Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

No nie! Biały mak?! :wink: Dla mnie tylko czerwone!

Ciekawe co piszecie o tych pelargoniach. Ja sadzonki zawsze wiosną
robiłam. :? Chyba poeksperymentuję z kilkoma - może dzięki temu
szybciej będę miała kwitnące krzaczki?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wando, to nic, że puszczą korzonki. Poczekać do wiosny, bo siły witalne roślin są wtedy największe przy naszych minimalnych staraniach. Zbyt długie korzenie można przyciąć.

Halinko, podaję, jak to robi moja mama i jest dobrze. Sam pelargonii nie posiadam ale zasada jest podobna dla większości roślin :)

Jadziu, i dobrze robisz ale nie zawsze jest taka możliwość przechowywania całych skrzynek z pelargoniami. A badylki zmieszczą się w wazoniku :)
Białe maki są piękne :!:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję bardzo Jacku. Tak zrobię.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku robisz na prawdę fajne zdjęcia .
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Jacku..wiesz ja też się cieszę...trochę dzięki Tobie...mam tylko nadzieję że w ganku przezimuje bo innego miejsca na niego nie mam):Ja już wykopałam wszystko co się dało..zostało zabezpieczyć przed mrozem;)
Biały kolor jest bardzo ładnym akcentem w ogrodzie :D
Pozdrawiam ...jeszcze kawę w ogrodzie pijam to znaczy że nie jest tak zimno;)))
x-d-a

Post »

Jacku, a ja bardzo lubię białe kwiaty - pojedynczo i w grupach, małe i duże :!: Nie uważam, że są nudne; zresztą Twoje fotki są dowodem na to, że są piękne i eleganckie :P
U mnie ciągle nie było przymrozków - pelargonie i begonie w pełnym rozkwicie, podobnie kanny, astry i chryzantemy :lol:
Róże też nic sobie nie robią z chłodów i pięknie kwitną !
Pochowałam tylko wrażliwe doniczkowce, a wykopki będę robić chyba dopiero w przyszłym tygodniu. Nie lubię jak ogród pustoszeje :( Jest na razie ładna pogoda, więc pocieszę się jeszcze kwiatami...
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Witaj!

ja przyznam ,ze akurat białych kwiatów nie lubię ,ale te co pokazałas naprawdę ładnie się prezentują.Dla mnie ten kolor wydaje się mdły chociaż krwawnik w grupie własnie biały podoba mi się :roll:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Lubię wszystkie kolory, ale jak ze sobą współgrają. Dlatego nie lubię rabat monochromatycznych.
Ale to jest rzecz gustu, przecież :D Na szczęście pod tym względem różnimy się mocno :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Miałem już nic w tym roku nie sadzić. Ale dziś pewni państwo z sąsiedniej wsi podarowali mi 23 odmiany liliowców :shock: :!: Kiedyś pisałem o ich liliowcowej kolekcji, która mnie zachwyciła latem, i teraz odmładzali kępy :heja Gorączkowo myślę, gdzie taką ilość posadzić, bo na rabatach kolorystycznych nie (nie wiem, jakie kolory) więc podbiorę trochę trawnika przy wjeździe, gdzie już rosną irysy.
Zapomniałem dodać, że na liliowcach się nie skończyło :)

Wandziu, życzę powodzenia :wit

Geniu, gdyby nie Twoje i innych kwiatki, nie miałbym czemu robić zdjęć. To po prostu wasze rośliny, które dostałem, są piękne ;:196

Reniu, jak temp. na ganku nie spadają poniżej 0, to na pewno sobie poradzi i odwdzięczy Ci się pięknym wzrostem.
Szybko się uwinęłaś. Tylko nie okrywaj teraz zbyt szczelnie, bo rośliny się rozhartują. Jeszcze ładnie świeci słońce i dziś było 13 stopni ;:3

Dalu, chyba określenie "nudne" nie pasuje do żadnego koloru kwiatów :) A elegancja białego - z tym się zgodzę.
Ja przeniosłem tylko passiflorę do domu, bo ma pąki i chciałbym, aby zakwitła. Natomiast wykopać muszę już wszystkie kwiaty, bo mróz je zważył.

