Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3

Post »

Larissę już mam 8-) Jedną, ale pomnożę, o ile się uda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jagusiu, nie znam się na souvenirach, ale to najprawdopodobniej róże historyczne, burbońskie (np. Souvenir de la Malmaison)...
Ewcia, znajdziesz fotę swojej Larissy? 8-)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga LArrisa do skrzyń, a co w zimie ze skrzyniami? MAsz gdzie przechować? U mnie donic w garażu zatrzęsienie :lol: Mam trzy skrzynie,a le dotychczas sadziłam tam jednoroczne. Kiedyś miałam piękne hebe, ale nie przezimowały.
Pomysł z różami bardzo mi się podoba :uszy
x-ag-a
---

Post »

Jolu, zamierzam zrobić skrzynie odpowiednio od środka ocieplone... będą stały przy elewacji domu na tarasie, od strony południowo-zachodniej, więc teoretycznie w najcieplejszym i osłoniętym od wiatru miejscu... dodatkowo zabezpieczę na zimę róże od góry i musi się udać ten zamysł :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w tym najcieplejszym miejscu /poł.-zach./ wieją takie huraganowe wiatry ;:224 znad miasta.
Trzeba pomyśleć ;:224 Może południowy -wschód :wink:
A od wewnątrz czym planujesz ocieplić?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Larissę kupiłam jesienią i siedzi sobie pod kopcem :D Mam nadzieję, że normalnie się zakorzeni i pokaże wiosną.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

Ewcia, to czekamy na wiosenne kwitnienie Twojej Larissy :)
Jolu, u mnie na pewno zimy są nieco łagodniejsze i mniej ostrych wiatrów wieje... myślę, że to miejsce, które wybrałam na róże w skrzyniach będzie odpowiednie... skrzynie ocieplę od środka 3cm styropianem, albo styrodurem... na to pójdzie folia i warstwa keramzytu... skrzynie wykonam z drewna ryflowanego, może z egzotyka - jeszcze nie wiem... choćby w podobnym jak na zdjęciu stylu (wyższe donice):

Obrazek
źródło: gazeta.pl
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam całkiem dużo jesienią i już się niecierpliwię ;:65 Donice bardzo ładne, pewnie różom nic nie będzie, jeśli je do takich donic posadzisz.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Ja też na takie donice mam chrapkę, tyle, że nie róże w nich planuję a kanny. W poprzednim sezonie kanny rosnące w gruncie przerosły moje oczekiwania i zaszkodziły innym bylinom - więc na przyszły sezon planuję w eleganckie skrzynie i wokół domu na tzw odwodnieniu postawić.

Aguś a robiłaś wywiad ekonomiczny? - bardziej się skrzynie opłaca samemu robić, czy gotowce kpić np na all...? Jak planujesz robić?
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu już wyobrażam sobie jak wspaniale będą wyglądały róże w takich donicach, taras zamieni się we wspaniały tonący w kwiatach raj :D Ja też planuję zrobienie kilku takich dużych drewnianych donic , ale na jednoroczne. W gazonach i dużych donicach szybko przesycha ziemia a w takich wielkich skrzyniach roślinki będą miały jak w raju :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

aguniada pisze:........dochodzę do wniosku, że warto schodzić z utartych forumowych szlaków.....
Bardzo trafna uwaga Agnieszko! Wszyscy chyba cierpimy na chroniczny brak czasu. Ja faktycznie ostatnio ograniczyłam się do odwiedzania ogrodów - forumek, które znam osobiście, głównie z moich okolic. A to błąd. Tyle interesujących ogrodów, zdjęć, ciekawostek umyka nam wówczas... postaram się to zmienić... może to będzie noworoczne postanowienie???
x-ag-a
---

Post »

Aguś, myślę, że będzie pięknie :) jednoroczne w donicach wyglądają bardzo atrakcyjnie, ale u siebie chcę je trochę ograniczyć... co sezon miałam kilkadziesiąt donic i chciałabym zejść do... kilkunastu :D mam plan na uatrakcyjnienie tarasu własnie skrzyniami z różami (chociaż nie tylko), a z kolei wejście do domu chcę obsadzić iglakami i bukszpanami w połączeniu z jednorocznymi - też w donicach... pogoda za oknem wymarzona i z fazy planowania przechodzę do 'chciałabym już to wszystko robić'! :)
Ewa, moi sąsiedzi sadzą kanny do donic - ceramicznych, w grafitowym kolorze... to wygląda przepięknie i sama się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, ponieważ u mnie kanny w gruncie jakos nie chcą ładnie rosnąć... ekonomicznie jeszcze rozważam w którą stronę pójdziemy... mamy kilka mozliwości: w niedalekim sąsiedztwie można kupić gotowe drewniane donice albo zamówić pod wymiar; możemy też zamówić drewno u stolarza i zrobić je sami... jeszcze zobaczymy na ile sił i ochoty będzie miał na samodzielne wykonawstwo mój M., a będzie miał co robić tej wiosny... ;:224 :)
Marysiu, mijamy się z wieloma forumkami (nickami, które kojarzymy) w zaprzyjaźnionych wątkach, jednak czasu na zwiedzanie wszystkich ogrodów fizycznie nie wystarcza... teraz - między świętami a nowym rokiem - jest trochę spokojniej i można nadrobić te wizyty, a jest co oglądać - chociażby w Twoim pięknym ogrodzie... pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

U mnie życie forumowe wybitnie pogłębia problem z czasem - czasem potrafię się zaczytać i nie zauważam, ze północ mija... ;)
Świetny pomysł z tymi donicami. U siebie dotychczas nie mam ani jednej (wiaderka z ziołami nie liczę), a chętnie coś bym postawiła. Tylko nie mogę się zdecydować - drewniane, czy ceramiczne, grafitowe lub czarne bardzo mi się podobają ;:108
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”