Ogródek EdytyB - początki amatora
Re: Ogródek EdytyB - początki amatora
Edyto, szpaler peoni podziałem już w ubiegłym roku, a teraz jest jeszcze piękniejszy. Widać ,że służy im to miejsce i o oczywiście dobra ręka gospodyni
A co do Rodgresji, to dobry wybór Jak bym miał więcej miejsca to sam bym się połakomił na jeszcze jakieś inne odmiany
A co do Rodgresji, to dobry wybór Jak bym miał więcej miejsca to sam bym się połakomił na jeszcze jakieś inne odmiany
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jola tak ta moja też ma takie kwiaty - Fuksja w sumie odmiana nie ważna liczy się kolor.
Z Jeżówkami to ja dopiero zaczynam. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jeśli się uda to kupię więcej. Siać mi się nie chce, juz mi preszło.
Marcin tych peoni to ja się muszę pozbyć (poza tym szpalerem mam jeszcze kilka krzaków do wykopania i wydania (w sierpniu).
Rodgersja pięnie wyszła w tym roku, ale ma tylko 2 liście Nie mam miejsca na kasztanowolistną (bo one cień preferują tak?
Z Jeżówkami to ja dopiero zaczynam. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jeśli się uda to kupię więcej. Siać mi się nie chce, juz mi preszło.
Marcin tych peoni to ja się muszę pozbyć (poza tym szpalerem mam jeszcze kilka krzaków do wykopania i wydania (w sierpniu).
Rodgersja pięnie wyszła w tym roku, ale ma tylko 2 liście Nie mam miejsca na kasztanowolistną (bo one cień preferują tak?
Rodgresje preferują ogólnie półcień. Ale wyczytałem, że jak mają więcej słońca to podobno lepiej rośnie i obficiej kwitnie,ale ile jest z tego prawdy to nie wiem . Ja mam swoją dopiero pierwszy rok i posadziłem ją w miejscu gdzie słońce wychodzi gdzieś około godziny 10.00 a znika po 12.00. Jak się będzie sprawować to się okaże. Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze.
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twój szpaler piwoni robi furorę
cudownie to wyglada
cudownie to wyglada
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Edytko, masz cdowne piwonie i fuksje
Fuksje to moja nowa miłość
Jak z nimi postępować przed zimą?
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
potwierdzam piwonie dbest o fuksjach to nawet nie mówię uwielbiam je ale one mnie nie znosząvertigo pisze:Edytko, masz cdowne piwonie i fuksje
moje piwonie w tym roku chyba coś strajkują, niektóre pączki usychają.
- Alania
u mnie to samo, ale to może z nadmiaru wody po tych deszczachtara pisze:potwierdzam piwonie dbest o fuksjach to nawet nie mówię uwielbiam je ale one mnie nie znosząvertigo pisze:Edytko, masz cdowne piwonie i fuksje
moje piwonie w tym roku chyba coś strajkują, niektóre pączki usychają.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Edytko, czy was nie zalało po tych burzach? U nas nawet na piachu woda stała na kilka cm Sąsiadom wlewało się pod drzwiami do domu (wiatr tak pchał ten deszcz, a drzwi akurat od południa mają).
- EdytaB
Oj ja mam szczęście u nas nie ma problemu, woda nie stoi na działce, nic nie zalewanawet jak wielka burza a deszczu szara ściana (jak to ostatnio tu bywa) to i tak zaraz gdzieś ta woda ginie. Ale sasiedzi z na przeciwka mają problem.
Piwonie nie schną, wczoraj je powiązałam bo sie już pokładały. Teraz musze poobrywać małe pączki żeby te większe miały dużo sił na kwitnięcie.
W wazonie już baiale i różowe się otwierają - piękny widok.
Kto chce niech przyjedzie do mnie w sierpniu po krzaczek, mam kilka do wydania. Wyrzucić szkoda.
Co do Fuksji - to i ja nie umiem sobie z nimi radzić. Wiem tylko, że lubią świetlisty cień (u mnie wiszą na gałęziach orzecha wloskiego) lubią wilgotna stale ziemie no i nawozu sporo. Teraz dostaja Planton do ....pelargonii
Do zimowania fuksji jeszcze nie podchodziłam ale może w tym roku.
Ciocia trzyma całe krzaki w piwnicy a wiosną przycina lekko. I ma krzaczory, że hej.
Piwonie nie schną, wczoraj je powiązałam bo sie już pokładały. Teraz musze poobrywać małe pączki żeby te większe miały dużo sił na kwitnięcie.
W wazonie już baiale i różowe się otwierają - piękny widok.
Kto chce niech przyjedzie do mnie w sierpniu po krzaczek, mam kilka do wydania. Wyrzucić szkoda.
Co do Fuksji - to i ja nie umiem sobie z nimi radzić. Wiem tylko, że lubią świetlisty cień (u mnie wiszą na gałęziach orzecha wloskiego) lubią wilgotna stale ziemie no i nawozu sporo. Teraz dostaja Planton do ....pelargonii
Do zimowania fuksji jeszcze nie podchodziłam ale może w tym roku.
Ciocia trzyma całe krzaki w piwnicy a wiosną przycina lekko. I ma krzaczory, że hej.
Wpadłam do Ciebie z rewizytą.
Piękne masz Fuksje i piwonie.Moja posadzona w zeszłym roku i wiosną jeszcze raz przesadzana (rosła na ścieżce mojej suczki Dody) niestety nie zakwitnie ,ale może w przyszłym roku pokaże swoje piękno.Pozostała część Twojego ogrodu też cieszy oko.
Czy takie roślinki zakupione na allegro przychodzą w dobrym stanie? Nigdy nie odważyłam się zamówić sadzonek.
Kupowałam jedynie cebulki tulipanów i krokusów ale to zupełnie coś innego niż żywa roślinka.
Piękne masz Fuksje i piwonie.Moja posadzona w zeszłym roku i wiosną jeszcze raz przesadzana (rosła na ścieżce mojej suczki Dody) niestety nie zakwitnie ,ale może w przyszłym roku pokaże swoje piękno.Pozostała część Twojego ogrodu też cieszy oko.
Czy takie roślinki zakupione na allegro przychodzą w dobrym stanie? Nigdy nie odważyłam się zamówić sadzonek.
Kupowałam jedynie cebulki tulipanów i krokusów ale to zupełnie coś innego niż żywa roślinka.
- EdytaB
Witaj u mniekorena pisze:Wpadłam do Ciebie z rewizytą.
Czy takie roślinki zakupione na allegrooo przychodzą w dobrym stanie? Nigdy nie odważyłam się zamówić sadzonek.
Piwonie sa już kilkuletnie i corocznie pięknie kwitną. Właśnie zaczynają swój spektakl. Tylko w tym roku kwiaty są znacznie mniejsze niż zawsze. A może to tylko tak na początku potem będą większe. Z fuksjami nie mam dobrych doświadczeń zawsze coś sknocę
Co do allegro to z tym stanem roślin różnie bywa. Zazwyczaj spełniają moje oczekiwania. W tym roku się jeszcze nie zawiodłam. Czekam własnie na 2 paczki, jedną od osoby , u której kupiłam ostatnio 9wcześniej jest fotka roślin) i od nowej.
Forumowicze polecają również sklepy internetowe.
Zapraszam częściej
- Alania
Edytko, zachwycają mnie Twoje piwonie - co to za odmiany?