Witaj Anulko w moim ogrodzie :) Pomyśl sobie jakie cechy przypisuje się białemu, a może życzliwiej spojrzysz na kwiaty w tym kolorze. A czy nie lubisz konwalii, przebiśniegów, margerytek czy jaśminu? Te rośliny mało kto uważa za mdłe, chociaż kwitną na biało :)

Izo, ale współgrać mogą na jednobarwnej rabacie formy i odcienie liści, kształty kwiatów, wysokość i ogólnie dobór roślin. I wtedy może się okazać, że takie zestawienie pasuje do siebie i intensyfikuje nasze pozytywne doznania :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Podobnie, jak i Ty bardzo lubię białe kwiaty, ciekawe, że jeszcze o tej porze ich tyle wyszukałeś :D
Ciekawy jest biały aster bylinowy.
Super, że dostałeś tyle liliowców, one są niezniszczalne, ciekawe, jakie kolorki będą, w pierwszym roku pewnie nie wszystkie zakwitną.
O co jeszcze się wzbogaciłeś ? :D Powiesz ? Jakieś bylinki ? :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Widzisz jacku, ja widzę ogród przede wszystkim jako barwne plamy, dopiero później dostrzegam formy.
Dlatego nie lubię takich jednobarwnych rabat, są zbyt monotonne.
Ale każdy inaczej patrzy, inaczej widzi :D Jeżeli dla Ciebie forma jest przed barwą, to zupełnie zmienia odbiór, prawda? :D
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JacekP pisze:Witajcie :!: Miałem już nic w tym roku nie sadzić. Ale dziś pewni państwo z sąsiedniej wsi podarowali mi 23 odmiany liliowców :shock: :!:
Zapomniałem dodać, że na liliowcach się nie skończyło :)
Muszę się chyba baczniej rozejrzeć co u mnie po sąsiedzku mają w ogródkach ;:24 :lol: ;:14
A co do wcześniejszej dyskusji- to wydaje mi się że zarówno barwa jak i forma są równie ważne- i dopiero łącznie tworzą wrażenie które odbieramy- pozytywnie bądź nie, w zależności od gustu. A gusta na szczęście są różne- bo inaczej wszystkie ogrody byłyby jednakowe ;:4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mój Boże, 23 odmiany liliowców. Kocham te kwiaty i gdyby mi ktoś podarowal chociaż kilka odmian, byłabym niezmiernie szczęśliwa. Takich sąsiadów to należałoby na rękach nosić.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :!: Białe astry mają duże kwiaty ale jak na razie kwitną pojedyncze. Gdy zakwitną wszystkie - nie widać spod nich rośliny.
Dostałem jeszcze całą reklamówkę galtonii, pomarańczowy dzielżan, pierwiosnki, dziewannę fioletową i sam nie wiem, co jeszcze. Normalnie byłem w szoku :shock:

Izo, ciekawe to, co napisałaś i chyba głębiej się nad tym nie zastanawiałem :oops: Wydaje mi się jednak, że patrząc na ogród, automatycznie defragmentuję i widzę zbiór osobnych roślin a nie jedną całość. Ogólne wrażenie też zapamiętuję ale to raczej zwiedzając inne ogrody, w pierwszym momencie.
I tak sobie pomyślałem, że biała rabata to tylko w 30% biel. Reszta to inne kolory: zielony (liście), brązowy (gleba), pozostałe (np. żółte koszyczki, srebrne listki, czarne kropki itd) :)

Aniu, dobrze to ujęłaś - barwa, kształt, faktura, zapach, harmonia a nawet nasze samopoczucie mają wpływ na doznania, że coś nam się podoba, że odbieramy coś pozytywnie :)

Wandziu, ja też cieszę się nawet z jednej podarowanej rośliny ale niektórzy mają tak wielkie serca, że dzielą się wszystkim ;:167 A w moim ogrodzie mała rewolucja, bo nie planowałem zmniejszać trawnika ;:224 Siła wyższa :)
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Ciekawe zdjęcia ,może ciut za duże ,nie mieszczą się całe na ekranie ,może to wina mojego sprzętu .Moja zarzyczkolistna po przesadzeniu w tym roku na inne miejsce ,niestety zmarniała ,a była już spora .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”