Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halszka, jak miałam ogród na gliniastej glebie to narzekałam. Jak była susza to wszystko zabetonowane i nic wyrwać nie mogłam, nawet widły ciężko wchodziły ;:306 Ale wszystko pięknie rosło. Wsadzałam i zapominałam.
Teraz mam super przepuszczalną ziemię. Na początku się cieszyłam. Zielsko wystarczyło pociągnąć i wychodziło calutkie z najmniejszym korzonkiem. Po jakiś 3 latach zaczęło do mnie docierać, że to wcale nie jest fajnie ;:223 Gleba uboga, woda przelatuje i znika a rośliny same nie rosną ;:224 Cały czas się oswajam z tymi warunkami i jak pewnie gdzieś już doczytałaś, jestem na etapie: co przetrwa to będzie, a co padnie to na siłę nie będę wskrzeszać.
Dobrze, że liliowce te warunki tolerują, dlatego tyle ich mam :)
Teraz sobie myślę : glina to piękna sprawa... ;:224
Pozdrawiam i gliny zazdroszczę ;)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halszko, jestem w domu do środy. Przyjechaliśmy w poniedziałek, ale miałam tak wypełniony czas, że nawet nie zajrzałam na FO. ;:185 Dopiero teraz skończyłam robotę i spokojnie mogę odwiedzać zaprzyjaźnione ogrody i Ogrodniczki. :lol:
U Ciebie jest co podziwiać. :tan Masz pięknie kwitnący ogród, tyle w nim cudnych kwitnień! ;:138
Moje oczy szczególnie przyciągają śliczne mieczyki, które u mnie niechętnie się aklimatyzują. ;:131 Niby podłoże mamy podobne (gliniaste), a jednak jakoś różne.
Fantastycznie prezentują się wysepki z hortensjami, wspaniale kwitną jeżówki, rudbekie, pachnące floksy, dojrzewają kolejne pomidorki, masy nabierają dynie (do zimy urosną i dojrzeją), różyczki nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa, a dzielżany jesienne - podobnie jak moje - wcześnie zaczęły pokaz. ;:215 ;:303
Dzięki za poradę w sprawie lilii Św. Józefa. ;:180 Mam dużo skorupek, muszę obsypać miejsca wokół tych lilii. Mam też nawóz ze skorupek i gdy znowu nastanie susza, podleję jeszcze tym nawozem. Będę cierpliwie czekała na efekty, choć nie powiem, że nie przebieram nogami. ;:306

U mnie przed kilkoma minutami przeszła nawałnica. Nie jestem pewna, czy zahaczyła o działki, ale będę wiedziała ;:218 , gdy M wróci od swoich gołąbków. Niedawno w mieście zlało tak, że woda ulicami płynęła jak rzeka, a na działce ledwo pokropiło. ;:219

Ponieważ zbliża się kolejna fala upałów, jutro z samego rana wracamy na działkę, gdzie przynajmniej wyspać się można podczas tropikalnych nocy ;:19 . Ostatnią noc zaliczam do fatalnych. W domu było tak duszno, że w zasadzie noc mam nieprzespaną, a wstałam rano zmęczona jak po ciężkiej pracy. ;:223

Wszystkiego dobrego, Halszko. ;:167 Niech ogród nadal kwitnie tak kolorowo i cieszy Twoje piękne oczy. ;:63 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Wszystkie roślinki, kwiatuszki bardzo mi się u ciebie podobają.
Jest, jest co podziwiać.
Jeżówki masz wspaniałe wręcz katalogowe :)
Pięknie ci kwitną. Czymś je dokarmiasz ?
Hortensje, dzielżany cudne.
Mieczyki też piękne kolorki. U mnie też już kwitną :)
I jakaś fajna dyńka. to ozdobna ? Czy jadalna ?
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeszcze raz zachwycę się Chopinem oraz istnym morzem jeżówek i rudbekii. Prawdę mówiąc przestałam je odróżniać.
Zapytam przy okazji, jak często Halszko kosisz trawnik?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witajcie w upalne popołudnie :wit
Na termometrze 30⁰, na noc przewidywane jest 20⁰. Trudno nawet na chwilę wyjść do ogrodu, bo żar leje się z nieba.

