Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Totalnie bez wyjątku wszystkie chlip chlip na niektórych krzakach jeszcze dojrzewają owoce ale na niektórych owocuje już też gniją .
Na tarasie w wiadrach po deszczach zz ale bardziej te późniejsze krzaki mniej opryskiwane ale nie myslalam, że w szklarni regularnie opryskiwane podczas deszczu więc ogólnej wilgoci tak się stanie. Myślę, że zaczęło się od tego, że pod otwartym oknem zmokły dwa krzaki zaczęły im liście gnić i zaraziła po kolei resztę. Najdłużej trzymały się krzaki najwcześniej więc najczęściej opryskiwane ale i tak padły, do końca dostały HT.
Na tarasie w wiadrach po deszczach zz ale bardziej te późniejsze krzaki mniej opryskiwane ale nie myslalam, że w szklarni regularnie opryskiwane podczas deszczu więc ogólnej wilgoci tak się stanie. Myślę, że zaczęło się od tego, że pod otwartym oknem zmokły dwa krzaki zaczęły im liście gnić i zaraziła po kolei resztę. Najdłużej trzymały się krzaki najwcześniej więc najczęściej opryskiwane ale i tak padły, do końca dostały HT.
Tak naprawdę nie wiem czy to szara( po liściach tak myślałam porównując z netem...) czy zz bo łodygi mają ciemnobrazowe plamy. Nieważne co, krzaki skoszone.
A nie była to czasem alternarioza? ZTCW w tym roku ostro szalejejondi pisze:A mi szara załatwiła wszystko w szklarni... Sezon mozna zakończyć... OW HT cotygodniowe nie dało nic....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ZZ - ona tak niszczy. Liście schną, zmiany na owocach - jak gnicie, brązowe plamy na łodygach. Wszystko trwa bardzo krótko.
Ja miałam szarą rok temu w gruncie. Za gęsto rosły, dużo słońca i się poczuły jak w szklarni. A owoce wyrzuciłam na sztuki - przewietrzyłam, oprysk i ładnie poszło.
PS. Masz może zdjęcia? I jak pogoda? Nie było mokro i chłodno (np w nocy)?
Ja miałam szarą rok temu w gruncie. Za gęsto rosły, dużo słońca i się poczuły jak w szklarni. A owoce wyrzuciłam na sztuki - przewietrzyłam, oprysk i ładnie poszło.
PS. Masz może zdjęcia? I jak pogoda? Nie było mokro i chłodno (np w nocy)?
Mam problemy z kompi więc nie mogę wstawić zdjęć ale mozliwe że zz bo jak piszesz szybko poszło. Do końca lipca non stop upał bez deszczu i na początku sierpnia deszcze, wilgoć i bardzo zimno zwłaszcza w nocy do 7 st. Ha w sumie jak teraz liczę to ok 10 dni i po ptakach.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
ZZ się trochę rozwija bezobjawowo, potem kilka dni potrafi zniszczyć całość. Zwłaszcza jak są zmiany na łodygach. Jak są warunki to nie zależy czy folia czy grunt czy balkon - wejdzie.
Co roku zz mi załatwiała pomidory w gruncie więc kupiłam szklarnię(cena złota ) i posadzone w wiadrach na tarasie i w szklarni fiuuu a w donicach przed domem na ścianie południowej narażone na deszcz są ok. Zamiast szklarni trzeba było wiecej donic ozdobnych kupić.... W tym roku zaparłam się bez chemi ale nie wiem czy w przyszłym roku się nie zdecyduję.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku póki co bez chemii Zrobiłam tylko na początku 3 lub 4 opryski octanem. Przez ostatnie dwa lata zz już u mnie gościła...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ten rok w moim regionie jest chyba najbardziej najkorzystniejszy od kilku lat, nawet górne grona wiążą i ładnie rosną, a na polnych, też u nich brak objawów zarazy. Oby tak dalej słonecznie i mało opadów, chociaż w nocy już było 4 oC.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
U nas w małopolskim tragedia. Wszystkie pomidory w gruncie jakie widziałem w ostatnim czasie dopadła zaraza. Po prostu brązowe, połamane badyle obwieszone brunatno-czerwonymi owocami. Nawet moje pomidory pod daszkiem dopadło to cholerstwo, owoce zaczęły gnić a na łodygach pojawiły się brązowe plamy, więc część krzaków musiałem po prostu wyrzucić.
Niestety, to prawda. Armagedon.
Moje pomidory gruntowe wczoraj jeszcze żyły . Zobaczymy jutro. Na termometrze aktualnie 8 * C
Moje pomidory gruntowe wczoraj jeszcze żyły . Zobaczymy jutro. Na termometrze aktualnie 8 * C
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pod folią, to chyba nie ma aż tak źle. U mnie grunciaki dwa razy dzisiaj gradobicie odwiedziło. Nie dość że niska temperatura i wysoka wilgotność to jeszcze to.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja tydzien temu na 3 krzakach znalazłam zaraze. Oberwałam chore liście. Pryskałam dopiero w środę Infinito. W dzień oprysku były objawy tylko na 2 krzakach. Oprysk miałam już gotowy więc pryskałam. No i wczoraj patrzę że na wielu. krzakach są objawy. Na liściach i kilka ma małe plamy na łodygach. Wiem że często po oprysku wychodzi ubita już zaraza. I u mnie część była zasuszona. Ale nie wszystko. I teraz moje pytanie. Czy mam się czego bać? Czy możliwe że Infinito nie ubilo wszystkiego? Dawka 5ml na litr wody. I czym pryskać ponownie jeśli będzie taka potrzeba?