Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Agnieszko, w garnku posadziłam nasturcję, ale coś słabo mi rośnie...

Wiesiu, w te ostatnie upały w ogrodzie było super, ale w naszym klimacie czasami szuka się też słoneczka ;:3 a z nim już gorzej w takim dojrzałym ogrodzie jak mój...

Geniu, ja mam lilię nepalską, ale himalajskiej też bym chyba nie chciała - jakoś nie pasuje mi do mojego ogródka.

Joluś, chętnie zajrzę do Majeczki obejrzeć jej lilię; może zakwitła?

Dorotko, ja już od jakiegoś czasu muszę mocno walczyć z moim buszem, bo inaczej roślinki za bardzo by się panoszyły i żyły własnym życiem :evil: Niedawno przycinałam pęcherznice, które wyrosły na 2,5 metra i zaczęły zasłaniać ozdobną śliwę wiśniową, a w tym tygodniu muszę przyciąć jaśminowiec, który już przekwitł i też zanadto mi wybujał...Ale nie ukrywam, że też lubię bujne, rozrośnięte ogrody :P

Mariolko, ja przycinam przekwitnięte kwiaty, bo po pierwsze brzydko wyglądają, a po drugie wtedy łatwiej i szybciej zakwitają nowe kwiaty. A okrywówki kwitną z małą przerwą w sierpniu aż do listopada...

Izo, lilie będę sukcesywnie dokupować, tym bardziej, że ja nie wykopuję i nie dzielę cebul...Mam tylko nadzieję, że to będą te, które kupiłam, bo ostatnio moja Biała Rabata zrobiła się pomarańczowo-żółta właśnie za sprawą lilii :evil: A zamówiłam takie piękne białe :(
A ogródek ziołowy polecam z całego serca :!: Nie dość, że zioła są śliczne, to pięknie pachną, a jak smakują! zielona sałata z bukietem ziół, masełko ziołowe, mięsko z grilla z rozmarynem i lawendą - pycha ;:137

Muszę sprawdzić, bo jedne na pewno mają meszek; a te łososiowe rzeczywiście są niezwykle masywne i dorodne :lol:

Elu, ta róża to jest the Fairy ;:108
Lilie, kupowałam w cebulach i krokusach i -niestety- nie jestem zadowolona. Bardzo dużo odmian nie zgadza się z etykietką :evil: Będę musiała zmienić sklep!
A w ogrodzie z czasem robi się coraz mniej miejsca na nowe nasadzenia; z jednej strony więc dojrzewamy my, a z drugiej nasz ogród :wink:

100krotko, a więc umawiamy się, ze jedni budują, a inni odzyskują wewnętrzna równowagę ;:224
Najważniejsze, że nasze ogrody dobrze na nas działają - jak balsam ;:108 Nawet wtedy gdy rezygnujemy z naszych roślinkowych zachcianek w imię spójności kompozycyjnej ogrodu...

Gosiu, chyba jesteś zbyt krytyczna wobec siebie. Czego jak czego, ale rozsądku Ci na pewno nie brakuje.
Czasami wewnętrznej równowagi - być może, ale właśnie po to mamy nasze ogrody i w takiej sytuacji możemy zastosować ogrodoterapię...
Podobno tak jest: "pokaż mi swój ogród, a powiem ci kim jesteś"...

Dzisiaj spadł deszczyk! I ochłodziło się! I dobrze! Tym bardziej, że zaraz przyjeżdża mój starszy syn ze swoją dziewczyną, więc biegnę do kuchni kończyć obiadek.
Zostawiam więc fotkę na miły dzionek:

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daluś prześliczny powojnik, wspaniały głęboki kolor :D
A Twoje widoczki większej części ogrodu aż zapraszają do spacerów :D Piękna soczysta zieleń i wspaniale skomponowane rabaty :D Widoki bardzo miłe dla oka :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja nawet nie wiem, gdzie kupowałam swoje lilie, bo zrobiła to za mnie moja koleżanka. Jak na razie jestem zawiedziona tylko zapachem. Miały roztaczać wokół oszałamiający zapach. Jak na razie go nie czuć.
Ale poza tym są piękne.
x-d-a
---

Post »

Gosiu, moje lilie też na razie specjalnie nie pachną, ale chyba te najbardziej kwitnące, czyli orientalne, jeszcze nie zakwitły :D

Agnieszko, dzięki za miłe słowa ;:196

Ostróżki na Białej Rabacie kwitną już bardzo długo...