Ewo-jolifleur właśnie taką mam glebę, jak jest susza to robi się twarda jak skala, niektóre rabaty czy grządki mam już inne, dosypane worki podłoża sklepowego, kompostu, ale to tylko wybrane fragmenty. Niektóre rośliny dobrze rosną w takich warunkach, inne giną. Trzeba sie przyzwyczaić i dostosować do warunków.

Lucynko, dziękuję za słowa uznania ;:196
Moje mieczyki w tym roku trochę gorzej kwitną niż zawsze. Niektóre wcale nie pokazaly kwiatków ;:174 a te co zakwitły bardzo szybko przekwitają, chyba przez te upały.

Dziś jeszcze takie odkryłam.
Obrazek

Obrazek

Aniu-anabuko1, dziękuję za te pochwały ;:180 Jeżowki traktuję tak samo jak wszystko inne, na wiosne dostały trochę azofoski, potem chyba podlałam je nawozem do pomidorów substr... (stosuję go zamiast nawozu do roślin kwitnących) Dynie są jadalne, pierwszy raz posiałam, to odmiana w typie hokkaido (już nie pamiętam dokładnie nazwy, ale na obrazku była taka sama jak hokkaido), tylko, że u mnie jeszcze małe, na ryneczku już widziałam w sprzedaży.

Wandziu, dzięki, te zwykłe jeżówki (o pojedyńczych kwiatkach) nawet się u mnie trzymają, ale prawdę mówiąc to najbardziej widoczne w ogrodzie są teraz rudbekie. Szczególnie wdzięczne są bylinowe - na ostatnim zdjęciu porzedniego mojego posta. Nie są zbyt wysokie, stoją prosto, nie pokładają się. Bardzo polecam (mogę się podzielić nadwyżkami).
Jeśli chodzi o trawnik to przeważnie M. kosi co 2 tygodnie, chyba że susza, to rzadziej.

Trochę ostatnich fotek.

Obrazek

Łubin się namyslił :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Limelight zakwitła bardzo nierównomiernie - obok w pełni rozwiniętych kwiatów są małe pączki ;:7
Obrazek

Obrazek

Zawilec postanowił zakwitnąć ponownie
Obrazek

Diamant Rouge coraz bardziej się rumieni.
Obrazek

Miłego ostatniego sierpniowego weekendu, udanego wypoczynku, dobrej spokojnej pogody dla wszystkich moich miłych gości.

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wow, jak pięknie… Mieczyki to kolejna obok jeżówek niespełniona miłość mojego życia ogrodowego…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj:)

U mnie właśnie mocno pada o 6 rano ,kiedy to deszcz mnie obudził.Wczoraj skosiłam trawnik to niech podlewa.
Piękne masz kwiaty wszelakie, chyba dużo podlewasz, bo nie widać przesuszenia z powodu gorących temperatur. Mieczyki jakie wysokie i różne kolory, wykupujesz jesienią? Ja zostawiłam przez zapomnienie jednego w ziemi i pięknie sobie zakwitł niedawno. No szok :shock:
Wrzosy u Ciebie, pierwsza brawo ;:63 Ja właśnie rano miałam jechać na giełdę, ale chyba nici z wyjazdu. Chciałam upolować wrzosy :D

Miłej niedzieli

Ania
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki ładny koszyk na ostatnim zdjęciu. Sama robiłaś? To beton czy coś innego?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, ale było dziś burzliwe popołudnie ;:202 Pioruny waliły aż mi bezpieczniki wywaliło, później uderzyło gdzieś w jakieś urządzenie energetyczne i cała dzielnica pogrążyła się w ciemnościach. Deszcz był taki gwałtowny, że mój ogród pływał. Na szczęście już przestało padać, woda zeszła, burza się uspokoiła, prąd naprawili.

