Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
U mnie też na razie nie ma ZZ i szarej pleśni myślę, że to dlatego, że dużo pryskałam, jeśli dobrze pamiętam to kolejność była taka: 2 x miedzianem później amistar, curzate, amistar i ridomil.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Jak na złość zadna cholera ich nie bierze slowianka pisze
A ja bym się bardzo cieszyla żeby ZZnie brala .Niestety już też ją mam
A ja bym się bardzo cieszyla żeby ZZnie brala .Niestety już też ją mam
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może dać raka. Mankozeb, główny składnik preparatu oraz jego metabolity to substancje o działaniu kancerogennym zwiększające ryzyko wystąpienia raka wątroby, tarczycy, skóry, piersi, trzustki i białaczki, jak również uszkadzające układ nerwowy. Badania potwierdziły też genotoksyczność substancji oraz jej zakłócający wpływ na działanie ludzkich hormonów, w tym głównie hormonów tarczycy. Związek ma tez wysoce niekorzystne działanie na środowsko wodne i lądowe - prowadzi do nadmiernej kumulacji w glebie oraz wodach gryuntowych manganu raz tiomocznika etylenu, jest wysoce toksyczny dla ryb i ma takie same niekorzystne skutki dla zdrowia ptaków i ssaków jak w przypadku ludzi.Icemenka pisze:Witam moje pomidorki zaatakowało ZZ spryskałam Ridomil Gold po jakim czasie się wchłania bo pogoda bardziej sprzyja deszczom niż słońcu, i czy oprysk takim preparatem coś może dać?
http://www.panap.net/sites/default/file ... ncozeb.pdf
http://www.awhhe.am/downloads/eu_projec ... ncozeb.pdf
http://www.cancerletters.info/article/0304-3835(90 )90213-H/abstract?cc=y?cc=y
Kilka słów przestrogi
Na rynku dostępnych jest multum preparatów grzybobójczych - czytajcie, jakie aktywne składniki zawiera każdy z nich i wybierajcie te o najmniejszej szkodliwości dla zdrowia ludzi oraz środowiska naturalnego. Pamiętajcie też, że kontakt fizyczny z substancją poprzez opryski, rozcieńczanie preparatu oraz fizyczny kontakt z opryskanymi roślinami i glebą, sprawia, że dostajecie kilka razy większą dawkę środka niż konsument finalny, który zjada pomidory. Substancja z oprysku trafia do gleby, którą potem pielecie, gracujecie, przenika w żywe tkanki roślin, których dotykacie, i do wody gruntowej. Tym samym jesteście w o wiele większym stopniu narażeni na szkodliwy wpływ substancji chemicznych niż po samym spożyciu opryskanych warzyw - bo wtedy z reguły mija już okres karencji i substancja ulega rozkładowi, wy zaś macie bezpośredni kontakt z aktywną jej postacią, najsilniej działającą.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
dzięki za przestrogę.A czy wiesz,że spożywanie nadmiernych ilości wody może spowodować tzw.zatrucie wodne,które może prowadzić do śmierci? http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny ... -i-papryki .Jedząc pieczywo skracamy sobie życie http://prosto-zdrowo-i-przyjemnie.blog. ... y-zabojca/ ,a popijając je mlekiem skracamy je jeszcze bardziej. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/66335/ml ... y-morderca ? Lubię makaron ze śmietaną i ,o zgrozo z cukrem,lubię napić się wina(też mankozeb) ale to nie znaczy,że mam myśli samobójcze.We wszystkim trzeba mieć umiar,nawet w nawracaniu innych na drogę cnoty.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalo nie kpij!
Mój tata własnie tak stracił zdrowie i już go nie ma 18 lat.
Mój tata własnie tak stracił zdrowie i już go nie ma 18 lat.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Bardziej na .... kanapę (dosłownie)
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Ruby Surprise to jak dla mnie jeden z najsmaczniejszych pomidorów i ten wygląd.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
U mnie Olena Ukraina wydała takie olbrzymy.
Ruby Surprise też mam, może nie ważą aż tyle, ale na pewno pół kilo przekroczyły. Już nasiona się z niego suszą...
Ruby Surprise też mam, może nie ważą aż tyle, ale na pewno pół kilo przekroczyły. Już nasiona się z niego suszą...
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
ostatnia szansa Współczuję.Ale Twoja strata ma się nijak do tego co napisałem.Nie chodziło mi o chorobę jako taką ,tylko o apokaliptyczny ton ,jakim to było wszystko napisane.Prawda jest taka,że szybciej MOŻNA dokonać żywota, jedząc masełko,jajeczka i szyneczkę ,przy ograniczonej aktywności fizycznej niż opryskując pomidory mankozebem trzy razy w roku.I to by było na tyle,jak zwykł był mawiać J.T Stanisławski na zakończenie swoich wykładów.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
A mnie najbardziej interesuje, skąd się bierze ZZ, skoro wszytko w tym kraju takie czyste, ekologiczne, nie ma hut, fabryk, samochody jeżdzą na paliwie bezołowiowym.
A może ktoś to rozpyla z samolotów?
A może ktoś to rozpyla z samolotów?
Pozdrawiam