Moje i córki, Bożena - Babopielka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj
Mam prośbę - napisz , a najlepiej pokaż , jak ma się Twoja Tetrastigma ( mama mojej:)) . Sadzoneczka,którą dostałam od Ciebie bodajże w maju zeszłego roku , dopiero tego lata raczyła wziąć się do roboty . Bardzo się cieszę, bo wreszcie widać ,że będzie z niej pociecha . Jutro zabiorę ją do fotografa i pokażę Ci zdjęcie
Pozdrawiam , E.
Mam prośbę - napisz , a najlepiej pokaż , jak ma się Twoja Tetrastigma ( mama mojej:)) . Sadzoneczka,którą dostałam od Ciebie bodajże w maju zeszłego roku , dopiero tego lata raczyła wziąć się do roboty . Bardzo się cieszę, bo wreszcie widać ,że będzie z niej pociecha . Jutro zabiorę ją do fotografa i pokażę Ci zdjęcie
Pozdrawiam , E.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re: Moje i córki, Bożena - Babopielka
Witaj , Bożenko
Chciałabym Ci pokazać , jakie postępy zrobiła podarowana mi przez Ciebie prawie dokładnie rok temu sadzoneczka TETRASTIGMY.
Po lewej-październik 2008 - sadzonka "stoi" już ponad miesiąc,nic nie wypuszcza. Po prawej - październik 2009 , wypuściła wielki liść !
Poniżej TETRASTIGMA VOINIERANUM zwana potocznie " kasztanowatą winoroślą" w całej krasie
Tu już przesadzona do większej doniczki.
Teraz widzę ,że sadzonka potrzebowała dużo czasu , aby się ukorzenić i zadomowić .Właściwie zaczęła rosnąć dopiero latem tego roku, ale za to dziś niemal każdego dnia jest większa . Zamieszkała teraz w łazience, gdzie ma dostatecznie dużo miejsca .
Dodam jeszcze ,że często ją podlewam ,a raz na 2 tyg. dostaje biohumus.Stoi przy oknie ( ale to północna strona). Zresztą ta roślina podobno rozrasta się dobrze nawet w ciemniejszych kątkach.
Tak się cieszę ,że zdecydowała się jednak żyć ... bo , jak pamiętasz był moment ,że straciłam nadzieję i chciałam ją po prostu wyrzucić...
Raz jeszcze Ci dziękuję
Jeśli to możliwe zaprezentuj aktualne zdjęcie "mamusi" , chciałabym zobaczyć , jak teraz u Ciebie wygląda i w jaki sposób ja prowadzisz? Na drabince, podporze , czy jak?
Chciałabym Ci pokazać , jakie postępy zrobiła podarowana mi przez Ciebie prawie dokładnie rok temu sadzoneczka TETRASTIGMY.
Po lewej-październik 2008 - sadzonka "stoi" już ponad miesiąc,nic nie wypuszcza. Po prawej - październik 2009 , wypuściła wielki liść !
Poniżej TETRASTIGMA VOINIERANUM zwana potocznie " kasztanowatą winoroślą" w całej krasie
Tu już przesadzona do większej doniczki.
Teraz widzę ,że sadzonka potrzebowała dużo czasu , aby się ukorzenić i zadomowić .Właściwie zaczęła rosnąć dopiero latem tego roku, ale za to dziś niemal każdego dnia jest większa . Zamieszkała teraz w łazience, gdzie ma dostatecznie dużo miejsca .
Dodam jeszcze ,że często ją podlewam ,a raz na 2 tyg. dostaje biohumus.Stoi przy oknie ( ale to północna strona). Zresztą ta roślina podobno rozrasta się dobrze nawet w ciemniejszych kątkach.
Tak się cieszę ,że zdecydowała się jednak żyć ... bo , jak pamiętasz był moment ,że straciłam nadzieję i chciałam ją po prostu wyrzucić...
Raz jeszcze Ci dziękuję
Jeśli to możliwe zaprezentuj aktualne zdjęcie "mamusi" , chciałabym zobaczyć , jak teraz u Ciebie wygląda i w jaki sposób ja prowadzisz? Na drabince, podporze , czy jak?
Mam pytanie odnośne tej roślinki Dostałam szczepkę i liście pod spodem mają jakieś brązowe kuleczki dość równomiernie rozmieszczone , nie jest to szkodnik ale jakoś dziwnie wygląda , czy twoja też takie ma ?
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelina-cieszę się ,że Tetrastigma wreszcie zaczęła rosnąć tak jak powinna (widać pęd)Trochę długo to trwało,ale teraz to już będzie rosnąć jak na drożdżach Widać ,że dobrze o nią dbasz ,ma takie piękne liście .Moja nic się nie zmieniła, ponieważ nie daję jej rosnąc ,tylko ścinam pędy.Wiem,że to barbarzyństwo,ale kiedyś pozwoliłam jej iść na żywioł i zarosła mi cały sufit w kuchni.Pędy miały chyba z piętnaście metrów ,albo i więcej.Miałam problem z myciem liści, a jak mieliśmy malować to musieliśmy ją ściągnąć i pociąć bo innego wyjścia nie było
Agunia -Tetrastigma ma takie kulki pod spodem liści ,gdzieś czytałam ,że to są zarodniki .Nie należy tego usuwać,zresztą jak są starsze to same spadają
Agunia -Tetrastigma ma takie kulki pod spodem liści ,gdzieś czytałam ,że to są zarodniki .Nie należy tego usuwać,zresztą jak są starsze to same spadają
- Babopielka
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Witaj
Hojka super. tyle pączków na 1 roślince. Chyba podlewasz ją drożdzami. Bardzo Mi się podoba. Szczególnie te małe listeczki. Jeszcze raz gratuluję tyli kwiatuszków.
Hojka super. tyle pączków na 1 roślince. Chyba podlewasz ją drożdzami. Bardzo Mi się podoba. Szczególnie te małe listeczki. Jeszcze raz gratuluję tyli kwiatuszków.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
O gratuluję kwiatuszków na hoi
I aż tyle ma pąków
I aż tyle ma pąków
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
ale ten świat mały :P gratuluje pączków, żeby moje hojki tak mnie chciały poddusić trochę...
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Piękna i pięknie kwitnie.
Szkoda, że zapachu netem nie można przesłac.
Szkoda, że zapachu netem nie można przesłac.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- Babopielka
Kochani -zamykam wątek kwiatowy,ponieważ mam za mało czasu na pisanie w dwóch watkach.Teraz będę pisać tylko w ogrodowym. Może kiedyś założę sobie nowy wątek doniczkowy
Tymczasem zapraszam wszystkich do mojego ogrodu
Tymczasem zapraszam wszystkich do mojego ogrodu