Loki, dziękuję ;:180 A dlaczego nie spełnisz tej mieczykowej miłości? U Ciebie nawet nie trzeba by było ich wykopywać na zimę.

Aniu-Annes77, dzięki za miłe słowa. Właściwie to już nie podlewam niczego poza doniczkami. Czasem jak mi się zbierze jakaś woda z płukania warzyw lub owoców to wylewam wiaderko pod różę czy hortensję.
Mieczyki zawsze wykopuję jesienią i mam te same od kilkunastu lat.

Ewo-jolifleur, tak, to betonowy koszyczek zrobiony z kobiałki po truskawkach. Kupiłam go w zeszłym roku na targu. Początkowo pomyślałam, że fajny pomysł, muszę zgapić, ale później trochę mi się żal zrobiło pani, która sprzedawała takie betonowe wyroby i postanowiłam kupić. Kosztował 20 zł.

Dziś Wam pokażę moją hostę babkolistną Grandiflora

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia dla wszystkich ;:168 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szlachetnie postąpiłaś ;:333
20 zł to nie duży pieniądz a pani pewnie się ucieszyła że ktoś docenił jej wysiłek :)

Hosta ma piękne kwiatki, jak małe gwiazdeczki :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, czasami mam takie odruchy :lol: Miło sprawić komuś przyjemność i przy okazji sobie ;:306

Parę dzisiejszych przedwieczornych zdjęć.

Obrazek
Limelight

Obrazek
Dalia z ubiegłorocznego siewu przechowana w doniczce przez zimę :D

Obrazek
Zaczyna kwitnąć chryzantema Starlet

Obrazek
Dalia z wiosennego zakupu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu niespodzianka - zakwitła jeszcze jedna rudbekia Cherry Brandy. Co prawda ma tylko 1 kwiat i 2 pączki, ale zawsze coś ;:138
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających :wit :wit
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Halszko. ;:196
Nareszcie wiem - dzięki Tobie - jak nazywa się moja pachnąca hosta. Dziękuję. ;:196
Jesienne kwiaty coraz to bardziej rozpychają się w ogrodach i na działkach. :shock: U Ciebie też widzę kwiaty późnego lata i choć są naprawdę piękne, to mimo wszystko wprowadzają nieco niepokoju w związku ze zbliżającą się wielkimi krokami jesienią. :oops:
Podziwiam Twoje hortensje, dalie, dorodne koleusy, delikatne kwiatuszki różyczek i determinację rudbekii 'Cherry Brandy. ;:138 ;:138
Moje 'Cherry Brandy' wprawdzie zakwitły na bogato, jednak ich płatkom brakuje nieco koloru. ;:108 Końcówki mają ciut jaśniejsze.
Nie wiem, z czego to wynika, ;:131 może gleba... Może słońce... A może po prostu niepełna zgodność z odmianą... ;:218

Dzisiaj zmarzłam na działce, gdzie było zaledwie 18 stopni i nawet słoneczko nie dało rady mnie ogrzać. ;:7 Dopiero najcieplejszy polar dał radę. ;:306 Mimo wszystko wcześniej wróciliśmy do domku, gdzie jest cieplutko, a po moich plecach i tak jakieś zimne jęzory łażą. ;:oj

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ kochana – ja próbowałem spełnić tę moją mieczykową miłość. Rzeczywiście nie trzeba mieczyków u mnie wykopywać na zimę. Sęk w tym, że w moich warunkach glebowych za nic nie chcą kwitnąć. Nawet w pierwszym roku uprawy, gdy posadziłem napompowane cebulki prosto ze sklepu ogrodniczego, doczekałem się kwiatów średnio w jednej na dwadzieścia (czy coś w ten deseń). Więc technicznie rzecz biorąc mam trochę mieczyków w ogrodzie, z czego niektóre już od dobrych dziesięciu lat na tym samym stanowisku – tyle że niekwitnących.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”