszystkie kwiaty oblepione tymi robalami, myślałam, że to mszyce ;:223 ;:223 , spryskałam wszystkie kwiatki jeden raz , było to półtorej roku temu i nie mam ich do tej pory.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani dziękuję bardzo za to że odwiedzaliście mój wątek, bo to dzięki Wam dotrwał do tych 90 stron :D i chyba czas na nową część która znajduje się
tu
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”