Obrazek
Delikatne jak mgiełka peruczki perukowca:

Obrazek
Kwiaty tej tawuły mają piękny, żywy kolorek:

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu przecudny kolor tej tawuły.
W naturze pewno wygląda jeszcze lepiej.
Kącik z krzesłami zaprasza i aż chciałoby się przysiąść.
A najładniejsza lilia to ta pośród nich. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Białe ostróżki to moje marzenie, a najlepiej z ciemnym oczkiem.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Ciągle się zachwycam. Następnym razem nie zgodzę się na propozycję jazdy na Slężę w ostatniej chwili. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Dalu - bardzo romantyczny i ezoteryczny ten Twój ogród...
No i celne spostrzeżenie: pokaż mi swój ogród , a powiem Ci kim jesteś :D Wiedziałam, że można tak powiedzieć o mieszkaniu, ale nigdy mi się tak nie pomyślało w odniesieniu do ogrodu. No popatrz, faktycznie tak jest...
Spojrzę teraz na forumkowe ogrody pod tym kątem :D
Oj, oj, chyba muszę w końcu powyrywać chwaściory, bo wyjdzie na to, żem bałaganiara :;230

Pozdrowienia z hamaczka :D - Ula

(jednak te baterie w laptopie to piękny wynalazek)
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

Masz piękny ogród a najbardziej urzekło mnie I zdjęcie na forum jest przecudnie tam;) ;:138

Te twoje zdjęcia to dla mnie ciągle mało.... :tan prosz eo więcej :tan
x-d-a
---

Post »

Urszulko, miło, że znalazłaś chwilę czasu, żeby w rytm bujania odwiedzić moje skromne ogrodowe progi :D
Ja już czas jakiś temu zauważyłam, ze ogrody są zwierciadłem duszy ich właścicieli, że się tak górnolotnie wyrażę.
W moim zamiłowanie do porządku i symetrii walczy z pewnym rozwichrzeniem i romantyzmem. Taka jestem i -chcąc nie chcąc- mój ogród łączy te dwie, wydawałoby się, wykluczające się cechy.
A to ja, mój piesek, hamaczek i czeresienka - żeby nie być gołosłownym.

Obrazek

Adrianno, trzymam Cię za słowo :!:

Gosiu, też szukam białych ostróżek z ciemnym oczkiem...A na razie udało mi się dzisiaj na ryneczku kupić śliczne liliowe - takich jeszcze nie miałam.

Grażynko, ładnie wygląda teraz ta kwitnąca tawuła - tworzy taką jaskrawą plamę na tle ciemnej zieleni...
A do stoliczka zapraszam na kawkę, albo -jak wolisz- na wodę z miętą i melisą (ziółka prosto z ogródka ziołowego).

Witam wszystkich ogrodomaniaków w ten śliczny, letni dzień. Pogoda jest wymarzona do prac ogrodowych - ani za zimno, ani za ciepło, wczoraj popadało, więc roślinki są pełne wigoru, a ja mogę w końcu po kilkudniowej przerwie wziąć się za nie.

Powojnik Polish Spirit - czyżby on z kolei był ilustracją polskiego charakteru? Dużo liści, mało kwiatów :?: :roll:

Obrazek

No i powolutku zaczynają kwitnąć hortensje. Czyżby pełnia lata? A tak niedawno się zaczęło...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

DAlu piękny widoczek, Ty na hamaczku , psiaczek pilnuje. Żyć nie umierać ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Wprost nie mogę się napatrzeć na ten ukryty wśród zieleni domek. Bardzo przyjemna atmosfera panuje w Twoim ogrodzie.
Co za interpretacja nazwy Polish Spirit :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu dobrze to ujęłaś o ogrodach i ich właścicielach .
Co możesz powiedzieć o mnie patrząc na mój ogród ? :;230 jeden wielki chaos :;230 :;230
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”